Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Hetvenmilliárd forint után nyomoz a Kehi

2003.02.06. 18:31
Ezermilliárd forintnyi költségvetési forrás felhasználását érintő vizsgálatai során tíz esetben tett büntetőfeljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Bűncselekmény gyanúja hetvenmilliárd forint felhasználása kapcsán merült fel. A hivatal folytatja a Nemzeti Színház, az Informatikai Kormánybiztosság és a Magyar Posta átvilágítását.
Összesen tíz büntetőfeljelentést tett tavaly október óta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a kormány utasítására végzett vizsgálatok során - derült ki a hivatal elnökének csütörtöki sajtótájékoztatóján. A 2002. év második felében végzett vizsgálatok csaknem ezermilliárd forint költségvetési pénzforrás felhasználását érintették - mondta el Monostori Lajosné.

Összeegyeztethetetlen tevékenység

Hetvenmilliárd forint felhasználása esetében merült fel bűncselekmény, illetve egyéb szabálytalanság gyanúja - tette hozzá a Kehi vezetője. Az említett összeg kétharmada állami tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodását érintette. A gazdasági társaságok vagyongazdálkodásának vizsgálatánál az alaptevékenységgel nem összeegyeztethető befektetésekre bukkantak, és egyes beruházások során az alvállalkozói láncolat összefonódása nehezítette az ellenőrzést.

A Kehi a vizsgálatok megállapításai alapján javaslatot tett a Munka törvénykönyve és a közbeszerzésről szóló törvény módosítására. Az intézmények vezetőinek pedig azt javasolta, hogy a gazdaságos működés érdekében vizsgálják felül a gazdasági társaságok befektetéseit.

Folytatódó vizsgálatok

A Kehi folytatja a Nemzeti Színház, az Informatikai Kormánybiztosság, a Magyar Posta Rt. és azon belül a TETRA-rendszer bevezetésének ellenőrzését. A kormányszóvivő korábban beszámolt arról, hogy a Kehi például a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. eladása, illetve a korábban reflektorfénybe került 12 agrárcég privatizációja kapcsán talált okot a feljelentésre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek