Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Vita a Kehi-jelentésről

2002.11.11. 16:49
Több ponton is cáfolja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egyik, egyelőre még nem nyilvános jelentésének a sajtóban megjelent néhány állítását a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie ügyvédi iroda.
Mint arról az Index is hírt adott, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az eljárási szabályok megsértésével, megalapozatlan döntésekkel, indokolatlan költségnövekedés okozásával vádolja az előző kormány két tagját, Deutsch Tamás sport- és Varga Mihály pénzügyminisztert az állami kezességvállalásokkal kapcsolatban.

Elérkezett az idő

Ezek előkészítésében a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie is részt vett. Az ügyvédi iroda hétfőn reagált az állításokra. Siegler Konrád kommunikációs vezető lapunknak nyilatkozva azt mondta: elérkezettnek látták az időt, hogy pontosítsák, illetve cáfolják a megjelent állításokat. Az esetleges további lépésekkel viszont még várnak. Kíváncsiak ugyanis arra, hogy a Kehi az általuk kiadott pontosításra miként reagál.

Csak szerződés előkészítés

Az iroda közleményében hangsúlyozza, hogy Martonyi János az Orbán-kormány külügyminisztere 1998 és 2002 között ügyvédi tevékenységét felfüggesztette, személyes vagy anyagi érdekeltségi viszonyban sem a Baker & McKenzie-vel, sem a budapesti irodával nem volt. Az ISM által koordinált, sportjellegű projektekhez kapcsolódó állami kezességvállalások előkészítése során az iroda munkatársai csupán szerződéseket készítettek elő. Siegler Konrád szerint ez nem egyedi eset. Ilyen jellegű megbízásokat az államigazgatási apparátus leterheltsége, illetve az egyes ügyvédi irodák speciális felkészültsége miatt a Horn-kormány hivatali idején is vállalt a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie.

Egy nap helyett három hét

A Kehi-nek arra az állítására, amely szerint a Pénzügyminisztérium egyik főcsoportja és főosztálya jelezte, hogy a kezességvállalási forrás már kimerült, ennek ellenére a miniszter az előterjesztést a kormánynak döntésre benyújtotta, az ügyvédi iroda kiemelte, hogy az államigazgatási egyeztetésben nem vettek részt, arról információkat nem kaptak. A hitelszerződéseket sem ők, hanem a hitelező bankok jogászai készítették. A feladatok elvégzése pedig - a sajtóban megjelent, egymásnak is ellentmondó hírekkel szemben - nem egy napot, hanem közel három hetet vett igénybe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!