Felmondott a Kékfény felelős szerkesztőjének az MTV

2005.02.11. 16:35
Rendkívüli felmondással megszüntette Csákány Tibor, a Kékfény című bűnügyi magazin felelős szerkesztőjének munkaviszonyát Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke. Csákánynak azért kell mennie a köztévétől, mert egy többszörösen büntetett előéletű emberrel ment a móri gyilkosság egyik elítéljéhez forgatni.

Némethi Gábor a tévés jogi képviselője szerint az előző napi munkaügyi egyeztetés után kapott faxból értesült Csákány munkaviszonyának megszünéséről.

A Kaiser interjú miatt kell mennie

Az MTV Aktuális Igazgatóságának helyettes vezetője január végén mentette fel - a belső vizsgálat lezárultáig - a Kékfény című bűnügyi magazin felelős szerkesztőjét, miután kiderült: a Kaiser Edével, a több ember halálát okozó móri bankrablás jogerősen elítélt elsőrendű vádlottjával készített januári közepén készült interjúhoz szerkesztő asszisztensként jelentették be a büntetett előéletű Haris Sándort, akinek jelenlétéhez Kaiser ragaszkodott. Harist ugyanakkor nem engedték be a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületébe, mivel nemrég szabadult onnan.

Az MTV szóvivőjének akkori közlése szerint a műsor készítői minél exkluzívabb anyagot akartak készíteni, azonban tisztázni kell, miként fordulhatott elő, hogymunkatársként jeleztek egy büntetett előéletű személyt, aki semmiféle jogviszonyban nem áll a Magyar Televízióval. Haris ellen az elmúlt másfél évtizedben többször folyt eljárás. Összefüggésbe hozták olajügyekkel, illetve a dunaszerdahelyi mészárlással is. Sok esetben tartották fogva, legutóbb egy évvel ezelőtt januárban szabadult.

Egyelőre nem kerül adásba az interjú

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül adásba a Kaiser-interjú, mert a felmondás után egyelőre még tisztázatlan, hogy kinek a tulajdona a felvétel - nyilatkozta az Indexnek Holub Katalin, az MTV szóvivője, aki hozzátette, hogy egy bulvárlap állítása szerint Kaiser nem szeretné, ha a köztévén menne le a műsor.

"Turek", azaz Haris Sándor
Haris Sándort 2003 nyarának végén szállították Szlovákiából Magyarországra, majd emberölés kísérletével gyanúsították meg és tartóztatták le az életveszélyes fenyegetéssel elkövetett zsarolásért és vagyon elleni bűncselekményekért évekig szlovák börtönökben ülő Harist. A budapesti alvilág Turek néven ismert alakját az ORFK azzal gyanúsította, hogy évekkel ezelőtt egy dunai hajón szóváltást követően életveszélyesen megsebesített egy ott szórakozó angol fiatalembert.
Haris először az 1992-es úgynevezett első maffiaperben vált országosan ismertté. Akkor az azóta meggyilkolt Prisztás Józseffel és gyermekkori barátjával, Döcher Györggyel, és több más vádlottal együtt zsarolásért, önbíráskodásért, csalásért, s más erőszakos és vagyon elleni bűncselekményekért ítélték el. Az alvilág 1996-ban kezdődött robbantásos-leszámolásos belháborújában gyakran hírbe hozták, a rendőrség azonban egyszer sem találta megalapozottnak az ellene szóló gyanút. Barátja, Döcher György haláláig úgy tartották őt számon, mint aki sok mindenben benne van, de senki nem mer tanúskodni ellene. Haris annak idején a Népszabadságnak nyilatkozva tagadta a neki tulajdonított bűncselekményeket, amelyekkel szerinte "erőszakos, rovott múltja" miatt hozták összefüggésbe.
Miután 1999 februárjában saját rákospalotai sörözőjében bolgár testőrével együtt lelőtték Döchert, Haris mindinkább Szlovákiába tette át érdekeltségeit. Korábbi sajtóbeszámolók szerint Dunaszerdahelyen ő lett az éjszakai élet legbefolyásosabb embere azután, hogy egy hónappal Döcher meggyilkolása után ismeretlen fegyveresek lemészárolták a helyi alvilág tizenegy vezéralakját. A véres móri rablógyilkosság után a nyomozók látókörébe sok ismert alvilági alak is bekerült. A rendőrségen akkor elismerték azt is, hogy az ügyben szlovákiai szálon is nyomoznak, azt azonban cáfolták, hogy ennek keretében kihallgatni tervezik az évek óta Szlovákiában raboskodó Haris Sándort.


  • Tippek
  • Hírek