Judit
2 °C
7 °C

Tízmillióra perlik a közlekedési minisztériumot

2000.11.07. 13:03
Várhatóan tízmilliós nagyságrendű kártérítésre perli majd a minisztériumot a balesetben elhunyt fiú családja, ügyvédjük a peren kívüli egyezségben bízik. A készülő BM-rendelet szigorú szabályozást ír elő, és szankcionálja a kéklámpa indokolatlan használatát - mondta el a Parlamentben Pintér Sándor belügyminiszter. Világosi Gábor SZDSZ-es képviselő tudomása szerint olyan is előfordult, hogy a kormány tagjai az Operába vagy a Balatonra mentek kéklámpával.
Az elhunyt fiú hozzátartozói tízmilliós nagyságrendű összegre perlik majd a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumot, mint a sofőr munkaadóját - mondta el lapunknak Szögyényi József, a család ügyvédje. Azt, hogy a balesetben megsérült lánynak mekkora követelései lesznek, attól függően döntik el, marad-e olyan fogyatékossága, mely nehezíteni fogja a társadalomba való beilleszkedését.

Peren kívüli egyezség?

Korrekt magatartást tapasztaltak a nyomozóhatóság részéről - folytatta az ügyvéd, így bíznak abban is, hogy nem kerül bíróság elé az ügy, és peren kívül meg tudnak egyezni a minisztériummal.

Boros István sajtófőnök arra nem tudott válaszolni, hogy peren kívül megegyeznek-e Szögyényi József ügyvéd által képviselt családdal, jelenleg várják a rendőrségi vizsgálat hivatalos eredményét.

A sajtófőnök cáfolta azokat a híreket, miszerint a kormány nem képviselte magát a balesetben elhuny fiú végső búcsúztatásán. A temetésén Soltész Miklós kabinetfőnök és Jenik Péter sajtófőnök-helyettes vett részt, és helyezett el koszorút.

A balesetben megsérült lány nincs túl az életveszélyen

Az október 28-án történt tragédiában megsérült lányt vasárnap este újra megműtötték. Bogár Lajos, a pécsi orvostudományi kar aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének professzora az MTI-nek azt is elmondta, hogy a súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett húszéves lány állapota a hétvégén azért rosszabbodott, mert törött lábainak és karjának helyreállító műtétjét korábban el kellett halasztani súlyos belső sérülései miatt.

A lány nincs túl az életveszélyen - hangsúlyozta a professzor, de sikerült megállítani állapotának rosszabbodását, és bíznak abban, hogy ez a felépülés biztos alapja lesz.

Kéklámpával járnak az Operába és a Balatonra is

Élesen bírálta a kormány megkülönböztető jelzéseinek használatát Világosi Gábor, SZDSZ-es képviselő országgyűlési napirend előtti felszólalásában. Elmondása szerint a kéklámpát nemcsak miniszterek és államtitkárok, hanem kabinetfőnökök és főosztályvezetők is használják. Tudomása szerint az is előfordult, hogy az agrártárca politikai államtitkára megkülönböztető jelzéssel száguldott egy televíziós interjúra, mások pedig az Operába vagy a Balatonra mennek kéklámpával.

Magyar Bálint nem használta a kéklámpát
A képviselő szerint az előző kormány idején, 1996-ban született belügyminisztériumi rendelet szigorította a megkülönböztető jelzés használatát, több miniszter pedig - például Magyar Bálint, a művelődési tárca vezetője - nem is kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

Pintér Sándor belügyminiszter válaszában elmondta, a készülő BM-rendelet szigorú szabályozást irányoz elő, amely szankcionálja a kéklámpa indokolatlan használatát, és jelenleg is vannak olyan tárcák - köztük a pénzügyminisztérium - amely visszaadta a megkülönböztető jelzés használatának lehetőségét.

Mind a felszólaló képviselő, mind a miniszter erkölcsi szempontból pozitív, előremutató lépésként értékelte, hogy Nógrádi László közlekedési miniszter balesete után benyújtotta a lemondását.

Nincs elképzelése a tárca vezetéséről Fónagy Jánosnak

Dr. Fónagy János
Az új közlekedési miniszter Fónagy János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára lesz, erre Nógrádi László távozása után Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel.

Fónagy Jánost a felkérés váratlanul érte, ezért egyelőre nincsenek elképzelései a tárca vezetésével kapcsolatosan. Úgy véli, azért esett rá a választás, mert két évig volt a Gazdasági Minisztérium munkatársa, és nagy rálátással rendelkezik az ország gazdasági folyamataira, a gátak és utak építésére, emellett jó ismerője a kis- és középvállalkozások működésének is.

A személyi kérdéseket illetően az MTI-nek elmondta, nem ismeri pontosan a minisztérium munkatársait, ezért korai lenne arról nyilatkoznia, hogy tervez-e személyi változtatásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?