Jusztina
3 °C
16 °C

Decembertől a rendőröknek is engedély kell a kéklámpákhoz

2000.11.15. 15:04
Decemberben lép hatályba az a belügyminisztériumi rendelet, mely jelentősen leszűkíti a megkülönböztető jelzés használóinak körét. A tervezet szerint az erre jogosultak csak akkor kapcsolhatják be a kéklámpát, ha a helyszínre érkezés az emberi élet, illetve vagyoni javakat mentését elősegíti, vagy ha a közbiztonság, illetve nemzetbiztonság ezt megköveteli. Alanyi jogon csak a mentőszolgálat kap megkülönböztető jelzést, minden más szervnek, a rendőrségnek és a tűzoltóságnak is engedélyezési eljáráson kell résztvennie.
Csak a mentőszolgálatnak jár alanyi jogon a megkülönböztető jelzés - ismertette Harsányi Zsolt a Belügyminisztérium készülő tervezetét. Minden más szervezetnek, a tűzoltóságot és a rendőrséget is beleértve, engedélyezési eljáráson kell átesnie, melyet a megyei rendőr-főkapitányságok vagy az ORFK Igazgatásrendészeti Osztálya végez el.

Szigorú feltételek

Az engedéllyel rendelkezők is csak akkor kapcsolhatják be a kéklámpát, ha az emberi élet, illetve vagyoni javakat mentését segíti elő, vagy ha a közbiztonság, illetve nemzetbiztonság ezt megköveteli. A megkülönböztető jelzést használó autók sofőrjeinek pályaalkalmassági vizsgálaton kell átesniük, melyet ötévente meg kell ismételni.

A tervezet szerint a kéklámpa felszereléséhez szükséges hatósági engedély a sürgősségi betegellátást végző szervek, a bányamentő szolgálatok, a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet azonnali elhárítását végző szervek, a vám- és pénzügyőrség, az APEH és az ügyészségi nyomozó hivatal, katasztrófa helyzetben a Kormányzati Koordinációs Hivatal elnöke által javasolt szervezetek, a Miniszterelnöki Hivatal, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, az önkéntes, illetve a létesítményi tűzoltóság, a rendőrség, a Magyar Honvédség, a határőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok gépjárműveire adható.

Ennek ellenére ha egy miniszter vagy akár főosztályvezető valószínűsíti, hogy nemzetbiztonsági okból vagy az ország belső rendjének védelme miatt szüksége van kéklámpára, akkor megkapja - tette hozzá Harsányi Zsolt.

Új engedély a rendőrségnek és a tűzoltóságnak is

A rendőrség és tűzoltóság kéklámpa felszerelési jogosultsága nem változik lényegesen, de járműveikre újra engedélyt kell kérni.

A tűzoltóság gépjárművei szigorú felügyelettel használhatják a megkülönböztető jelzést - értesült az Index. Információink szerint minden kéklámpa használatra kizárólag a hírközpont adhat engedélyt, a sofőr, illetve a járműben ülő parancsnok sem jogosult erre.

A szigorítás a védett személyeket nem érinti

A szigorítás a védett személyeket, így a miniszterelnököt, a köztársasági minisztert, az Alkotmánybíróság elnökét, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, a Legfelsőbb Bíróság elnökét és Torgyán Józsefet nem érinti.

Torgyán József a lakásánál történt robbantás után lett védett személy. Külföldi tartózkodása miatt nem tudtuk megkérdezni, veszélyben érzi-e magát, hogy továbbra is védett személy kíván-e maradni, és élni a kéklámpa használatának jogával.

Decemberben hatályba lép a tervezet

A jelenleg államigazgatási eljáráson lévő tervezet december elején lép hatályba. Ezután minden szervnek be kell mutatnia az engedélyét, és amelyek nem felelnek meg a legújabb jogszabályoknak, azokat visszavonják.

Azokat a gépjárműveket, melyek nem szabályosan vagy engedély nélkül használnak kéklámpát, szabálysértési bírsággal büntetik. Ezeket a gépjárműveket akár a forgalomból is kivonhatják egy időre.