Judit
3 °C
7 °C

Decembertől a rendőröknek is engedély kell a kéklámpákhoz

2000.11.15. 15:04
Decemberben lép hatályba az a belügyminisztériumi rendelet, mely jelentősen leszűkíti a megkülönböztető jelzés használóinak körét. A tervezet szerint az erre jogosultak csak akkor kapcsolhatják be a kéklámpát, ha a helyszínre érkezés az emberi élet, illetve vagyoni javakat mentését elősegíti, vagy ha a közbiztonság, illetve nemzetbiztonság ezt megköveteli. Alanyi jogon csak a mentőszolgálat kap megkülönböztető jelzést, minden más szervnek, a rendőrségnek és a tűzoltóságnak is engedélyezési eljáráson kell résztvennie.
Csak a mentőszolgálatnak jár alanyi jogon a megkülönböztető jelzés - ismertette Harsányi Zsolt a Belügyminisztérium készülő tervezetét. Minden más szervezetnek, a tűzoltóságot és a rendőrséget is beleértve, engedélyezési eljáráson kell átesnie, melyet a megyei rendőr-főkapitányságok vagy az ORFK Igazgatásrendészeti Osztálya végez el.

Szigorú feltételek

Az engedéllyel rendelkezők is csak akkor kapcsolhatják be a kéklámpát, ha az emberi élet, illetve vagyoni javakat mentését segíti elő, vagy ha a közbiztonság, illetve nemzetbiztonság ezt megköveteli. A megkülönböztető jelzést használó autók sofőrjeinek pályaalkalmassági vizsgálaton kell átesniük, melyet ötévente meg kell ismételni.

A tervezet szerint a kéklámpa felszereléséhez szükséges hatósági engedély a sürgősségi betegellátást végző szervek, a bányamentő szolgálatok, a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet azonnali elhárítását végző szervek, a vám- és pénzügyőrség, az APEH és az ügyészségi nyomozó hivatal, katasztrófa helyzetben a Kormányzati Koordinációs Hivatal elnöke által javasolt szervezetek, a Miniszterelnöki Hivatal, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, az önkéntes, illetve a létesítményi tűzoltóság, a rendőrség, a Magyar Honvédség, a határőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok gépjárműveire adható.

Ennek ellenére ha egy miniszter vagy akár főosztályvezető valószínűsíti, hogy nemzetbiztonsági okból vagy az ország belső rendjének védelme miatt szüksége van kéklámpára, akkor megkapja - tette hozzá Harsányi Zsolt.

Új engedély a rendőrségnek és a tűzoltóságnak is

A rendőrség és tűzoltóság kéklámpa felszerelési jogosultsága nem változik lényegesen, de járműveikre újra engedélyt kell kérni.

A tűzoltóság gépjárművei szigorú felügyelettel használhatják a megkülönböztető jelzést - értesült az Index. Információink szerint minden kéklámpa használatra kizárólag a hírközpont adhat engedélyt, a sofőr, illetve a járműben ülő parancsnok sem jogosult erre.

A szigorítás a védett személyeket nem érinti

A szigorítás a védett személyeket, így a miniszterelnököt, a köztársasági minisztert, az Alkotmánybíróság elnökét, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, a Legfelsőbb Bíróság elnökét és Torgyán Józsefet nem érinti.

Torgyán József a lakásánál történt robbantás után lett védett személy. Külföldi tartózkodása miatt nem tudtuk megkérdezni, veszélyben érzi-e magát, hogy továbbra is védett személy kíván-e maradni, és élni a kéklámpa használatának jogával.

Decemberben hatályba lép a tervezet

A jelenleg államigazgatási eljáráson lévő tervezet december elején lép hatályba. Ezután minden szervnek be kell mutatnia az engedélyét, és amelyek nem felelnek meg a legújabb jogszabályoknak, azokat visszavonják.

Azokat a gépjárműveket, melyek nem szabályosan vagy engedély nélkül használnak kéklámpát, szabálysértési bírsággal büntetik. Ezeket a gépjárműveket akár a forgalomból is kivonhatják egy időre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?