Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kékkői az FVM új államtitkára

2001.03.26. 20:52
Kékkői Zoltán agrármérnök, kisgazda parlamenti képviselő tölti be hétfőtől az agrártárca politikai államtitkári tisztét. Vonza András új minisztert Kékkőivel együtt Orbán Viktor miniszterelnök mutatta be az FVM késő délutáni állománygyűlésén. Vonza rögtönzött tájékoztatóján közölte: a folytonosság híve, így semmilyen vizsgálatot nem állít le, sőt, ha kell, újakat indít. A rövidre sikeredett tájékoztatónak Vonza felfedezője, Balogh Gyula nyírségi kisgazda elnök vetett véget, aki a negyedik kérdés után utasította a sajtóst, hogy rekessze be a tájékoztatót.
Kékkői Zoltán
Kékkői Zoltán, eddigi kisgazda frakcióvezető helyettest nevezték ki az FVM politikai államtitkárának - közölte rögtönzött sajtótájékoztatóján Vonza András, hétfőn hivatalba lépett agrárminiszter. A korábbi nyírségi főállatorvos közölte: Orbán Viktor miniszterelnök a tárca késő délutáni állománygyűlésén mutatta be őt és politikai államtitkárát a minisztérium apparátusának. Megismételte azt a parlamenti meghallgatása során már hangoztatott nézetét, hogy a kormányprogram végrehajtását tekinti elérendő célnak.

Vonza leszögezte: a folytonosság híve, így semmi oka, hogy leállítsa, az elődje Boros Imre ideiglenes agrárminiszter által indított vizsgálatokat. Arra az újságírói felvetésre, hogy mit szól ahhoz a listához, amit szintén Boros állított össze azokról a megyei kisgazda elnökökről, akik szerződéses viszonyban állnak az FVM-mel, először értetlenségét fejezte ki, majd közölte: ha kiderül, hogy törvénytelenség történt, kész vizsgálatokat indítani.

Kékkői Zoltán
Kékkői Zoltán agrármérnök 1950-ben született a Nógrád megyei Szécsény városában. A mezőgazdasági főiskola elvégzése után Muronyban gyakornokoskodik, utána Kiskunhalason, Hortobágyon, Bikalon, Villányban, Lippón fõagronómusként dolgozik. 1998 óta országgyűlési képviselő (Siklós, FKgP), az idegenforgalmi bizottság, a területfejlesztési bizottság tagja, az informatikai bizottság alelnöke és pártjának helyettes frakcióvezetője. Kékkői honatyaként igen aktívan tevékenykedett, megválasztása óta 83 alkalommal szólalt fel. Kedvelt műfajai a napirend előtti, illetve napirend utáni felszólalás, ez utóbbi megszólalási lehetőség sajátossága, hogy a képviselőt napirend után nem ritkán csak a levezető elnök hallgatja végig.
Az új miniszter legfontosabb teendőjének az új közigazgatási államtitkár kiválasztását tartja. Vonza szerint a tárca vezetése igényli, hogy minél egységesebb legyen a minisztérium irányítása, ez pedig elképzelhetetlen addig, amíg betöltetlen marad a közigazgatási államtitkári poszt. A rövidre sikeredett tájékoztatónak Vonza felfedezője, Balogh Gyula nyírségi kisgazda elnök vetett véget, aki a negyedik kérdés után utasította a sajtóst, hogy rekessze be a tájékoztatót.