Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lakat kerülhet a kékestetői meteorológiai állomásra

2006.11.27. 12:50
Az Országos Meteorológiai Szolgálat létszámleépítése keretében bezárhatják a kékestetői meteorológiai állomást. Az állomásvezető szerint vállalkozóként folytathatják ugyan a munkatársak az észlelést, de a felajánlott összeg túlságosan kicsi. Az OMSZ vezetője szerint van érdeklődő vállalkozó.

Elbocsátja a kékestetői meteorológiai állomás személyzetét az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), tájékoztatta hétfőn az MTI-t a hegyvidéki állomás vezetője.

Csupán automaták maradnának

Az észlelő tevékenységet vállalkozásban folytathatnák a meteorológusok, közölte Zvara Ernő.

A szakember elmondta: a hivatalos értesítés szerint december 22-i hatállyal mond fel az OMSZ az öt alkalmazottnak. Ugyanakkor fix vállalkozási díjért továbbra is igényt tartana a szolgáltatásokra az OMSZ.

Hangsúlyozta, hogy ez napi 13 órás, nappali ügyeletet jelent, amit egy ember nem tud ellátni. Ugyanakkor 2-3 ember számára már nagyon alacsony a felajánlott összeg.

Amennyiben nem vállalja senki a tevékenységet, lakat kerül az állomásra és csupán automaták szolgáltatják a szél-, hőmérséklet- és légnyomásadatokat Magyarország egyetlen hegyvidéki meteorológiai állomásáról, mondta Zvara Ernő.

Vállalkozói viszony lehet a megoldás

Az OMSZ felügyeletét ellátó környezetvédelmi tárca 23 százalékos létszámleépítést rendelt el a szolgálatnál. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 270 dolgozóból 58 távozása válik szükségessé, indokolta az intézkedést Dunkel Zoltán, az OMSZ vezetője az MTI-nek.

Közlése szerint az OMSZ 29 meteorológiai állomása közül 15 bázison csak automaták működnek, és 14 helyen vesznek részt emberek az észlelésben.

A létszámcsökkenés során más állomásokon is sor kerül leépítésre, ám Kékestető az egyetlen, ahol a teljes személyzet távozik, tette hozzá.

Ugyanakkor továbbra is fontosnak tartják észlelők jelenlétét az ország legmagasabb pontján, erre jelenthet megoldást a vállalkozói viszony. Információi szerint van jelentkező a tevékenység további ellátására, mondta Dunkel Zoltán.