Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Egy napot töltött őrizetben Keleti György lánya

2001.02.21. 11:38
Egy napig volt őrizetben Keleti Györgyi, Keleti György, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökének lánya. A bíróság azért adott ki ellene elfogatóparancsot, mert egy orgazdaság és magánokirat-hamisítás miatt indított büntetőeljárás huszonegyedik rendbeli vádlottja. A Magyar Nemzet által felröppentett hírt Keleti György az Indexnek úgy kommentálta, hogy nagyon sajálatos, hogy ez történt, de ez az ,,ügy nem befolyásolja a bizottsági elnöki munkásságát". A Keleti család pénzbüntetésre számít.
- Ez egy öt évvel ezelőtti ügy, nem értem, miért kellene gondolkoznom a konzekvenciákon - reagált a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent hírre Keleti György, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Keleti szerint a büntetőügy nem befolyásolja tisztsége betöltését, ezért a felelősségét firtató kérdésekkel nem tud mit kezdeni.

- A lányom hat éve külön családot alapított - mondta a bizottsági elnök.

A Vancsik-ügy
Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt tartóztatták le Vancsik Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes fiát kábítószer birtoklása miatt Ausztriában. Bécstől 20 kilométerre egy benzinkútnál igazoltatták a fiút, akinél 1 kilogramm kábítószert találtak. Vancsik Zoltán szintén a nemzetbiztonsági bizottság tagja, de az eset után a bizottság fideszes szekciója azonnali lemondására szólította fel, mert szerintük zsarolhatóvá vált. Kovács Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke például érdekesnek találta, hogy Vancsik Zoltánnál akkor végeztek el C-típusú nemzetbiztonsági átvilágítást, amikor Nikolits István volt a titokminiszter és a honatya fia épp akkor lépett ki közös cégükből, amikor az átvilágításra sor került. Vancsik azzal védekezett, hogy huszonegy éve elvált feleségétől, és 33 éves fia külön háztartásban él. A bizottság szocialista politikusai túlzottnak tartották a támadásokat, amit Keleti György azzal a passzussal foglalt össze, hogy ,,Ma Vancsik van soron, holnap Nikolits, aztán én".
A vád: magánokirat-hamisítás

A nyomozás megállapítása szerint Szetei Zsolt, Keleti Györgyi férje öt évvel ezelőtt egy 3,2 millió forint értékű gépkocsit vásárolt, holott tudta, hogy lopott. A Magyar Nemzet információi szerint Szetei ezért nem is íratta a nevére, hanem egyből eladásra kínálta. A forgalmi engedélyben egy fiktív cég nevét tüntették fel tulajdonosként. Az eladásnál jelen volt Keleti Györgyi is.

Keleti meghatalmazta Szeteit, hogy adja el az autót, és a meghatalmazást a fiktív Evoland Bt. bélyegzőjével szentesítette. Az adásvételi szerződés megkötését azonban a helyszínre érkező rendőrség megakadályozta. Keleti vejét és annak feleségét orgazdasággal és magánokirat-hamisítással vádolják.

Az eset Keleti György honvédelmi minisztersége idején történt, de Keleti kiemelte, hogy az eljárás során nem befolyásolta az ügyvitelt.

Nem találták a vádlottakat

A hegyeshalmi határátkelőhelyen január 28-án vették őrizetbe Keleti Györgyit. A bíróság azért adta ki az elfogatóparancsot, mert Keleti Györgyi és férje három éve a bíróság előtt ismeretlen helyen tartózkodott. (A vádiratot egyébként 1999. február 19-én nyújtotta be a Monori Városi Ügyészség Bence Dénes és 29 társa ellen orgazdaság és más bűncselekmények miatt. Szetei Zsolt és Keleti Györgyi a huszonegyedik, valamint a huszadrendű vádlottak az ügyben.) A letartóztatás másnapján azonban jelentkezett Szetei Zsolt is, aki bejelentette tartózkodási helyüket. Keleti Györgyiék három éve testvérének lakásában laktak.

Keleti György kérdésünkre elismerte, hogy lánya jogosulatlanul írt alá egy papírt, és ezzel vétséget követett el. Keleti elmondta, hogy ügyvédekkel konzultálva pénzbüntetésre számítanak.

A tárgyalás időpontját az idézett lap információi szerint még nem tűzték ki. A Monori Városi Ügyészség megkeresésünkre elzárkózott a nyilatkozattól, mondván, a vádirat benyújtása után nem adhatnak felvilágosítást.