Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Újra vádlott Keller bizalmasa

2007.06.15. 11:57
A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte Keller László volt közpénzügyi államtitkár bizalmasának felmentési ítéletét. Az államtitkár és beosztottja a legfőbb ügyész után kutakodott, a vád szerint ezzel hivatali visszaélést elkövetve.

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal vádirata szerint 2004 tavaszán Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára és beosztottja, Szőke Péter Szabolcs, a büntetőeljárás egyetlen vádlottja jogosulatlanul kérte be a Somogyi Földművelésügyi Hivataltól a megye üzemi vadászterületeinek vadászati naplóiról és trófeabírálati összesítőiről készült másolatokat 2000 január 1-jéig visszamenőleg.

Keller László akkor vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi bizottságánál az akkori legfőbb ügyész ellen, mert úgy vélte, hogy Polt Péter vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel vadásztrófeáit. Polt egy sajtótájékoztatón bemutatta a kérdéses közepes méretű agancsot.

A méret a lényeg

Az adatgyűjtés 2004 májusában leállt, az adatvédelmi biztos kifogásai, illetve a kipattant politikai viták miatt. Keller László egy korábbi tárgyaláson elmondta: "vadászati visszásságra" utaló adatok nem érkeztek hozzá.

Keller László szocialista képviselő esetében személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanúja miatt kezdeményezte a legfőbb ügyész a mentelmi jog felfüggesztését 2004 decemberében. Az Országgyűlés azonban úgy döntött, nem függeszti fel a politikus mentelmi jogát, így ellene az ügyészség nem is emelhetett vádat, ügyében megszűntették a büntetőeljárást. Keller László politikai főtanácsadóját ugyanakkor a Fővárosi Bíróság tavaly decemberben első fokon felmentette.

Pénteken ezt a döntést helyezte hatályon kívül, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt. Az ügyet első fokon Varga Zoltán, a móri ügy bírája tárgyalta, de a megismételt elsőfokú eljárásban már a tábla rendelkezése szerint a Fővárosi Bíróság egy másik tanácsának kell ítéletet hoznia.