Keller nulláztatta választói térségének adósságát

2003.03.07. 09:57
Keller László államtitkár, a térség szocialista országgyűlési képviselőjének közbenjárására, Pusztazámor jogerős bírósági döntés ellenére mentesült több százmillió forint áfa befizetése alól. Mindezt az idei költségvetés tárgyalásakor nullázták, a milliárdos költségvetési támogatást szerzett, ám abból adót nem fizető település örömére. Az államtitkár azt állítja, nem kapott senkitől semmit a 270 milliós áfatartozás elengedése miatt.
A Miniszterelnöki Hivatal megerősítette az Indexnek a Magyar Nemzet információját, miszerint Keller László közpénzügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője közbenjárt Pusztazámor százmilliós áfa adósságának törlése érdekében. Előzőleg a Legfelsőbb Bíróság kötelezte a települést a fővárostól, regionális hulladéklerakó építésére kapott egymilliárdos támogatás után járó áfa befizetésére.

Bátraké a szerencse

Az APEH 1999-ben vizsgálta a települést és olyan határozatot hozott, hogy a támogatás áfa-köteles, az önkormányzat azonban közigazgatási pert indított, s ügyének védelmezőjének a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát bízta meg, amely viszont szakértőnek a VIP Partner Kft-hez fordult. Ez utóbbi vállalkozás nem áll távol a mostani hatalomtól - fogalmaz a Magyar Nemzet, ugyanis korábbi tulajdonosa, Monostori Lajosné, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelenlegi vezetője (1998-ig az APEH egyik vezetője). Az ügyvédi irodában tavaly tulajdonoscsere történt, s Monostoriné lánya került "birtokon belülre". A pert első fokon ugyan megnyerte a település, az APEH azonban az LB-hez fellebbezett, amely az önkormányzat számára hátrányos döntést hozott, s helybenhagyta az APEH első határozatát.

Végül a falu polgármestere, Pátrovics Benedek Keller Lászlóhoz fordult, hogy a költségvetés terhére engedjék el az akkor már 270 millió forintra rúgó adósságot. Jauernik István szocialista képviselőtől érkezett a módosító indítvány a költségvetés tárgyalásakor, amit a többség elfogadott, így mentesítve a települést terhétől.

Nem az első eset

A lap által megszólaltatott polgármester nem kommentálta az ügy részleteit. Monostori Lajosné szerint nem bír jelentőséggel, hogy korábban az APEH elnök-helyettese volt, szakértői munkájának semmilyen törvényi akadálya nem volt. Azt is kijelentette, hogy települések adósságának elengedése nem példa nélküli.

"Nem egyszerű eset"

Keller László az üggyel kapcsolatban az Indexnek elmondta, mint a település országgyűlési képviselője kötelességének érezte, hogy segítse az önkormányzatot. A képviselő hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a csatorna, úthálózat kiépítése során megfizette az elvégzett munka után az áfát.

"Született egy jogerős bírósági végzés, amely az önkormányzat álláspontját igazolta vissza. A Legfelsőbb Bírósági ítélete az APEH rendkívüli perorvoslati kezdeményezésére került sor. Maga az APEH is úgy foglalt állást, hogy nem egyszerű esetről van szó."

"Nem kaptam senkitől, semmit"

A képviselő szerint látni kell, hogy a Legfelsőbb Bíróság által megítélt összeget az önkormányzat nem tudta volna kifizetni, más vonatkozásban pedig az önkormányzat fizetésképtelensége miatt központi költségvetés kiadási oldalán jelentős összeg jelent volna meg önkormányzati támogatásként. Keller hangsúlyozta, nem példanélküli, hogy az Országgyűlés áfa-tartozást engedett el.

Állítása szerint sem ő, sem közelebbi-távolabbi hozzátartozója, ismerőse egyetlen egy fillér jutalékot, támogatást, sikerdíjat nem vett fel és nem is fog felvenni közvetlenül az önkormányzattól vagy közvetetten bárkitől.  • Hírek
  • Személyi kölcsön