Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Keller tovább firtatja Orbán felelősségét

2001.07.09. 13:05
A miniszterelnök felelősségét firtatja a Szabadi-ügyben a kormányfőhöz intézett kérdésében Keller László, szocialista frakcióvezető-helyettes. A politikus furcsállja, hogy Orbán Viktor nem érez politikai, vagy jogi felelősséget az elkövetett visszaélések miatt, emberileg és érzelmileg azonban érintettnek nevezte magát. Keller azt is felveti: Orbán komolyan gondolja-e, hogy lezajlott minden ellenzék által felvetett ügyben a vizsgálat, hisz egyetlen parlamenti vizsgálóbizottság sem állhatott fel az ellenzék kezdeményezésére.
Orbán Viktor miniszterelnök sem jogi, sem pedig politikai felelősséget nem érez a Szabadi-ügy miatt - nyilatkozta a kormányfő múlt kedden a Magyar Televízió Aktuális című műsorában. A kabinet első embere ugyanakkor kijelentette: "Ha a kérdést úgy tesszük föl, hogy érzelmileg érint-e engem a kérdés, tehát érzek-e fájdalmat, szomorúságot, vagy érzek-e felelősséget, tehát nem jogit, vagy nem politikait, hanem inkább emberit, akkor természetesen érzek ilyent".

Egy kormányfő, négy felelősség

Keller László, az MSZP helyettes frakcióvezetője, a Tizek Társaságának (a szocialisták választási stábja) a tiszta közéletért felelős tagja, élve képviselői jogaival, kérdést intézett a kormányfőhöz, amit azonban csak a törvényhozás nyári szünete után mondhat el a plénum előtt. Ebben Keller László kifejti: az Aktuális című műsorból megismerhette a kormány vezetését illető felelősségi rendszer minden altípusát.

Négyfajta megközelítés hangzott el Orbán nyilatkozatában felelősségét illetően, politikai és jogi értelemben nem tartja magát felelősnek, míg általános és érzelmi tekintetben érez némi felelősségtudatot - mutat rá a politikus. Keller meglátása szerint a megnevezett négy típus nem különíthető el egyértelműen egymástól. Keller kíváncsi arra: Tételesen mit ért Orbán politikai, jogi, általános, illetve érzelmi tekintetben felelősségnek? A képviselő kíváncsi arra is, ha nem Orbán a felelős, melyik minisztert vonják felelősségre, hisz a volt államtitkár főnöke, Torgyán József "szabadon kaszálgathat". Ismervén, hogy mindezidáig egyetlen - ellenzék révén a szükséges támogatottsággal rendelkező - vizsgálóbizottság sem kezdhette meg munkáját, valóban úgy véli, hogy az ellenzéknek minden lehetősége adott a kormányzati munka ellenőrzésére? - zárja kérdéseit Keller László.

Részlet az Aktuális július 3-ai adásából
Orbán Viktorral Baló György beszélgetett
Műsorvezető: Akkor engedje meg. Van egy kormánypárti, kormányközeli, mondjuk kormányközeli napilap, a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzetnek szoktak lenni internetes szavazásai. Ők is állítják, tehát hozzáteszik fairül, én is mondom, hogy nem reprezentatív szavazásról van szó, nem tudom, hogy micsoda, jelzés, vagy tünet, vagy valami, de volt egy ilyen szavazás, nem tudom, hogy tud-e ön róla. Hadd idézzem önnek: olvasói kérdés: ön szerint felelős-e Orbán Viktor azokért a bűncselekményekért, amelyekkel Szabadi Bélát gyanúsítja az ügyészség? Összesen 768 válasz érkezett kb. 24 óra alatt. Tehát nem sok. Most ennek 9 százaléka azt mondja, hogy politikailag és jogilag is egyértelműen felelős. 38 százaléka szerint politikai felelősséggel tartozik kormányának vezető tisztségviselőiért, 2 százalék szerint - szerintem idővel eljut a nyomozás a kormányfő jogi felelősségéig is, és 51 százalék, tehát a többség szerint sem politikai sem jogi felelősség nem terheli, mert a parlamenti erőviszonyok miatt kényszerült koalícióra az FKgP-vel.
Orbán Viktor: Ha a kérdést úgy tesszük fel, ahogyan az ön által itt most idézett fölmérésben valószínűleg az emberek a kérdést maguk számára megfogalmazták és értelmezték, vagyis hogy felelős-e mindenért a miniszterelnök, ami a kormány házatáján történik, akkor természetesen a miniszterelnök mindenért felelős. Az már a sors fintora, hogy általában minden rosszért ő a felelős, és ami jó, azért sokkal kevésbé szokták a miniszterelnököt felelőssé tenni. Tehát ha a dolgot a legáltalánosabb összefüggésében nézzük, mondjuk úgy, mint a - nem tudom jó-e a hasonlat - mondjuk egy családban egy családfő felelősségét. Felelős-e a családfő azért, hogy a vele egy háztartásban élő családtagok azok mit tettek, mit nem tettek. Mulasztottak-e, vagy hibáztak-e egy-egy tettükkel, akkor természetesen a családfő mindenért felelős. A miniszterelnök az nem egy miniszter a sok közül, hanem az egész kormányért felelősséget viselő ember, sőt, mi több, a parlament felé jogilag is ő visel felelősséget az egész kormányért. Ilyen értelemben természetesen, ami a kormány házatáján történik, azért a miniszterelnök felelős. Ha a kérdést úgy tesszük föl, hogy jogi értelemben felelős-e a miniszterelnök, mint ahogy én az ön kérdését értettem, akkor természetesen jogi értelemben a miniszterelnök nem felelős. Ha a kérdést úgy tesszük föl, hogy érzelmileg érint-e engem a kérdés, tehát érzek-e fájdalmat, szomorúságot, vagy érzek-e felelősséget, tehát nem jogit, vagy nem politikait, hanem inkább emberit, akkor természetesen érzek ilyent.