Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Keller László a Törzsasztalban

2002.07.23. 17:25
A Törzsasztal vendége lesz szerdán 13 órától Keller László a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára.
Keller László, a MeH frissen kinevezett közpénzekért felelős politikai államtitkára - bár már a Horn-kormány idején is államtitkári tisztséget töltött be a népjóléti tárcánál - ellenzékben lett igazán ismert. Az Orbán-kormány négy éve alatt ő volt az egyik legharcosabb, legtöbbet szereplő ellenzéki képviselő. Több száz kérdést és interpellációt intézett a kormány tagjaihoz, és ő emelte fel leggyakrabban a szavát a korrupciógyanús ügyekben.

Szabadi Béla, volt földművelésügyi államtitkár gyanús ügyeire is ő irányította rá a figyelmet parlamenti felszólalásaival, de az Országimázs Központ működése kapcsán is ő szólalt meg a leggyakrabban. Többek között a közbeszerzési eljárások hiányát kifogásolta. Hasonló okokból bírálta az autópálya-építéseket - és nem csak az épülő szakaszok minőségét kifogásolta.

A szocialisták választási győzelme előtt több tárcával kapcsolatban is szóba került a neve, a Medgyessy-kabinet megalakulásakor mégsem kapott posztot. Ekkoriban sokan tudni vélték, hogy a szocialisták kampányát pénzelő üzleti körök akadályozták meg Keller pozícióba kerülését. A szocialista politikus később ezt úgy magyarázta, eddig nem létezett az a poszt, amit most betölt, és idő kellett az államtitkárság felállításához.

Keller László 1955. június 16-án született Ózdon. 1973-ban érettségizett Miskolcon, a Bláthy Ottó Erősáramú Szakközépiskolában. 1974-től a BME Villamosmérnöki Karának a hallgatója, 1979-ben villamosmérnöki diplomát szerzett. Első munkahelyét, a Dunai Kőolajipari Vállalatot a Mechanikai Művek kedvéért hagyta el, és - akkor még viszonylagos - tájékozatlanságát jelzi, hogy 1985-ben felszáll az MSZMP már süllyedő hajójára is, mi több, a Pest megyei pártbizottság munkatársává szegődik.

Igaz, "beruházások menedzselésére, műszaki vezetőnek" - említett egy enyhítő körülményt a HVG-nek erről az időszakáról. 1987-ben elvégezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem szakközgazdász képzésén belül a fővállalkozói szakot. 1989 októbere óta tagja az MSZP-nek, 1991-től 1994-ig Budaörsön elnökségi tag. Négy éve a központi pénzügyi ellenőrző bizottság tagja. 1994-től országgyűlési képviselő. Vagyonnyilatkozata szerint egy 72 négyzetméteres lakást birtokol. Nős, két gyermek édesapja. Spanyolul beszél, középfokon.

Kérdezzen Keller Lászlótól!