Piroska
3 °C
4 °C

Keller László a Törzsasztalban

2002.07.23. 17:25
A Törzsasztal vendége lesz szerdán 13 órától Keller László a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára.
Keller László, a MeH frissen kinevezett közpénzekért felelős politikai államtitkára - bár már a Horn-kormány idején is államtitkári tisztséget töltött be a népjóléti tárcánál - ellenzékben lett igazán ismert. Az Orbán-kormány négy éve alatt ő volt az egyik legharcosabb, legtöbbet szereplő ellenzéki képviselő. Több száz kérdést és interpellációt intézett a kormány tagjaihoz, és ő emelte fel leggyakrabban a szavát a korrupciógyanús ügyekben.

Szabadi Béla, volt földművelésügyi államtitkár gyanús ügyeire is ő irányította rá a figyelmet parlamenti felszólalásaival, de az Országimázs Központ működése kapcsán is ő szólalt meg a leggyakrabban. Többek között a közbeszerzési eljárások hiányát kifogásolta. Hasonló okokból bírálta az autópálya-építéseket - és nem csak az épülő szakaszok minőségét kifogásolta.

A szocialisták választási győzelme előtt több tárcával kapcsolatban is szóba került a neve, a Medgyessy-kabinet megalakulásakor mégsem kapott posztot. Ekkoriban sokan tudni vélték, hogy a szocialisták kampányát pénzelő üzleti körök akadályozták meg Keller pozícióba kerülését. A szocialista politikus később ezt úgy magyarázta, eddig nem létezett az a poszt, amit most betölt, és idő kellett az államtitkárság felállításához.

Keller László 1955. június 16-án született Ózdon. 1973-ban érettségizett Miskolcon, a Bláthy Ottó Erősáramú Szakközépiskolában. 1974-től a BME Villamosmérnöki Karának a hallgatója, 1979-ben villamosmérnöki diplomát szerzett. Első munkahelyét, a Dunai Kőolajipari Vállalatot a Mechanikai Művek kedvéért hagyta el, és - akkor még viszonylagos - tájékozatlanságát jelzi, hogy 1985-ben felszáll az MSZMP már süllyedő hajójára is, mi több, a Pest megyei pártbizottság munkatársává szegődik.

Igaz, "beruházások menedzselésére, műszaki vezetőnek" - említett egy enyhítő körülményt a HVG-nek erről az időszakáról. 1987-ben elvégezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem szakközgazdász képzésén belül a fővállalkozói szakot. 1989 októbere óta tagja az MSZP-nek, 1991-től 1994-ig Budaörsön elnökségi tag. Négy éve a központi pénzügyi ellenőrző bizottság tagja. 1994-től országgyűlési képviselő. Vagyonnyilatkozata szerint egy 72 négyzetméteres lakást birtokol. Nős, két gyermek édesapja. Spanyolul beszél, középfokon.

Kérdezzen Keller Lászlótól!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!