Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Keller klán az állami vállalatoknál

2005.11.18. 14:00
Keller László 2002-es közpénzügyi államtitkári kinevezése óta családjának tagjai felkerültek a Szerencsejáték Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Budapest Airport és az Országgyûlés fizetési listájára. A volt államtitkár szerint ez családi ügy, a magánéletet pedig el kell választani a politikától.

A kormányváltás óta Keller László lánya, veje és unokaöccse is nagy állami cégnél helyezkedett el, volt államtitkársági titkárnõje pedig idõközben már mint feleség lett a képviselõ államilag fizetett asszisztense.

Szerencsés lány

2003-ban, háromnegyed évvel a közpénzügyi államtitkárság létrehozása után kapott nyilvánosságot, hogy Keller László lányát az állami tulajdonban lévõ Szerencsejáték Rt. vette alkalmazásba. Keller Krisztina az akkori sajtóhírek szerint személyügyi munkatársként kezdett dolgozni a cégnél. A Szerencsejáték Rt. szóvivõje akkor azt állította, hogy a megfelelõ végzettséggel rendelkezõ Keller-lányt nem kiemelt státuszban vették fel. Az elmúlt idõszakban Keller Krisztina férje szintén állami cégnél helyezkedett el. A volt államtitkár veje a Budapest Airport Rt. kontrolling osztályán dolgozik.

Átment a szomszédba

A közpénzügyi államtitkárság megszûnése miatt kellett új állás után néznie Keller unokaöccsének, aki addig a MeH keretéin belül mûködõ üvegzsebtitkárság alkalmazottja volt. Szõke Péter 2004-ben a Magyar Fejlesztési Bankhoz került, ahol az agrárfinanszírozási osztály munkatársa lett.

Feleség és titkárnõ

Szintén az államtitkárságon dolgozott titkárnõként Keller mellett Csernyák Krisztina, akit a politikus a közelmúltban feleségül vett. A személyes kapcsolat és a szakmai együttmûködés folytatódott a Gyurcsány-kormány idején is, annak ellenére, hogy az új miniszterelnök már nem tartott igényt a közpénzügyi államtitkár munkájára, és 2004 augusztusa után nem kínált fel újabb kormányzati tisztséget Kellernek. Volt titkárnõjét az egyszerû képviselõnek visszaminõsített Keller továbbra is alkalmazta személyi asszisztensként.

Varjú László, az MSZP frakcióigazgatója az Indexnek elmondta, hogy Csernyák Krisztina már hosszabb ideje dolgozott megbízási szerződéssel a frakciónak, az idén pedig átminősítették, és köztisztviselőként lett a frakció alkalmazottja. A szerződés a jövő évi választásokig érvényes.

Pollitika elválasztása a magánélettõl

Keller László az Index érdeklõdésére nem kívánt reagálni családtagjainak munkahelyeire vonatkozó kérdésünkre. Az MSZP-s képviselõ szerint ez a családra tartozik, a magánéletet pedig el kell választani a politikától, ezért "az Index se vájkáljon" a hozzátartozók ügyeiben.  • Vennék
  • Hírek