Mátyás
-6 °C
1 °C

Keller mentelmi jogának felfüggesztését kérik

2004.12.07. 10:41
A Somogy megyei vadászati adatgyűjtések miatt kérte Keller László mentelmi jogának felfüggesztését az Ügyészségi Nyomozóhivatal. Keller az Indexnek azt mondta, tiszta a lelkiismerete. Egy másik üggyel kapcsolatban Sümeghy Csaba fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztetését is kezdeményezték.

Keller László volt közpénzügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését kéri az ügyészség, jelentette a HavariaPress a Legfőbb Ügyészség keddi sajtótájékoztatójáról. Az Ügyészségi Nyomozóhivatal hivatali visszaéléssel, valamint személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítja a kormánypárti politikust.

Keller a vádhatóság szerint államtitkárként túllépte a hatáskörét a Somogy megyei vadászati adatgyűjtések kapcsán, és jogosulatlanul jutott hozzá személyes adatokhoz, amelyekből megállapítható, hogy ki kivel, mikor és hol vadászott, illetve milyen vadat ejtett el.

Keller nyomozás jellegű tevékenységet végzett?

Keresztes Imre, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője tájékoztatóján közölte: a Fővárosi Főügyészség szerint Keller László a beszerzett adatokkal nyomozás jellegű tevékenységet folytatott azzal a céllal, hogy meghatározott személyekről "úgymond politikai jelentőséggel bíró információkat" gyűjtsön és a nyilvánosság előtt felhasználjon. Mint mondta: az ügyben a feljelentést a Faun Rt. tette meg, mivel a Keller László által begyűjtött adatok júniusi nyilvánosságra kerülése jelentős érdeksérelmet okozott a vadásztatással foglalkozó gazdálkodó szervezeteknek. Keller László, a közpénzügyi államtitkárság őszi megszűnésével kapcsolatban korábban kifejtette, hogy sorsát igazából a "vadászati érdeklődése pecsételte meg". "Azok a gazdasági erők, amelyek ebben a folyamatban érdekeltek voltak, tudták érvényesíteni akaratukat", mondta.

Kellernek tiszta a lelkismerete

Vagyonnyilatkozati eljárás Polt ellen?
Az országgyűlés mentelmi bizottsága várhatóan a jövő héten dönt arról, hogy vagyonvizsgálatot indít-e Polt Péter ellen, tudta meg az Index. A legfőbb ügyész ellen Keller László kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, kifogásolva, hogy Polt nem tüntette fel bevallásában vadászati trófeáit. A legőbb ügyész szerint "ennek a résznek a kitöltése azért maradt el, mert az én tulajdonomban lévő trófeák (ingóságok) darabonkénti vagy készletenkénti értéke a vizsgált időszakban nem haladta meg a törvény által előírt értékhatárt.
Keller László volt közpénzügyi államtitkár az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy tiszta a lelkiismerete, mivel csupán közérdekű adatokat kezelt munkája során. Leszögezte, ő csupán az állami vagyon védelmében folytatott vizsgálatokat. A politikus ugyanakkor érdekesnek találja, hogy az általa vizsgált vadászatokon részt vett legfőbb ügyész immár nem nagyvadakra, hanem országgyűlési képviselőkre vadászik. Közlése szerint egyébként semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott az ellene indult eljárásról és furcsállotta, hogy a sajtótól értesült arról.

Az Ügyészségi Nyomozóhivatal Sümeghy Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztetését is kezdeményezte. Az ellenzéki képviselőt folytatólag, részben tettesként, részben pedig bűnsegédként elkövetett csődbűntettel, valamint bűnsegédként közokirat-hamisítással gyanúsítja a nyomozóhatóság.

Keresztes Imre közölte: Sümeghy Csaba ügyében 2004 áprilisa óta nyomoz a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, mivel akkor merült fel a képviselő érintettsége a korábban tulajdonában lévő békéscsabai BCD Egyesült Textil Művek Rt. gazdálkodásával összefüggő csődbűntett, és más bűncselekményekkel kapcsolatban.

Fiktív ügyvezető

Mint mondta, a képviselő az 1997 óta tulajdonában lévő céget 2000 márciusában átruházta egy magánszemélyre, akit tulajdonosként be is jegyeztek a cégbíróságon. A társaság hitelezői adóssága ekkor már jelentősen meghaladta a cég vagyonát - tette hozzá. Ugyanakkor a tulajdonosi jogokat valójában két másik magánszemély gyakorolta, akikkel a képviselő megállapodott, hogy a működés során a felszabaduló pénzeszközöket egymás között elosztják - hangoztatta.

Közölte: 2000 októberében a mintegy másfél milliárdos tartozással rendelkező céget csődeljárás alá vonták, azonban ingatlanait meghatározott társaságoknak és magánszemélyeknek adták el, akik úgy jutottak tulajdonjoghoz, hogy azért nem fizettek. Sümeghy Csaba így tulajdonosa lett egy általa ingyen bérelt ingatlannak, amelyet korábban a cég részvényeinek általa megjelölt vételárának teljesítéseként kapott.

A képviselő közrejátszott abban, hogy meghiúsuljon a BCD Rt. hitelezőnek kifizetése, terhére körülbelül 50 millió forint róható - mondta. Keresztes Imre hozzátette: az ügyben tíz gyanúsított szerepel, közülük volt, aki a bizonyítás döntő részét jelentő céges okiratokban szereplő adatokat megerősítve terhelőleg vallott a képviselőre.

Sümeghy lemondana mentelmi jogáról

"Az ellenem továbbra is folytatott alaptalan és nemtelen támadások mielőbbi tisztázása érdekében (...) a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság döntésétől függetlenül lemondok képviselői mentelmi jogomról" - tudatta Sümeghy Csaba az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Felidézte: a vizsgált üggyel kapcsolatban, ez év tavaszán már cáfolta a sajtóban megjelent, személyét érintő rágalmakat. Hozzátette: "hogy a személyemet alaptalanul és aljas módon rágalmazóknak milyen mögöttes, esetleg politikai céljaik lehetnek, nem tudom. Ellenük azonban a megfelelő jogi lépéseket, amennyiben indokolt, hamis vád címén a feljelentést meg fogom tenni".

Géczi József, a parlament mentelmi bizottságának elnöke az Indexnek elmondta, hogy még nem kapták meg a Legfőbb Ügyészség kérelmét. Úgy tudjuk, Szili Katalin házelnök az ügyészség sajtótájékoztatójával egyidőben kapta meg az ügyészség levelét a mentelmi jog felfüggesztéséről.