Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Keller bíróság elé citálná az ügyészséget

2005.08.15. 13:14
Keller László egykori közpénzügyi államtitkár rágalmazás miatt eljárást kezdeményezett a fővárosi főügyészség helyettes vezetője ellen. A szocialista politikus a Legfőbb Ügyészség ellen pedig polgári pert indított, jó hírneve megsértése miatt. Az ügy előzménye, hogy Keller és munkatársai a legfőbb ügyész vadászata után vizsgálódtak. Az ügyészség Keller ellen nem járhatott el, volt munkatársa ellen viszont vádat emelt.

Rágalmazás miatt magánindítványt terjesztett elő Keller László MSZP-s politikus a fővárosi főügyész-helyettessel szemben, és jó hírnév megsértése miatt keresetet nyújtott be a bírósághoz a legfőbb ügyész és a legfőbb ügyészség ellen.

Négy hónapig nyomozott az ügyészég

A politikus szerint az ügyészség az alkotmányos jogrendet súlyosan sértő magatartást tanúsított vele szemben, mivel figyelmen kívül hagyta, hogy az Országgyűlés tavaly decemberben nem függesztette fel mentelmi jogát. Elmondta, az ügyészség több mint négy hónapon keresztül folytatott eljárást ellene mentelmi joga fenntartása mellett, majd vádiratot fogalmazott meg ellene, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolták, becsületsértő állításokat fogalmaztak meg és rágalmazták.

Keller László szerint a vádirat a büntetőjogi értékeléseket anélkül tartalmazza, hogy a gyanúsítottat, terheltet megillető garanciális jogok érvényesültek volna. A legfőbb ügyész azért kezdeményezte 2004 decemberében Keller László mentelmi jogának felfüggesztését személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanúja miatt, mert a politikus a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkáraként 2004. március végén jogosulatlanul kérte be a somogyi földművelésügyi hivataltól a megye üzemi vadászterületeinek vadászati naplóiról és trófeabírálati összesítőiről készült másolatokat 2000. január 1-ig visszamenőleg. (Mint ismeretes a vizsgált vadászatokon Polt Péter legfőbb ügyész is részt vett.)

Hajtóvadászat Keller ifjú kollégája ellen

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője december 7-én sajtótájékoztatón azt mondta, az államtitkár által begyűjtött iratok személyes adatokat tartalmaznak, amelyekből megállapítható, hogy ki kivel, mikor és hol vadászott, illetve milyen vadat ejtett el. Keller László hétfőn közölte, mivel az Országgyűlés nem függesztette fel mentelmi jogát, kezdetét vette "jobb híján" egy fiatal kollégája elleni "hajtóvadászat". A politikus munkatársa nevét személyiségi jogokra hivatkozva nem árulta el.

A szocialista képviselő szerint a 2005. április 27-ére elkészült vádiratban kollégáját személyes adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntettével vádolják társtettesként. Keller László a vádirat szerint társtettes, aki ellen az Országgyűlés döntése értelmében nem folyhat eljárás. Mint mondta, a munkatársának nem tudtak mást a terhére róni, mint hogy ő vette fel a telefont, amikor a földművelésügyi minisztérium pontosítani akarta a kérésüket.

Az ügyészség tagadja, hogy büntetőeljárást folytatott volna Keller ellen>

A Fővárosi Főügyészség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Keller Lászlóval szemben sem büntetőeljárás lefolytatására, sem vádemelésre nem került sor, hiszen az Országgyűlés a mentelmi jogát fenntartotta. A mentelmi jog személyhez kötött, nem terjed ki más személy büntetőjogi felelősségre vonására. "A Központi Ügyészégi Nyomozó Hivatal vádiratában a történeti tényállás részeként megfogalmazottak a töretlen ítélkezési gyakorlat szerint rágalmazást, vagy becsületsértést a jogellenesség hiánya miatt nem valósítanak meg" - áll a közleményben, amelyben leszögezik: amennyiben a képviselő polgári peres eljárást kezdeményezett a Legfőbb Ügyészség ellen, annak eldöntése a bíróság jogkörébe tartozik.

Polt Péter is részt vett a Keller által vizsgált vadászatokon
Korábbi sajtóhírek összefüggésbe hozták a az államtitkárság vizsgálatait azzal, hogy Polt Péter legfőbb ügyész is részt vett a vadászatokon. A volt államtitkár viszont korábbi nyilatkozataiban tagadta, hogy Polt vadászati szokásait vizsgálta volna. Keller szerint nem a vadászatot folytatók személyes adatainak megismerése volt a célja, hanem az, hogy a kiállított számlákkal egybevetve megállapítható legyen, történt-e károkozás. Keller információi szerint ugyanis több elejtett, nagy értékű vad árát nem fizették ki az állami vadásztársaságoknak, így közvetve az államot is kár érte.

A vadászatok kapcsán vált ismertté az is, hogy a legfőbb ügyész többek között Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával, valamint Bártfai Bélával, az Orbán-kormány kancelláriájának közigazgatási államtitkárával vadászott. Polt a vadászaton - írta egy éve a HVG - aligha volt könnyű helyzetben, ha meg akarta őrizni a kötelező távolságtartást: az általa vezetett ügyészség az idő tájt már javában kutakodott az akkoriban a MeH-hez tartozó, azóta megszüntetett Országimázs Központ vitatott szerződései ügyében.

A Polt vezette Legfőbb Ügyészség néhány héttel a vadászat után éppen Bártfainak írt levelet az imázs-szerződések ügyében, azt tudakolva, mit tesz a jogsértések orvoslására. A MeH főosztályával kapcsolatos büntetőeljárások végül "elhaltak", egy mellékszál révén azonban az exállamtitkár hűtlen kezelés miatt 2002 októberében gyanúsított, majd vádlott lett

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!