Marcell
19 °C
32 °C

Nem is minden SZDSZ-es akar szakértői kormányt

2008.09.08. 17:20
Varga Győző, az SZDSZ Komárom-Esztergom megyei elnöke hétfőn közölte, a megyei választmány nem támogatja sem a szakértői kormány létrehozását, sem az előre hozott választásokat. Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke szerint ez nem a megyei választmány, csak ez elnök véleménye, bár elismerte, van egyfajta megosztottság az SZDSZ tagságán belül.

Az SZDSZ legfőbb politikai célja, hogy a 2010-es választásokon is parlamenti párt legyen, ezért a Komárom-Esztergom megyei választmány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja sem a szakértői kormány létrehozását, sem az előre hozott választásokat, tájékoztatott hétfőn a párt megyei elnöke.

Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke ugyanakkor azt mondta, ez csak a megyei elnök véleménye.

A megyei elnök nyilatkozata után Kerti Katalin megyei választmány elnökségének tagja közleményt adott ki, mely szerint "A Komárom-Esztergom megyei SZDSZ választmánya a legutóbbi ülésén a szakértői kormány esetleges létrehozásával és az előrehozott választással kapcsolatban hivatalos álláspontot nem alakított ki és döntést nem hozott".

"Az SZDSZ lenne a Fidesz szálláscsinálója, ha olyan lépéseket tenne, ami az előrehozott választásokat elősegíti" - jelentette ki Varga Győző megyei elnök, aki szerint nem lenne megoldás egy szűk mozgástérrel rendelkező szakértői kormány. A politikus kifejtette, hogy a liberális pártban nincs meg feltétlenül az az egység, amit Fodor Gábor pártelnök a 13 tagú ügyvivői testületre kivetít.

Az SZDSZ-nek folytatnia kell az egyeztetéseket a szocialistákkal, arra kell törekednie, hogy a párt programjának elemeiből a lehető legtöbbet megvalósítsák és ezeket a sikereket fel lehessen mutatni a 2010-es választásokon, mondta a megyei elnök.

Gulyás József ezzel kapcsolatban azt mondta hétfőn, hogy tudomása szerint ez a megyei SZDSZ elnök személyes véleménye, a megyei választmány legutóbbi ülésén ott volt, ott ilyen pedig nem hangzott el. "Nem tudok ilyen döntésről" - jelentette ki.

Az SZDSZ ot-elnöke ugyanakkor azt is elmondta: "van egyfajta megosztottság az SZDSZ tagságán belül is, vannak olyanok, akik félnek az előrehozott választástól, vannak olyanok, akik kevésbé hisznek abban, hogy egy szakértői kormányt létre lehet hozni".

Az SZDSZ-nek ki kell állnia egy szakértői kormány gondolata mellett, amennyiben nem sikerül egyetértésre jutni a pártokkal, akkor előtérbe kerülhet az előrehozott választás, mondta Gulyás József.

Novák Éva az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének új elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, a borsodi szabaddemokraták a párbeszédben hisznek.

Gulyás József hozzátette, az következő hetekben várhatóan valamennyi megyében lesz választmányi ülés, ahol megvitatják ezt a kérdést, minden megyében lesz erről vita.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn levélben fordult az MDF, a Fidesz és a KDNP elnökéhez, amelyben arra kérte ellenzéki politikustársait, hogy közösen vizsgálják meg egy felállítandó, lehető legszélesebb támogatást bíró szakértői kormány lehetőségét.

Egy ilyen széles körű megállapodás a lehető legjobb megoldás, amely útját állja a további sodródásnak. Az SZDSZ meggyőződése szerint ugyanis egy szakértői kormány célja nem saját újraválasztása, hanem az ország előtt álló feladatok megoldása volna - írta levelében Fodor Gábor.

Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülése után sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője, aki elmondása szerint nem volt jelen az ügyvivői testület pénteki ülésén, szombaton Budapesten újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy demokráciában nem létezik szakértői kormány, és a pártoknak az ország előtt álló kihívásokról kell tárgyalniuk.