Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem is minden SZDSZ-es akar szakértői kormányt

2008.09.08. 17:20
Varga Győző, az SZDSZ Komárom-Esztergom megyei elnöke hétfőn közölte, a megyei választmány nem támogatja sem a szakértői kormány létrehozását, sem az előre hozott választásokat. Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke szerint ez nem a megyei választmány, csak ez elnök véleménye, bár elismerte, van egyfajta megosztottság az SZDSZ tagságán belül.

Az SZDSZ legfőbb politikai célja, hogy a 2010-es választásokon is parlamenti párt legyen, ezért a Komárom-Esztergom megyei választmány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja sem a szakértői kormány létrehozását, sem az előre hozott választásokat, tájékoztatott hétfőn a párt megyei elnöke.

Gulyás József, a párt országos tanácsának elnöke ugyanakkor azt mondta, ez csak a megyei elnök véleménye.

A megyei elnök nyilatkozata után Kerti Katalin megyei választmány elnökségének tagja közleményt adott ki, mely szerint "A Komárom-Esztergom megyei SZDSZ választmánya a legutóbbi ülésén a szakértői kormány esetleges létrehozásával és az előrehozott választással kapcsolatban hivatalos álláspontot nem alakított ki és döntést nem hozott".

"Az SZDSZ lenne a Fidesz szálláscsinálója, ha olyan lépéseket tenne, ami az előrehozott választásokat elősegíti" - jelentette ki Varga Győző megyei elnök, aki szerint nem lenne megoldás egy szűk mozgástérrel rendelkező szakértői kormány. A politikus kifejtette, hogy a liberális pártban nincs meg feltétlenül az az egység, amit Fodor Gábor pártelnök a 13 tagú ügyvivői testületre kivetít.

Az SZDSZ-nek folytatnia kell az egyeztetéseket a szocialistákkal, arra kell törekednie, hogy a párt programjának elemeiből a lehető legtöbbet megvalósítsák és ezeket a sikereket fel lehessen mutatni a 2010-es választásokon, mondta a megyei elnök.

Gulyás József ezzel kapcsolatban azt mondta hétfőn, hogy tudomása szerint ez a megyei SZDSZ elnök személyes véleménye, a megyei választmány legutóbbi ülésén ott volt, ott ilyen pedig nem hangzott el. "Nem tudok ilyen döntésről" - jelentette ki.

Az SZDSZ ot-elnöke ugyanakkor azt is elmondta: "van egyfajta megosztottság az SZDSZ tagságán belül is, vannak olyanok, akik félnek az előrehozott választástól, vannak olyanok, akik kevésbé hisznek abban, hogy egy szakértői kormányt létre lehet hozni".

Az SZDSZ-nek ki kell állnia egy szakértői kormány gondolata mellett, amennyiben nem sikerül egyetértésre jutni a pártokkal, akkor előtérbe kerülhet az előrehozott választás, mondta Gulyás József.

Novák Éva az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének új elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, a borsodi szabaddemokraták a párbeszédben hisznek.

Gulyás József hozzátette, az következő hetekben várhatóan valamennyi megyében lesz választmányi ülés, ahol megvitatják ezt a kérdést, minden megyében lesz erről vita.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn levélben fordult az MDF, a Fidesz és a KDNP elnökéhez, amelyben arra kérte ellenzéki politikustársait, hogy közösen vizsgálják meg egy felállítandó, lehető legszélesebb támogatást bíró szakértői kormány lehetőségét.

Egy ilyen széles körű megállapodás a lehető legjobb megoldás, amely útját állja a további sodródásnak. Az SZDSZ meggyőződése szerint ugyanis egy szakértői kormány célja nem saját újraválasztása, hanem az ország előtt álló feladatok megoldása volna - írta levelében Fodor Gábor.

Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülése után sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője, aki elmondása szerint nem volt jelen az ügyvivői testület pénteki ülésén, szombaton Budapesten újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy demokráciában nem létezik szakértői kormány, és a pártoknak az ország előtt álló kihívásokról kell tárgyalniuk.