Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Kémprogramot telepítettek az NBH számítógépére

2008.09.16. 00:59
Kémprogramot telepítettek nyolc hónapja a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére, ennek felfedezését követően kezdődött el az a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett - írta a Népszabadság kedden.

A lap értesülése szerint a szakértői vizsgálatok hónapokig is elhúzódhatnak, mert az UD a titkosszolgálattól különböző okok miatt kilépett legjobb számítógépes szakembereket alkalmazta. Így tartani lehet például attól is, hogy a gépek olyan szoftvereket is tartalmaznak, amelyek, ha óvatlanul nyúlnak hozzájuk, megsemmisítik a lemezeken tárolt adatokat, olvasható a cikkben.

Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítja a lap szakértőkre hivatkozva -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban ugyanis biztosak voltak, hogy figyelik őket.

Arról senki nem nyilatkozik, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből. Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn újságírók előtt ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a rendőrség az úgynevezett adatlopási ügyben "számítógépes rendszerek elleni bűncselekmény" gyanújával nyomoz ismeretlen tettesek ellen. A feljelentéshez mellékelt "iratokat és elektronikus adathordókat" szakértők vizsgálják - emlékeztet a lap.

Az ügy egy házkutatással kezdődött szerdán egy biztonsági cégnél, az UD Zrt.-nél, amelyet adatlopással, magántitok-sértéssel gyanúsítottak. Pénteken Dávid Ibolya, az MDF elnöke bejelentette, hogy egy hangfelvételt kapott, amely szerint egy cég terhelő adatokat gyűjtött róla és pártjáról, párton belüli ellenfele Almássy Kornél érdekében. A cég az UD Zrt., és tagadja, hogy részt vettek volna bármiféle lejárató kampányban. Almássy Kornél szintén tagadott, sőt bejelentette: meg akarták zsarolni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Végül ezt szeptember 13-án szombaton meg is tette, visszalépett a pártelnökségért folyó további harctól.