Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kémprogramot telepítettek az NBH számítógépére

2008.09.16. 00:59
Kémprogramot telepítettek nyolc hónapja a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére, ennek felfedezését követően kezdődött el az a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett - írta a Népszabadság kedden.

A lap értesülése szerint a szakértői vizsgálatok hónapokig is elhúzódhatnak, mert az UD a titkosszolgálattól különböző okok miatt kilépett legjobb számítógépes szakembereket alkalmazta. Így tartani lehet például attól is, hogy a gépek olyan szoftvereket is tartalmaznak, amelyek, ha óvatlanul nyúlnak hozzájuk, megsemmisítik a lemezeken tárolt adatokat, olvasható a cikkben.

Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítja a lap szakértőkre hivatkozva -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban ugyanis biztosak voltak, hogy figyelik őket.

Arról senki nem nyilatkozik, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből. Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn újságírók előtt ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a rendőrség az úgynevezett adatlopási ügyben "számítógépes rendszerek elleni bűncselekmény" gyanújával nyomoz ismeretlen tettesek ellen. A feljelentéshez mellékelt "iratokat és elektronikus adathordókat" szakértők vizsgálják - emlékeztet a lap.

Az ügy egy házkutatással kezdődött szerdán egy biztonsági cégnél, az UD Zrt.-nél, amelyet adatlopással, magántitok-sértéssel gyanúsítottak. Pénteken Dávid Ibolya, az MDF elnöke bejelentette, hogy egy hangfelvételt kapott, amely szerint egy cég terhelő adatokat gyűjtött róla és pártjáról, párton belüli ellenfele Almássy Kornél érdekében. A cég az UD Zrt., és tagadja, hogy részt vettek volna bármiféle lejárató kampányban. Almássy Kornél szintén tagadott, sőt bejelentette: meg akarták zsarolni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Végül ezt szeptember 13-án szombaton meg is tette, visszalépett a pártelnökségért folyó további harctól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?