Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Megtartotta alakuló ülését a Kenedi-bizottság

2007.09.06. 16:55
Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló bizottság elfogadta ügyrendjét, a munka kereteiről még egyeztetnek. A Kenedi János vezette testület bírja a kormány szóbeli ígéretét, hogyha október 1-ig nem végeznek a munkával, mandátumuk két alkalommal fél évvel meghosszabbítható.

Megtartotta alakuló ülését csütörtökön az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői testület, ismertebb nevén a Kenedi-bizottság. Kenedi János, a testület elnöke elmondta, a délelőtt kezdődött ülésen elfogadták a bizottság ügyrendjét, ám a munka kereteiről délután még egyeztetnek. Közölte, megállapodtak abban is, hogy az úgynevezett iratőrző helyekre a testület két-két tagja látogat majd ki egy időben.

Kenedi János emlékeztetett arra, hogy feladataik közé tartozik a nyilvántartások vizsgálata, a selejtezési jegyzőkönyvek, illetve az iktatókönyvek áttekintése. A bizottság azokat a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokat tekinti át, amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának.

Mint mondta, bírják a kormány szóbeli ígéretét arra, hogy mandátumukat október 1-jével fél évvel meghosszabbítják, illetve, ha szükséges, újabb fél évet is kaphat a testület a munkára.

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésére július közepén kérte fel a miniszterelnök Kenedi Jánost. A bizottság tagjai történészek, kutatók: Varga László, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, valamint Reisz T. Csaba, az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.