Bernadett
-2 °C
4 °C

Vita a rendőrségen belül a drogliberalizációról

2003.12.05. 14:58
"Azt hittem három rendőrrel ülök egy asztalnál, de kiderült, hogy a legkeményebb kritikát éppen egyiküktől kapjuk" - morfondírozott fennhangon Csendes László, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője csütörtökön a Sark kávézó pincéjében, miután a mellette ülő Németh Zsolt alezredes, a rendőrtiszti főiskola adjunkusa is a közönség nagy részének álláspontjára helyezkedve bírálta a rendőrök igazoltatási kultúráját. Mindezt tetézte Oláh Miklós rendőr alezredes, az Országos Rendőrfőkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Főigazgatóság Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának vezetője, aki arra a kérdésre, mi lenne, ha a büntetőtörvénykönyv nem üldözné a drogfogyasztókat azt válaszolta, visszamenne népművelőnek, és otthon rágyújtana egy marihuánás cigarettára.
Csendes László nagy vehemenciával próbálta védeni a mundér becsületét, és kollégájával, Németh Zsolt alezredessel - aki a vita elején közölte, nem mint rendőr, hanem mint kriminológus szól - családi perpatvarba keveredett, bár meggyőződése szerint "a családi ügyeket nem tárjuk a nyilvánosság elé". Előzőleg többen nehezményezték azt a rendőri módszert, amelyet Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület úgy jellemzett: a rendőrök a statisztikát javítandó kimennek a Határ úti megállóhoz, és levetkőztetik a szerintük gyanúsan viselkedő fiatalokat, akiknek még a cipőiket is le kell venniük.

Miért nem dicsérik a rendőröket?

Csendes szerint néha ő is szégyenli magát, de nem lehet az egyes esetekből általánosítani. "Miért nem dicsérik és ismerik el a rendőröket" - tette fel a költői kérdést. Németh Zsolt ugyanakkor saját tapasztalataira támaszkodva mesélte el, hogy a rendőrtiszti főiskolán az első két évben még nyitott rendőrhallgatókból hogyan válik cinikus és goromba harmadéves hallgatóvá a többség.

A fogysztókon keresztül nem kapnak el "nagyhalakat

A statisztikák szerint alig fodul elő, márha egyáltalán előfordul, hogy az utcáról a rendőrősre szállított fogyasztó vallomása alapján kapjanak el "nagyhalakat". Ugyanakkor Pelle Andrea arra is felhívta a figyelmet, hogy az Orbán-kormány által bevezetett szigorú, zéró toleranciát hirdető törvénykezés nem szorította vissza a drogfogyasztást.

A betépett népnevelő

Az 1998-as 2068 ismertté vált kábítószerrel való visszaélés száma évről évre emelkedik, tavaly 4775 esetben indított erre hivatkozva eljárást a rendőrség. A 2002-es eljárások több mint a fele fogyasztás miatt indult. Oláh Miklós egy kérdésre, hogy mi tennének a rendőrök, ha liberalizálnák a drogfogyasztást, azt mondta, visszamenne népnevelőnek és otthon szívna marihuánát .

A kapudrog elmélet cáfolata

Hoyer Mária pszichológus szerint a kapudrog elmélet, amely szerint a heroinisták a marihuána fogyasztókból kerülnek ki, nem létezik. Ő maga különböző kutatásokban vett részt, és azok tapasztalata szerint csak minden tizenkettedik marihuánafogyasztó válik heroinfüggő kábítószeressé.