Piroska
-2 °C
5 °C

Idén is lesz Kendernap

2004.05.05. 13:19
"Engedd szabadon az embert" címmel az idén is tüntetést szervez a Kendermag Egyesület. A kábítószerfogyasztók büntetése ellen szervezett Kendernapon petíciót adnak át az országgyűlés elnökének, tiltakozásul a magyarországi kábítószerpolitika ellen. A tüntetés pontos időpontját a rendezők csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha a tavalyihoz hasonló ellentütetések bejelentésére már nincs módja másoknak. Pettkó András MDF-es politikus szerint azonban az idén is lesz ellentüntetés.
Az idén sem marad el a világon közel kétszáz helyszínen megtartott Million Marijuana March rendezvénysorozat magyarországi része. A Kendermag Egyesület "Engedd szabadon az embert" címmel tüntetést szervez a magyarországi kábítószerpolitika ellen, értesült az Index. Juhász Péter, az egyesület elnök-helyettese elmondta, a rendezvényen több szervezet és magánszemély által is aláírt petíciót kívánnak átadni az országgyűlés elnökének. (A petíció szövege lejjebb olvasható.)

Az ellentüntetők ellen konspirálnak

A megmozdulást a rendőrség már tudomásul vette, de tartva a tavalyi provokációtól a szervezet csak azt követően hozza nyilvánosságra a demonstráció pontos helyszínét és időpontját, amikor az ellentüntetők a törvény szerint már nem kérhetnek ugyanazokkal a feltételekkel területfoglalási kérelmet. Tavaly ugyanis több szervezet egyszerűen rászervezte saját ellentüntetését a Kendernapra. Az ellentüntetők sörösüveg-, és tojásdobálással valamint síppal zavarták meg a fellépők beszédeit és műsorait, így a békésnek indult rendezvény botrányba fulladt.

Az MDF szerint lesz ellentüntetés

Az idei Kendernapot Juhászék a tavalyinál "csendesebbre" tervezik. A júniusi EP-választási kampány miatt amúgy is felfokozott hangulatban van a közélet, vélik, ezért az idén a petíció átadása mellett nem is lesznek felszólalók. Egyedül az Anima Sound System ad koncertet, mondta Juhász Péter. Ennek ellenére Pettkó András MDF-es politikus, aki tavaly egy másik helyszínen szintén ellentüntetést szervezett, az Indexnek elmondta, biztos benne, hogy "ha lesz tüntetés, lesz ellentüntetés is", ő ugyanis semmiféle dekriminalizációt nem támogat.

Petíció Szili Katalinnak, az Országgyűlés Elnökének
Magyarországon a kábítószer-fogyasztást a Büntető törvénykönyv szigorúan bünteti. Álláspontunk szerint a büntetőjog a drogprobléma fogyasztói oldalának kezelésére nem alkalmas és indokolatlanul szigorú. A jelenlegi szabályozás amellett, hogy egyébként törvénytisztelő fiatalok tömegeit kriminalizálja, egyéb káros hatásokat is indukál:

- hazai statisztikák és nemzetközi példák bizonyítják, hogy a drogfogyasztás büntetőjogi fenyegetettségének nincs elrettentő hatása az illegális drogok kipróbálóira. A droghasználók és kipróbálók száma évről évre nő, függetlenül a törvényi változásoktól;

- ha a fiatalok tömegesen (jelenleg a középiskolás diákok egyharmada próbált már ki valamilyen tiltott szert) veszik semmibe a drogfogyasztás tilalmát, az aláássa a törvénytiszteletet, a hatóságokba és a politikába vetett bizalmat egy egész generációban;

- tartva ugyanakkor a szigorú jogi következményektől, a problémás drogfogyasztók kisebb valószínűséggel keresik fel a segítő szervezeteket, a drogfogyasztók és családjaik magukra maradnak problémáikkal;

- a szigorú büntetőjogi szabályozás csökkenti az ártalomcsökkentő módszerek eredményességet, így növeli az intravénás használathoz köthető problémák (túladagolás, fertőző betegségek, HIV, Hepatitis C terjedése) esélyét;

- az eljárások nagy része egy olyan drog (kannabisz) miatt indul, amely - bár valóban nem ártalmatlan szer -, káros egészségügyi és szociális hatásai enyhébbek, mint a legálisan kapható drogoké.

- a jogszabályok nem tesznek különbséget az egyes szerek között, a marihuánát a heroinnal azonos kategóriába helyezik, s ezzel erősen veszélyeztetik a prevenció lehetséges eredményeit.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a jelenlegi, alapvetően tiltó drogpolitika a fogyasztók tekintetében többet árt, mint amennyit használ! Álláspontunk szerint két területen szükséges változtatni, mégpedig a lehető legrövidebb időn belül:

- A csekély mennyiségű kábítószer személyes célra történő birtoklásának és megszerzésének ki kell kerülnie a Büntető törvénykönyvből, a drogfogyasztást nem szabad büntetőjogi eszközökkel szankcionálni.

- Sort kell keríteni az egyes kábítószerek differenciálására azok valós társadalmi és egészségügyi kockázatai alapján.

A fentiek alapján követeljük, hogy

- a kormány, szakértők bevonásával, javasolja egy parlamenti eseti bizottság felállítását, amely felméri a magyar drogpolitika hatékonyságát, áttekinti a külföldi trendeket, felméri és megkülönbözteti az egyes illegális drogok társadalomra jelentett kockázatait, majd javaslatot tesz a parlament számára a jelenlegi jogi szabályozás szükséges módosításairól.

- az Országgyűlés a bizottság javaslatai alapján vegye napirendre a kábítószer-fogyasztást szabályozó törvények módosítását.

Kendermag Egyesület

A petíció támogatói a Kendermag Egyesület címére küldött levélben fejezhetik ki egyetértésüket.