Kendertüntetés - online közvetítés

2004.05.09. 19:08
Verekedés tört ki az ellentüntetők és a rendőrök között a vasárnap délutáni, Kossuth téren megtartott kendertüntetésen, amikor a demonstráció zavartalan lefolytatása érdekében felállított kordonon kívül összegyűlt mintegy harminc ellentüntető csoportjából a Szabad Magyarországért Mozgalom egyik vezetőjét kiemelték a rendőrök, és elvitték. Rajta kívül még négy személyt állítottak elő a rendőrök, több rendzavarót pedig kivezettek a Kendermag Egyesület tüntetéséről.
Tüntetés online:

16 óra körül

Rendőrből jól elállott a tér, amelyet kordonokkal ketté oszottak, a tüntetők még csak gyülekeznek. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a rendőrök sisakban, de pajzs nélkül várják a demonstrálókat. A sajtómunkások rendőrök fotózásával múlatják az időt, de a közeg is kamerákkal érkezett.

16:16

A Tilos Rádiós zászlóégetésről ismert arcok feltűntek a helyszínen, a rendőrek egy középkorú asszonyt elvezettek. A tüntetésen néhány százan jelentek meg, a kordonon kívülre rekedt ellentüntetők hamincan lehetnek. Páran megpróbáltak bejutni a kendertüntetők közé, de a rendőrség kivezette őket.

16:19

Az MDF 're-petíciót' készít
Nem válhat Magyarország a drogosok Mekkájává - mondta Almássy Kornél, az MDF elnökségi tagja vasárnap. A politikus szerint "a drogok legalizálásáért küzdők figyelmen kívül hagyják, hogy a magyar fiatalok jelentős része még nem nyúlt kábítószerhez, és mi azt szeretnék, hogy ne is nyúljanak". Hozzátette: nem lehet liberalizálni a büntető törvénykönyvet, mert ezzel teret engedünk a magyar fiatalság egészségkárosodásának.

Az MDF, válaszul a Kendermag Egyesület korábbi petíciójára, a drogkérdéssel kapcsolatos álláspontját egy "re-petícióban" fogalmazta meg, amelyet a párt weboldalán tesznek közzé. Hétfőtől ehhez kapcsolódóan aláírásgyűjtés is kezdődik - közölte Almássy Kornél.

Szabó Zsolt, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke beszámolt arról, hogy a Kendermag Egyesület tavaly májusi demonstrációját követően országos drogprevenciós programot indítottak útjára Epermozgalom néven, amellyel egy év alatt bejárták az egész országot.

"Mi azt mondjuk, hogy nincs lágy és kemény drog, a szakértők azt mondják, van olyan kender, aminek hatóanyagtartalma nagyobb, veszélyesebb, mint a heroiné" - közölte.

A Lelkiismeretesek nevükhöz méltóan készültek, transzparensük szerint Maradona 43 éves, a drog áldozata. Szerintük ő is így kezdte.

16:47

Hisztérikus jelenetekről számolnak be munkatársaink. A Lelkiismeret éltes aktivistái sípolnak, a szmókerek nyugodtak. A rendőrök kemény fellépésre készülnek, nagyjából száz tüntető sorakozott fel mindkét oldalon.

16:50

Egy szittya jelmezbe öltözött ember szarukürtjét fújva szegül ellen a láncba szerveződött rendőröknek. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány közvetlen közelről felügyeli a helyzetet.

16:52

Verekedést tört ki, amikor a rendőrök az Index helyszíni tudósítójának beszámolója szerint földre teperték, és valószínüleg bilincsben elvezették az ellentüntetés egyik főszervezőjét, a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetőjét, Takács Andrást. Az MTI információi szerint a férfit erőszakos cselekmény miatt emelték ki a csoportból. Az ellentüntetők és a rendőrök között verekedés tört ki, és egy rendőr is a földre került. Az ellentüntetők tojást és festékkel töltött lufikat is dobáltak.

17:05

Lenyugodtak a kedélyek, a szmókerek és az ellentüntetők közül többen elindultak hazafelé. A kordonnal körülvett terület kijáratánál az elvonulókat az ellentüntetők fogadják bekiabálásokkal és síppal, ezért a rendőrség újabb kijáratott nyitott. Az ellentütnetők nem akarnak hazamenni.

17:20

Az ellentüntetők egy része nem akar távozni, tovább sípolnak és kerepelnek.

17:30

Feslő László a Kendermag Egyesület elnöke átadja a szervezet petícióját Szili Katalin egyik közeli munkatársának, aki ígéretet tett arra, megvizsgálják a leírtak tartalmát, és válaszolni fognak az Egyesületnek. A petíciót több százan írták alá a szervezet közlése szerint.

17:35

A szittyakürtös ellentüntető mellé állt egy, a kendertüntetésről távozó dobos, és percekig zenéltek önfeledten, számolt be az Index helyszíni tudósítója.

18:52

A Lelkiismeret '88 csoport közleményben köszönte meg az ellendemonstrálóknak a részvételt, és "örömmel nyugtázza, hogy ismét sikerült a nemzeti erőknek megzavarni a drogkövetelők nyugalmát, amikor is visszavonulót kellett fújniuk a kendermagosoknak."

'Engedd szabadon az embert'

A világon közel kétszáz helyszínen megtartott Million Marijuana March rendezvénysorozat részeként, "Engedd szabadon az embert" címmel szervezett a magyarországi kábítószerpolitika ellen tiltakozó tüntetést a Kossuth térre a Kendermag Egyesület. A rendezvényen több szervezet és magánszemély által is aláírt petíciót adnak át Szili Katalinnak, az országgyűlés elnökének.

A petícióban többek között azt javasolják, hogy a drogfogyasztást ne szankcionálják büntetőjogi eszközökkel, és tegyenek különbséget a kábítószerek között "azok valós társadalmi és egészségügyi kockázatai alapján."

A Kendermag egyesület petíciója emellett azt követeli, hogy a kormány, szakértők bevonásával, javasolja parlamenti eseti bizottság felállítását, amely felméri a magyar drogpolitika hatékonyságát, áttekinti a külföldi trendeket, felméri és megkülönbözteti az egyes illegális drogok társadalomra jelentett kockázatait, majd javaslatot tesz a parlament számára a jelenlegi jogi szabályozás szükséges módosításairól. Az Országgyűlés pedig a bizottság javaslatai alapján vegye napirendre a kábítószer-fogyasztást szabályozó törvények módosítását.

Az utolsó pillantban jelentették be

A demonstráció szervezői péntekig nem hozták nyilvánosságra a tüntetés helyszínét és időpontját, hogy elkerüljék a tavalyihoz hasonló incidenseket, amikor több szervezet ugyanarra a helyszínre szervezte ellentüntetését, sörösüveg-, és tojásdobálással valamint síppal zavarták meg a Kendernapon fellépők beszédeit, a békésnek indult rendezvény pedig botrányba fulladt, a demonstrációt a rendőrség feloszlatta.

Két szervezet ellentüntetést ígért

A Lelkiismeret '88 egyébként pénteken közleményben jelentette be, hogy ellendemonstrációra készülnek, bár erről a rendőrség hivatalosan nem tud. Illetékesük a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, amennyiben a csoport megjelenik a helyszínen, felszólítják őket a törvénysértés megszüntetésére, ha pedig ennek nem tesznek eleget, a rendőrség feloszlatja a tüntetést. A Lelkiismeret '88-hoz csatlakozott a Szabad Magyarországért Mozgalom is.

Az MDF sajtótájékoztatót tartott

A tavalyi, botrányba fulladt Kendernappal egyidőben, egy másik téren tartott ellendemonstrációt az MDF és ifjúsági szervezete, amire idén a Kendermag Egyesület "titkolózása" miatt nem lesz módjuk, ezért egy órával a kendertüntetés előtt, a Batthyányi örökmécsesnél tartottak sajtótájékoztatót (lásd keretes írásunkat).