Elemér
-1 °C
10 °C

Lamperth: Súlyos szakmai hibát vétett a rendőrség

2003.05.12. 20:20
Súlyos szakmai hibát követett el a rendőrség, amikor a kendertüntetés előkészítésekor "nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy viszonylag nagy létszámú ellenérdekelt csoportok készülnek demonstrálni" - jelentette ki Lamperth Mónika Salgó László országos rendőrfőkapitány vizsgálata alapján. A főkapitány viszont úgy nyilatkozott: nagyvonalakban törvényesen jártak el, ezért nem hagyja "a döglött lovat áttolni a rendőrség térfelére".
A rendőrség húsz fővel készült az esemény biztosítására, ez azonban csak a felügyeleti szolgálat ellátására volt elegendő. A rendezvény biztosításához rendőri csapaterőre lett volna szükség - áll Salgó vizsgálati jelentésében.

Salgónak péntekig kell döntenie

A belügyminiszter felkérte Salgót a személyi felelősség megállapítására. A főkapitánynak péntekig kell döntenie. Lamperth nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kit terhelhet a felelősség, így arra sem kívánt felelni, hogy felmentik-e Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitányt és közbiztonsági helyettesét, Lapid Lajost.

A főkapitány megállapítása szerint a rendőrség helyesen járt el, amikor engedélyezte a tüntetéseket, helyes döntést hozott a biztosítás parancsnoka is, amikor tömegoszlatás helyett a rendezvény felfüggesztését kérte. Lamperth szerint azonban a civil szervezetek közötti érdekellentétek miatt felül kell vizsgálni a közterületi demonstrációk biztosítását szabályozó 15/1990-es számú BM-rendeletet. Az új rendelet kidolgozására a miniszter június közepéig adott időt, részleteket azonban nem közölt róla.

Feljelenti a rendőrséget a Kendermag Egyesület

Mint ismert a rendezvényt szervező Kendermag Egyesület múlt pénteken panaszt tett, a héten pedig feljelentést tesz a rendőrség ellen a május 4-ei Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt atrocitásokkal kapcsolatban. A Kendermag szerint a rendőrséget is felelősség terheli, mert a gyülekezésről szóló törvény egyértelmű rendelkezései, és a szervező felek jegyzőkönyvben rögzített megállapodása ellenére akkor sem avatkoztak közbe, amikor az események eldurvulása miatt a szervezők többször sürgették a hatósági fellépést.

Döglött ló a térfélen

"A magyar rendőrség vezetőjeként nem fogom hagyni a döglött lovat áttolni a rendőrség térfelére" - mondta az m1 híradójában Salgó László, országos rendőrfőkapitány.

Salgó László úgy véli: a rendőrség az előkészítésben, a tervezésben és a helyszíni helyzet-értékelésben hibázott, nagyvonalakban viszont törvényesen járt el. Az országos rendőrfőkapitány hozzátette: elrendelte a vizsgálatot, de nem vizsgálják Kökényessy Antal budapesti rendőrfőkapitány felelősségét. Az országos rendőrfőkapitány jelezte: a budapesti rendőrfőkapitányság kompetenciájába évi háromezer rendezvény tartozik és "nem lehet minden egyes rendezvényért az első számú vezetőt felelőssé tenni".

Salgó László úgy vélte határozottabban megfogalmazott gyülekezési törvénnyel, kevesebb mérlegeléssel a rendőrség felelőssége is kevésbé megkérdőjelezhető.