Ágnes
-5 °C
2 °C

A budapestiek már hozzászoktak a kendermagosokhoz

2007.05.13. 21:25
Attrocitások nélkül zajlik a Kendermag Egyesület budapesti demonstrációja. Néhány jobbikos megjelent ugyan a Kendermag Egyesület budapesti tüntetésén, de a rendőrség kiutasította őket a kordonnal körbevett területről. Az előző évekhez képest kevesebben jelentek meg a rendezvényen.

Komolyabb atrocitások nélkül zajlik délután kettő óta a margitszigeti nagyréten a Kendermag Egyesület idei kendernapja, nagyjából ezer résztvevővel. A rendezvényen néhány jobbikos ugyan megjelent tojásokkal, de a rendőrség közreműködésével az ellentüntetők távoztak a kettős kordonnal körbekerített területről.

Az eseményen a Jobbik mellett összesen két olyan szervezet jelent meg, amely ellenzi a kendermagosok akcióját. A rendezvényen csak a Jobbik aktivistái okoztak némi zavart, tojással a kezükben megpróbáltak elvegyülni a tömegben, de kiutasították őket végül a kettős kordonnal körbevett terültről, mert a szervezők úgy vélték, kockázati tényezőt jelentenek az ellentüntetők.

Mámorhoz való jog


Tekintse meg képeinket!

"Csak megnézzük, hányan vesznek részt a rendezvényen, semmiféle provokatív szándékunk nincsen" - nyilatkozta az Indexnek Szilvási Péter, a Jobbik szervezési igazgatója. Szilvási szerint kevesen jelentek meg a Margitszigeten, az embereket nem érdekli az esemény, az azonban jó, hogy koncerteket szerveznek. Kérdésünkre elmondta, a mámorhoz való jog csak legális eszközökkel létezik, ilyen például az alkohol. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Jobbik szigorítaná a büntető törvénykönyvet a kábítószerrel kapcsolatos paragrafusokban, és visszaállítanák a halálbüntetést is.

Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alelnöke elmondta, a Jobbik kockázatot jelent a rendezvényre, ezért akarta, hogy a párt néhány megjelent képviselője elhagyja a rendezvényt. A rendőrség csak akkor jelent meg, mikor a felszólításnak a Jobbik nem tett eleget, ekkor viszont a marihuána legalizációját ellenzők távoztak a nagyrétről.

Fűnyírós ellenttüntetés

A Kendermag rendezvényének elején megjelentek az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviselői is, akik egy fűnyírót is hoztak magukkal. Ezzel a tiltakozás mellett egy filmfesztivált akartak reklámozni, amivel a prevencióra akarják felhívni a figyelmet. "Ne szívd meg, hogy ne szívd meg!" - olvasható a fűnyíró fesztivál szórólapján. Hét-nyolc ember árpádsávos zászlóval felvértezve próbált bejutni a kordonnal körülvett rendezvényre, őket azonban a rendőrök elküldték a kendermagosok környékéről.

A korábbi évekhez képest kevesebben, mintegy ezren jelentek meg a margitszigeti nagyréten a Kendermag Egyesület Nemzeti Legalizációs Népgyűlésén. A rendezvényen kevés szónoklattal, de annál több zenével próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy abszurditás a kábítószerfogyasztókat büntetni, a füvet illegális szernek tekinteni. A mostani rendezvényen nem jelentek meg parlamenti politikusok, azonban az SZDSZ Új Generáció számos prominense képviseltette magát.

A liberálisok közül csak John Emese fővárosi frakcióvezető jött el a Margitszigetre, aki elmondása szerint az Új Generációhoz érkezett látogatóba. Megjelent még a párt ifjúsági szervezetének sok prominense, például Léderer András elnök, illetve Merker Dávid korábbi alelnök. "A jelenlegi információk szerint felmerül a kérdés, hogy a debreceni polgármesteri hivatal mennyire járt el törvényesen, és hogy a rendőrség mindent megtett-e annak érdekében, hogy kendermagosok éljenek az egyik legalapvetőbb alkotmányos jogukkal, hogy egy előre bejelentett demonstráción vegyenek részt" - mondta el az Indexnek Léderer András.

A kendermagosok budapesti rendezvényét számos rendőr biztosította, több tucat rendőrautó parkolt a nagyrét körüli kordon körül. A demonstrálók a nagyréten heverészve hallgatták a koncerteket, elsősorban fiatalok jöttek el, de az idősebb generációk is képviseltették magukat.

Újabb önfeljelentők

Láng Júlia, aki a kendermagosokkal együtt feljelentette magát marihuána-használat miatt, felszólalt a színpadon. Elmondta, hogy ő a nagymamák generációját képviseli, azonban most szólal fel utoljára a témában, átadja a stafétabotot a fiatalabbaknak. Láng Júlia a választás szabadságát hangsúlyozta, és elmondta, az önromboláshoz nincs köze az államnak, hiszen ezzel nem árt senki a társadalomnak.

"Ne tekintsen engem az állam bűnözőnek, hiszen az alkoholfogyasztás miatt se teszi" - fogalmazott. Figyelembe kell venni az EU ajánlását, miszerint a drogfogyasztást nem a büntetőjogban kell szabályozni, mert az rossz és ártalmas, tette hozzá. "Mulassatok jól" - búcsúzott a közönségtől Láng Júlia.

"Örülök, hogy idén először országos rendezvényt tarthatunk" - mondta Juhász Péter. Hozzátette, van még hova eljuttatni az üzeneteiket, mert Budapesten nem történt atrocitás, Debrecenben és Szegeden azonban ellenállásba ütközött a Kendermag Egyesület demonstrációjának lebonyolítása. Szerinte a Jobbik vidéken nagyobb politikai támogatást kapott, mint a fővárosban.

A rendőrök is megosztottak

A rendőrök véleményei éppoly megosztottak és ellentmondásosak a drogproblémával kapcsolatban, mint az őket befogadó társadalom vélekedései, derül ki egy OKRI által végzett felmérésből, melyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megbízásából készítettek el. Így például a rendőrök 33,1százaléka nem ért egyet a droghasználók büntetőjogi üldözésével, 34 százalékuk nem is intézkedne, ha két, az utcán marihuánás cigarettát fogyasztó fiatalt pillantana meg.

Bár a rendőrök jelentős része egyetért a droghasználat büntetésével, és a büntetéspártiak többsége ezt a büntetés visszatartó erejével magyarázza, ugyanakkor a megkérdezettek több mint 54 százaléka szerint a büntetőjogi tiltás nem képes hatékonyan visszaszorítani a droghasználatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!