Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A budapestiek már hozzászoktak a kendermagosokhoz

2007.05.13. 21:25
Attrocitások nélkül zajlik a Kendermag Egyesület budapesti demonstrációja. Néhány jobbikos megjelent ugyan a Kendermag Egyesület budapesti tüntetésén, de a rendőrség kiutasította őket a kordonnal körbevett területről. Az előző évekhez képest kevesebben jelentek meg a rendezvényen.

Komolyabb atrocitások nélkül zajlik délután kettő óta a margitszigeti nagyréten a Kendermag Egyesület idei kendernapja, nagyjából ezer résztvevővel. A rendezvényen néhány jobbikos ugyan megjelent tojásokkal, de a rendőrség közreműködésével az ellentüntetők távoztak a kettős kordonnal körbekerített területről.

Az eseményen a Jobbik mellett összesen két olyan szervezet jelent meg, amely ellenzi a kendermagosok akcióját. A rendezvényen csak a Jobbik aktivistái okoztak némi zavart, tojással a kezükben megpróbáltak elvegyülni a tömegben, de kiutasították őket végül a kettős kordonnal körbevett terültről, mert a szervezők úgy vélték, kockázati tényezőt jelentenek az ellentüntetők.

Mámorhoz való jog


Tekintse meg képeinket!

"Csak megnézzük, hányan vesznek részt a rendezvényen, semmiféle provokatív szándékunk nincsen" - nyilatkozta az Indexnek Szilvási Péter, a Jobbik szervezési igazgatója. Szilvási szerint kevesen jelentek meg a Margitszigeten, az embereket nem érdekli az esemény, az azonban jó, hogy koncerteket szerveznek. Kérdésünkre elmondta, a mámorhoz való jog csak legális eszközökkel létezik, ilyen például az alkohol. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Jobbik szigorítaná a büntető törvénykönyvet a kábítószerrel kapcsolatos paragrafusokban, és visszaállítanák a halálbüntetést is.

Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alelnöke elmondta, a Jobbik kockázatot jelent a rendezvényre, ezért akarta, hogy a párt néhány megjelent képviselője elhagyja a rendezvényt. A rendőrség csak akkor jelent meg, mikor a felszólításnak a Jobbik nem tett eleget, ekkor viszont a marihuána legalizációját ellenzők távoztak a nagyrétről.

Fűnyírós ellenttüntetés

A Kendermag rendezvényének elején megjelentek az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviselői is, akik egy fűnyírót is hoztak magukkal. Ezzel a tiltakozás mellett egy filmfesztivált akartak reklámozni, amivel a prevencióra akarják felhívni a figyelmet. "Ne szívd meg, hogy ne szívd meg!" - olvasható a fűnyíró fesztivál szórólapján. Hét-nyolc ember árpádsávos zászlóval felvértezve próbált bejutni a kordonnal körülvett rendezvényre, őket azonban a rendőrök elküldték a kendermagosok környékéről.

A korábbi évekhez képest kevesebben, mintegy ezren jelentek meg a margitszigeti nagyréten a Kendermag Egyesület Nemzeti Legalizációs Népgyűlésén. A rendezvényen kevés szónoklattal, de annál több zenével próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy abszurditás a kábítószerfogyasztókat büntetni, a füvet illegális szernek tekinteni. A mostani rendezvényen nem jelentek meg parlamenti politikusok, azonban az SZDSZ Új Generáció számos prominense képviseltette magát.

A liberálisok közül csak John Emese fővárosi frakcióvezető jött el a Margitszigetre, aki elmondása szerint az Új Generációhoz érkezett látogatóba. Megjelent még a párt ifjúsági szervezetének sok prominense, például Léderer András elnök, illetve Merker Dávid korábbi alelnök. "A jelenlegi információk szerint felmerül a kérdés, hogy a debreceni polgármesteri hivatal mennyire járt el törvényesen, és hogy a rendőrség mindent megtett-e annak érdekében, hogy kendermagosok éljenek az egyik legalapvetőbb alkotmányos jogukkal, hogy egy előre bejelentett demonstráción vegyenek részt" - mondta el az Indexnek Léderer András.

A kendermagosok budapesti rendezvényét számos rendőr biztosította, több tucat rendőrautó parkolt a nagyrét körüli kordon körül. A demonstrálók a nagyréten heverészve hallgatták a koncerteket, elsősorban fiatalok jöttek el, de az idősebb generációk is képviseltették magukat.

Újabb önfeljelentők

Láng Júlia, aki a kendermagosokkal együtt feljelentette magát marihuána-használat miatt, felszólalt a színpadon. Elmondta, hogy ő a nagymamák generációját képviseli, azonban most szólal fel utoljára a témában, átadja a stafétabotot a fiatalabbaknak. Láng Júlia a választás szabadságát hangsúlyozta, és elmondta, az önromboláshoz nincs köze az államnak, hiszen ezzel nem árt senki a társadalomnak.

"Ne tekintsen engem az állam bűnözőnek, hiszen az alkoholfogyasztás miatt se teszi" - fogalmazott. Figyelembe kell venni az EU ajánlását, miszerint a drogfogyasztást nem a büntetőjogban kell szabályozni, mert az rossz és ártalmas, tette hozzá. "Mulassatok jól" - búcsúzott a közönségtől Láng Júlia.

"Örülök, hogy idén először országos rendezvényt tarthatunk" - mondta Juhász Péter. Hozzátette, van még hova eljuttatni az üzeneteiket, mert Budapesten nem történt atrocitás, Debrecenben és Szegeden azonban ellenállásba ütközött a Kendermag Egyesület demonstrációjának lebonyolítása. Szerinte a Jobbik vidéken nagyobb politikai támogatást kapott, mint a fővárosban.

A rendőrök is megosztottak

A rendőrök véleményei éppoly megosztottak és ellentmondásosak a drogproblémával kapcsolatban, mint az őket befogadó társadalom vélekedései, derül ki egy OKRI által végzett felmérésből, melyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megbízásából készítettek el. Így például a rendőrök 33,1százaléka nem ért egyet a droghasználók büntetőjogi üldözésével, 34 százalékuk nem is intézkedne, ha két, az utcán marihuánás cigarettát fogyasztó fiatalt pillantana meg.

Bár a rendőrök jelentős része egyetért a droghasználat büntetésével, és a büntetéspártiak többsége ezt a büntetés visszatartó erejével magyarázza, ugyanakkor a megkérdezettek több mint 54 százaléka szerint a büntetőjogi tiltás nem képes hatékonyan visszaszorítani a droghasználatot.