Albin
0 °C
10 °C

Kendernap: nem hibáztak a rendőrök, csak kevesen voltak

2003.05.16. 13:11
Kevés rendőrt vezényeltek a helyszínre, de szakmai hibát nem vétettek - áll rendőrség pénteken kiadott közleményében, mely a Kendermag Egyesület demonstrációjával kapcsolatos belső vizsgálat eredményeit ismerteti. A rendőrfőkapitány négy főtisztet felelősségre vont és elmarasztal.
Lezárult a május 4-i Kendermag Egyesület által megtartott, a marihuánafogyasztás dekriminalizálása melletti, illetve az ellenie szervezett demonstrációk során kialakult rendbontásokról és rendőri intézkedésekről szóló vizsgálat. A vizsgálatot Lamperth Mónika belügyminiszter utasítása alapján Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány rendelte el.

A vizsgálat megállapította, hogy a rendezvények rendőri biztosításának előkészítése nem megfelelő helyzetértékelésen alapult, és emiatt a helyszínre vezényelt állomány létszáma elégtelen volt a szükséges rendőri intézkedések végrehajtásához.

Nesze nektek kenderkötél!
A kábítószer-fogyasztást ellenzők füttykoncertje, kiabálása, tojás- és paradicsomdobálás, valamint dulakodás kísérte Budapesten a Vörösmarty téren május 4-én megrendezett tüntetést a marihuána fogyasztásának büntethetősége ellen. Az elsősorban az ellentüntetők miatt végül kezelhetetlenné vált tüntetés tervezett befejezése előtt egy órával a szervezők és a rendőrség távozásra szólította fel a Vörösmarty tér mintegy egyharmadát megtöltő tömeget.

A botrányos demonstrációt követően a Kendermag Egyesület, jó hírük megsértése miatt feljelentette a rendőrséget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a bejelentések elbírálása során szakmai hibát nem követett el.

A szakmai mulasztás a végrehajtási terv készítése során történt, amelyben a készítők nem fordítottak megfelelő figyelmet arra a tényre, hogy a bejelentett létszámokhoz viszonyítva egy szűk területen több, egymással ellentétes célú rendezvényt tartanak majd meg.

Négy főtisztet felelősségre vonnak

A kivezényelt rendőri erő parancsnoka az összes körülmény figyelembe vételével helyesen döntött és jó megoldást választott akkor, amikor nem élt a tömegoszlatás lehetőségével, hanem felkérte a Kendermag Egyesület képviselőjét a rendezvény befejezésére és felszólíttatta a résztvevőket a helyszín elhagyására - áll a közleményben.

A vizsgálat alapján a rendőrfőkapitány jogkörében eljárva Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója, főkapitány-helyettes a BRFK állományából a tervezésben és az engedélyezésben meghatározó szerepet játszó négy főtiszti rendfokozatú munkatársat fegyelmi felelősségre vont és elmarasztal.