Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Négy-öt év múlva nyúlnak a drogtörvényhez

2003.07.07. 20:33
A Szabad Magyarországért Mozgalom szerint megfontolandó, hogy a marihuána fogyasztóit ne büntetőjogi szankciókkal sújtsák, hanem szabálysértőkként kezeljék a hatóságok. Topolánszky Ákos szerint négy-öt év múlva lehetséges a drogtörvény módosítása.
A május 4-i, Vörösmarty téri Kendernap után a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium beszélgetés sorozatot indított, hogy fórumot nyújtson a kábítószer, és különösen a kannabisz származékok legalizációjáért küzdők, és az ellentábor tagjainak véleményük kifejtésére.

Hitvallások, filozófia ne legyen téma

Topolánszky Ákos, a minisztérium drogügyekért felelős államtitkára a hétfői fórum után kifejtette, az volt a fő törekvésük, hogy ne "hitvallások", hanem ész érvek alapján vitázzanak a felek, jelenesetben a Szabad Magyarországért Mozgalom, az Ifjúsági Demokrata Fórum, a Nagycsaládokok Országos Egyesülete, a Drogterápiás Intézetek Szövetsége, valamint a Kendermag Egyesület.

A minisztérium ugyanakkor valamivel többet várt a fórumtól, mint amennyi végül lett belőle. Az eredetileg még meghívott szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért például lemondta a részvételt, és néhány szakértő sem jött el. Ugyanakkor Csorba József, a Nyírő Gyula Kórház Drogambulancia és Prevenciós Központ vezetője és Rácz József, az MTA Pszichológiai Intézetének főmunkatársa jelen volt a Topolánszky által "intim közegnek" nevezett eseményen.

Négy öt év kell a közgondolkodás megváltozásához

A kábítószerekért felelős koordinációs államtitkár a beszélgetés tanulságát megvonva, arról tájékoztatta az Indexet, hogy megítélése szerint egyre több ember gondolja azt: a drogosokat nem szabad börtönnel büntetni. "Még négy-öt évnek kell azonban eltelnie, hogy a közgondolkodás megváltozzon, és ugyanennyi időnek, hogy újból hozzányúljanak a büntető törvénykönyvhöz" - vélekedett. "A Btk-hoz ugyanis nem szoktak havonta hozzányúlni".

A Szabad Magyarországért Mozgalom szerint megfontolandó, hogy a marihuána fogyasztóit ne büntetőjogi szankciókkal sújtsák, hanem szabálysértőkként kezeljék a hatóságok - mondta Topolánszky Ákos a beszélgetés egyik másik meglepő fordulatát kiemelve.

Nagy konszenzus

A beszélgetésen elhangzott a Nagycsaládosok Egyesületének képviselője tolmácsolásában, az a vélemény is, hogy saját gyermekének feljelentése is hasznos lehet a kábítószerproblémával szembesülő szülő számára. Topolánszky szerint azonban nagy az egyetértés abban, hogy nem jó, ha a fiatal kábítószert kipróbáló börtönbe kerül. A nagy-nagy konszenzus észrevehető volt a beszélgetésről távozók között: Juhász Pétertől, a Kendermag Egyesület szóvivőjétől, csaknem hátbaveregetve búcsúzott Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője.

Legközelebb ősszel ülnek egy asztalhoz a fórum résztvevői, akkor a marihuána hatásmechanizmusáról fognak beszélgetni.