Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

A rendőrséget jelenti fel a Kendermag Egyesület

2003.05.09. 13:10
A Kendermag Egyesület panaszt tett, a jövő héten pedig feljelentést tesz a rendőrség ellen jó hírnevének megsértése miatt. Az ORFK elkészítette és már elküldte a Belügyminisztériumnak jelentését, amelyet a BRFK vasárnapi kendernapi közreműködéséről készített. Az egyik napilap szerint a botrány Lapid Lajos, a BRFK közbiztonsági vezetőjének állásába kerülhet.
Ismét megzavarták a Kendermag Egyesület rendezvényét, ezúttal egy fiatalember a Kendermag Egyesület sajtótájékoztatójának megkezdését késleltette: Mi van, szívni akartok? - kérdezgette a cigarettázó fiatal, majd elhagyta a Vörösmarty teret.

Juhász Péter, az egyesület tagja a közjáték után megköszönte a vasárnapi rendezvényen fellépőknek közreműködésüket.

Sikeres volt a vasárnapi rendezvény

Juhász Péter szerint az elmúlt egy hét tapasztalatai alapján sikeresnek nevezhető a vasárnapi megmozdulás, hiszen azóta szakmai vita indult a kender-kérdésről. "Ezt segíti a jövőben az egyesület különféle konferenciák, viták szervezésével" - mondta a Kendermag Egyesület arca.

Az egyesület jogásza, Fazekas Tamás az újságírókkal közölte: a héten panasszal éltek a rendőrség ellen. A beadványban több konkrét bűncselekményt neveztek meg. "Az egyesület nem nyomozati szerv, ezért a panaszban megfogalmazott alapos gyanú alapján a rendőrségnek kell megtennie, ami a kötelessége" - mondta a jogász.

Az egyesületnek 16 órás videoanyaga van a tüntetésről, amelyen jól azonosítható emberek garázdálkodnak: "van, aki könnyű testi sértést követ el éppen a felvételen, s olyan emberről is van felvételünk, aki egyszerűen leköpi a kameramant, ezáltal becsületsértést valósítva meg".

Az egyesület jövő héten feljelentést tesz a rendőrség ellen, mert a vasárnapi demonstrációt követő nyilatkozataikkal, amelyekben a szervezőkre hárították a felelősséget, megsértették az egyesület jó hírnevét.

A közbiztonsági vezető állásába kerülhet a rendőrség tétlenkedése

A belügyminiszter megkapta az Országos Rendőr-főkapitányság jelentését, amelyet a BRFK vasárnapi közreműködéséről készítettek.

Garamvölgyi László szóvivő az Indexnek elmondta, a több oldalas jelentésben foglaltak alapján hétfőn dönthet a belügyminiszter a további lépésekről.

Előzőleg több szervezet, köztük a Társaság a Szabadságjogokért a rendőrséget tette felelőssé az indulatok elszabadulásáért, és az MSZP frakciójának közleménye is feltételezi a rendőrség szakmai hibáját a demonstráció biztosításával kapcsolatban.

A Népszava pénteki lapszáma arról számol be, hogy a rendőrségen valószínűsítik Lapid Lajos, a BRFK közbiztonsági vezetőjének elmozdítását.