Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Parlamenti helyek, halálesetek

2004.04.06. 16:50
A Fidesz természetesnek veszi, hogy a 2002-ben megkötött megállapodás ellenére nem az MDF, hanem maga pótolja elhunyt, illetve a parlamenti munkával felhagyó képviselőjét. Az ORTT-elnökségbe távozó Szalai Annamária helyett az Index információi szerint Zala megyei párttársa, Garamvölgyi György ülhet majd a Fidesz padsoraiba.
A Fidesz egyik listás képviselőjének halála miatt egyszer már előkerült a választások előtt kötött megállapodás, amely szerint az egykori Fidesz-MDF közös jelöltek megüresedések esetén az országos listán elfoglalt helyük szerint sorban jutnak majd képviselőséghez. Varga László fideszes képviselő tavaly májusi halála után Dávid Ibolya, az MDF elnöke hozzájárult, hogy ne a következő, a közös lista hatvanadik helyen álló jelölt, hanem a hetvennyolcadik, Rubovszky György kerüljön a parlamentbe. A 2002-es közös országos lista hatvanadik helyén egy MDF-es jelölt, Varga Zalán várja, hogy ciklus közben bekerülhessen az Országgyűlésbe. Az EP-választások miatt kialakult nézeteltérések miatt tavaly nyáron a Fidesz végül fel is mondta a két párt között létrejött megállapodásokat.

Most sem kapnak

Az Index információi szerint azonban a Fidesz most sem kíván gesztust tenni egykori szövetségese felé, és várhatóan a megüresedett két parlamenti helyét maga tölti be. Úgy tudjuk, hogy az ORTT elnökségébe a napokban beválasztott Szalai Annamária helyett szintén zalai fideszes jut majd képviselői poszthoz. A képviselő személyéről várhatóan a választási egyeztető bizottság dönt majd csütörtökön, de valószínű, hogy Garamvölgyi György, a Fidesz Zala megyei önkormányzati képviselője kerül majd Szalai helyére. Az elhunyt Isépy Tamás helyéről a Fidesz országos választmánya dönt majd, a jelölés joga pedig a Fideszen belül működő Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget illeti, amelynek Isépy is tagja volt.

Herényi Károly frakcióvezető nem kívánt nyilatkozni az ügyben.