Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Baja Ferenc (MSZP), volt környezetvédelmi miniszter

2000.10.25. 17:47
1.) Vita és perek Illés Zoltánnal (Fidesz) és Molnár Róberttel (FKGP).
A Környezetvédelmi Alap (KKA) 1994 és 1998 közötti gazdálkodásának kivizsgálására parlamenti határozati javaslatot nyújtott be Molnár Róbert kisgazda képviselő. Ennek oka, hogy lapinformációk szerint Baja Ferenc egykori környezetvédelmi miniszter az országgyűlési választások után, 1998. június 8-án hagyta jóvá a KKA 1998-as előirányzatának 5 milliárd forintos megemelését, amely összeget még az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt, június 30-ig eddig ismeretlen pályázók között szét is osztott. Baja Ferenc nem tart az ellenőrzéstől, szerinte politikai okok állnak a megalapozatlan kezdeményezés mögött.
 • A Miniszterelnöki Hivatal sajtószemléje (1999.01.28. csütörtök)
 • A háló nem párton belüli párt (Népszava)

  2.) A zsurki ügy: Balsay István (Fidesz) interpellációjára Baja Ferenc válaszolt, ám ezt az országgyűlés nem fogadta el.

 • Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának jelentése

  ,,Az élet egyre-másra azt igazolja, hogy sajnos visszaélések történtek az alapkezeléseknél. A zsurki vodkagyár ügyében hozott több mint ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatásról nemrégiben döntött a parlament, s rámutatott, hogy a miniszter a túlzott mértékben vállalt felelősségét nem tudta teljesíteni"

 • Balsay István (Fidesz) felszólalása a parlamentben

  ,,A miniszter úr azzal, hogy a területfejlesztési tárcaközi bizottságnak a HUNALCO-pályázatot elutasító véleményét felülbírálta, teljes felelősséget vállalt magára, amelynek nem tudott minden tekintetben megfelelni; olyannyira nem, hogy a vonatkozó kormányrendeletnek, a Területfejlesztési Alap felhasználásának részletes szabályairól szóló kormányrendeletnek éppen azt a pontját sértette meg a pályázat elfogadásával és a támogatás odaítélésével - és sértették meg később a szerződés aláírásakor is -, amelynek a figyelembevétele eleve kizárta volna a pályázót a pályázatból, és így 80 millió forint odaítélésére sor sem kerülhetett volna."

 • Dr. Horváth József (MDF) parlamenti képviselő felszólalása 1997-ben

  ,,Befejezésül szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy a Magyar Államkincstár jelentése szerint a cég több mint 55 millió forintot visszautalt a kincstári számlára. Ez azt jelenti, hogy a támogatásokat lényegében visszautalta, a kamatok tekintetében van a cégnek hátraléka."

 • Baja Ferenc válasza 1997-ben

  3.) Nyírfa-dosszié: a nyíregyházi Zefirusz Kft. ingatlanügye.

 • A Hit botránya Magyarországon (Tamás Gáspár Miklós)

  Az 1995 márciusában indított Nyírfa-akció célja adatgyűjtés lett volna az ukrán-román határ térségében a szervezett bűnözésről és korrupcióról, aminek során országgyűlési képviselőkre, politikusokra vonatkozó információk is a hírszerzéshez kerültek. A belső vizsgálatok dokumentumai éppúgy nem nyilvánosak, mint a büntetőeljáráséi, így hivatalos forrásokból nem erősíthetők meg azok a hírek, hogy többek közt a szocialista párti Baja Ferenc előző környezetvédelmi miniszter is e politikusok közt lett volna.

 • Nyírfa-ítélet (HVG)

  4.) Garéi pályázat - Betonútépítő Rt., Baráth Etele.

 • A méreg nyelve (168 óra)