Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A képviselőknek nem kell igazolni a szállásdíjat

2003.02.18. 08:26
A 2003. január 1-jétől hatályos törvény szerint az országgyűlési képviselők szállásdíjának visszaigényléséhez nem igazolás, csupán egy képviselői nyilatkozat kell. Az adómentes közlekedési költségtérítésre januárban csaknem az összes képviselő igényt tartott, noha a Volán, a MÁV vagy a BKV járművein, igazolványuk felmutatása ellenében, ingyenesen utazhatnak.
Az Országgyűlés Hivatala januárban a 386 honatya közül 240-nek folyósított szállásdíjat. A 2003. január 1-jétől hatályos törvény szerint ehhez nem igazolás, csupán egy képviselői nyilatkozat kell. Szállásdíjat havi 99 ezer forintért lehet visszaigényelni. Ez az összeg a képviselői alapdíj fele.

A szállásköltséget a rendszerváltozás óta igazolni kellett a honatyáknak, ám a költségvetési törvény év végi módosításával erre már nincs szükség. A Magyar Hírlap információi szerint egyébként decemberben is közel annyian - 232-en - igényelték vissza a szállásköltségüket, mint januárban, amikor már nem volt szükség igazolásra.

Az adómentes közlekedési költségtérítésre csaknem az összes képviselő - 355 - igényt tartott, noha a Volán, a MÁV vagy a BKV járművein, igazolványuk felmutatása ellenében, ingyenesen utazhatnak. A juttatás a 200 kilométernél távolabb lakó képviselők esetében az alapilletmény 160 százaléka, azaz 316 ezer 800 forint. Ez évente 3,8 millió forintos kiadást jelent az Országgyűlés Hivatalának. Adózni - csakúgy, mint a szállásdíj esetében - nem kell utána.  • Eladnék
  • Hírek