Ödön
2 °C
11 °C

Kerék szerint Kulcsár nem a légkondicionálóra gondolt

2005.08.23. 19:48
Kerék Csaba észrevételeket tett a legfőbb ügyésznek a Kulcsár-féle videovallomással ügyében folytatott vádhatósági vizsgálattal kapcsolatban. A K&H-ügy gyanúsítottja kétségbevonja, hogy Kulcsár Attila a légkondicionáló hibájára utalva közölte volna a plafon felé fordulva elhíresült mondatát, miszerint "mikor szakad le onnan".

Észrevételeket nyújtott be a legfőbb ügyésznek Kerék Csaba, a Britton Kft volt ügyvezetője, a K and H-ügy egyik gyanúsítottja a Kulcsár Attila videokazettán rögzített vallomásáról szóló belső vizsgálatáról készült feljegyzéssel kapcsolatban.

Meddig tartott Kulcsár kihallgatása?

Az észrevételek - amelyeket Ruttner György ügyvéd, Kerék Csaba védője juttatott el az MTI-nek - között szerepel, hogy a feljegyzés két óra 40 perces videofelvételt említ, holott a felvételről készült jegyzőkönyv szerint a kihallgatás 11 órától 14 óra 10 percig, azaz három órán és 10 percen át tartott.

Kerék Csaba megjegyzi: ha a K and H Equities sikkasztással gyanúsított volt üzletág-vezetője kihallgatása valóban hosszabb ideig tartott, akkor ki kellett volna térni arra, mi történt a videofelvételen nem rögzített 30 perc alatt.

A legfőbb ügyésznek benyújtott dokumentum alapjaiban megkérdőjelezhetőnek nevezi a belső vizsgálatról készült feljegyzés azon mondatát, miszerint "nem tettek fel a gyanúsítottnak a választ, illetőleg nem bizonyított tény állítását magában foglaló kérdést". Mint írja, a videokazetta tartalma kifejezetten ennek ellenkezőjét látszik igazolni.

Plafon vagy légkondi

Kerék Csaba szerint nyilvánvaló, hogy Kulcsár Attila az általa felírtakat tartalmazó papírlapra mutatva mondta védőjének a plafon felé biccentve: "Mikor szakad le?", és nem a kihallgatást megzavaró műszaki berendezések hang- és fényhatásaira utalt, ahogy azt a Legfőbb Ügyészség feljegyzése tartalmazza.

Az észrevételeket tartalmazó dokumentumban Kerék Csaba érthetetlennek nevezi, hogy a feljegyzés készítője miért csak megállapítja és nem kommentálja azt, hogy Kulcsár Attila felírt valamit egy papírra, és azt átcsúsztatta az egyik jelenlevő ügyésznek.

Kerék Csaba kifogásolja, hogy Zámbó Gyula, a gyanúsított ügyvédje a vallomás érdemi részeként jegyzőkönyvbe diktált állításokat, holott erre csak a kihallgatást végző hivatalos személyeknek van joguk.

Kitér arra is: a feljegyzés logikai és büntetőeljárás-jogi szempontból is hibásan azonosítja az érintkezési jogot, azaz a szabadságától megfosztott gyanúsított védekezési jogát azzal, hogy a védő a gyanúsítottal a kihallgatás alatt is tanácskozhat, ahogy az Kulcsár Attila kihallgatása alatt is történt.

Kerék Csaba ügyvédjén keresztül korábban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt, tekintettel arra, hogy álláspontja szerint lényeges tartalmi különbségek vannak Kulcsár Attila videóra rögzített vallomása és az erről készült jegyzőkönyv között. Kerék Csaba kérte, hogy mostani észrevételeit a feljelentése nyomán indult eljárásban tegyék megismerhetővé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?