István, Vajk
17 °C
34 °C

Kerék szerint Kulcsár nem a légkondicionálóra gondolt

2005.08.23. 19:48
Kerék Csaba észrevételeket tett a legfőbb ügyésznek a Kulcsár-féle videovallomással ügyében folytatott vádhatósági vizsgálattal kapcsolatban. A K&H-ügy gyanúsítottja kétségbevonja, hogy Kulcsár Attila a légkondicionáló hibájára utalva közölte volna a plafon felé fordulva elhíresült mondatát, miszerint "mikor szakad le onnan".

Észrevételeket nyújtott be a legfőbb ügyésznek Kerék Csaba, a Britton Kft volt ügyvezetője, a K and H-ügy egyik gyanúsítottja a Kulcsár Attila videokazettán rögzített vallomásáról szóló belső vizsgálatáról készült feljegyzéssel kapcsolatban.

Meddig tartott Kulcsár kihallgatása?

Az észrevételek - amelyeket Ruttner György ügyvéd, Kerék Csaba védője juttatott el az MTI-nek - között szerepel, hogy a feljegyzés két óra 40 perces videofelvételt említ, holott a felvételről készült jegyzőkönyv szerint a kihallgatás 11 órától 14 óra 10 percig, azaz három órán és 10 percen át tartott.

Kerék Csaba megjegyzi: ha a K and H Equities sikkasztással gyanúsított volt üzletág-vezetője kihallgatása valóban hosszabb ideig tartott, akkor ki kellett volna térni arra, mi történt a videofelvételen nem rögzített 30 perc alatt.

A legfőbb ügyésznek benyújtott dokumentum alapjaiban megkérdőjelezhetőnek nevezi a belső vizsgálatról készült feljegyzés azon mondatát, miszerint "nem tettek fel a gyanúsítottnak a választ, illetőleg nem bizonyított tény állítását magában foglaló kérdést". Mint írja, a videokazetta tartalma kifejezetten ennek ellenkezőjét látszik igazolni.

Plafon vagy légkondi

Kerék Csaba szerint nyilvánvaló, hogy Kulcsár Attila az általa felírtakat tartalmazó papírlapra mutatva mondta védőjének a plafon felé biccentve: "Mikor szakad le?", és nem a kihallgatást megzavaró műszaki berendezések hang- és fényhatásaira utalt, ahogy azt a Legfőbb Ügyészség feljegyzése tartalmazza.

Az észrevételeket tartalmazó dokumentumban Kerék Csaba érthetetlennek nevezi, hogy a feljegyzés készítője miért csak megállapítja és nem kommentálja azt, hogy Kulcsár Attila felírt valamit egy papírra, és azt átcsúsztatta az egyik jelenlevő ügyésznek.

Kerék Csaba kifogásolja, hogy Zámbó Gyula, a gyanúsított ügyvédje a vallomás érdemi részeként jegyzőkönyvbe diktált állításokat, holott erre csak a kihallgatást végző hivatalos személyeknek van joguk.

Kitér arra is: a feljegyzés logikai és büntetőeljárás-jogi szempontból is hibásan azonosítja az érintkezési jogot, azaz a szabadságától megfosztott gyanúsított védekezési jogát azzal, hogy a védő a gyanúsítottal a kihallgatás alatt is tanácskozhat, ahogy az Kulcsár Attila kihallgatása alatt is történt.

Kerék Csaba ügyvédjén keresztül korábban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt, tekintettel arra, hogy álláspontja szerint lényeges tartalmi különbségek vannak Kulcsár Attila videóra rögzített vallomása és az erről készült jegyzőkönyv között. Kerék Csaba kérte, hogy mostani észrevételeit a feljelentése nyomán indult eljárásban tegyék megismerhetővé.