Jeromos
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A jövő egyházai a Nemzeti Múzeumban

2002.03.01. 15:37
Az egyházak nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartoznak, ezért bármilyen támadás esetén meg kell védeni őket - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök A magyar kereszténység ezer éve című kiállítás megnyitóján. A történelmi egyházak több vezetője szintén a jövőhöz tartozást tartotta fontosnak hangsúlyozni. A Nemzeti Múzeumban rendezett tárlaton a Vatikánban múlt év végén bemutatott anyag látható.

Orbán: itt lakozik a gonosz

Orbán Viktor személyes veszteségének nevezte, hogy tavaly szeptember 11-én nem lehetett ott Vatikánban a kiállítás megnyitóján, de mint mondta, miniszterelnökként New York-i terrortámadás idején a bajt kellett választania, nem az ünneplést. A kormányfő szerint a modern barbarizmus üzenete, hogy "a régi kérdések ma is kérdések". A technikai fejlődés ellenére a tragikus események rádöbbentik az embereket, hogy továbbra is "itt lakozik a gonosz".

A "lélek minőségének" fontos szerep jut Orbán szerint, ezért érthető, hogy "az egyházak nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartoznak". A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a történelem, így a magyar nemzet története is szövetségek felbomlásának és megkötésének váltakozása. Ezért fontos az egyetlen tartós szövetségnek bizonyult kereszténység 1000 éves magyarországi történetét megünneplése. Orbán szerint a fiataloknak ajánlott előadás a "múltról szól, de a jövőről beszél".

Az eredményes jövő építése

Paskai László Budapest-esztergomi bíboros prímás a millenniumi év méltóságteljes megünneplését emelte ki azt hangsúlyozva, hogy a csak a múlt pilléreire lehet az eredményes jövőt építeni. "Ma, amikor egyesek a világnézeti semlegesség, az értéksemlegesség igénytelenségét és jellegtelenségét hirdetik és tartják követendőnek, nem tagadjuk és nem szégyelljük a múltunknak, ezt az értékes örökséget" - mondta a bíboros. Bölcskei Gusztáv, a református zsinat elnöke a református művészet összetartozás-élményére és az emberléptékűségére nem csupán az elmúlt évszázadokat lehetett alapozni, hanem az igaz tiszta jövendőt is. Szebik Imre püspök "gondolkodásunk értékpiramisa csúcsának" nevezte a kiállítás anyagát. A megnyitón Edmund Casimir Szoka bíboros, Vatikán Állam kormányzóságának elnöke, a Vatikán képviseletében magyarul is köszönetet mondott a meghívásért a Magyar Katolikus Egyház és a magyar kormány vezetőinek.