Aliz
6 °C
14 °C

A jövő egyházai a Nemzeti Múzeumban

2002.03.01. 15:37
Az egyházak nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartoznak, ezért bármilyen támadás esetén meg kell védeni őket - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök A magyar kereszténység ezer éve című kiállítás megnyitóján. A történelmi egyházak több vezetője szintén a jövőhöz tartozást tartotta fontosnak hangsúlyozni. A Nemzeti Múzeumban rendezett tárlaton a Vatikánban múlt év végén bemutatott anyag látható.

Orbán: itt lakozik a gonosz

Orbán Viktor személyes veszteségének nevezte, hogy tavaly szeptember 11-én nem lehetett ott Vatikánban a kiállítás megnyitóján, de mint mondta, miniszterelnökként New York-i terrortámadás idején a bajt kellett választania, nem az ünneplést. A kormányfő szerint a modern barbarizmus üzenete, hogy "a régi kérdések ma is kérdések". A technikai fejlődés ellenére a tragikus események rádöbbentik az embereket, hogy továbbra is "itt lakozik a gonosz".

A "lélek minőségének" fontos szerep jut Orbán szerint, ezért érthető, hogy "az egyházak nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartoznak". A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a történelem, így a magyar nemzet története is szövetségek felbomlásának és megkötésének váltakozása. Ezért fontos az egyetlen tartós szövetségnek bizonyult kereszténység 1000 éves magyarországi történetét megünneplése. Orbán szerint a fiataloknak ajánlott előadás a "múltról szól, de a jövőről beszél".

Az eredményes jövő építése

Paskai László Budapest-esztergomi bíboros prímás a millenniumi év méltóságteljes megünneplését emelte ki azt hangsúlyozva, hogy a csak a múlt pilléreire lehet az eredményes jövőt építeni. "Ma, amikor egyesek a világnézeti semlegesség, az értéksemlegesség igénytelenségét és jellegtelenségét hirdetik és tartják követendőnek, nem tagadjuk és nem szégyelljük a múltunknak, ezt az értékes örökséget" - mondta a bíboros. Bölcskei Gusztáv, a református zsinat elnöke a református művészet összetartozás-élményére és az emberléptékűségére nem csupán az elmúlt évszázadokat lehetett alapozni, hanem az igaz tiszta jövendőt is. Szebik Imre püspök "gondolkodásunk értékpiramisa csúcsának" nevezte a kiállítás anyagát. A megnyitón Edmund Casimir Szoka bíboros, Vatikán Állam kormányzóságának elnöke, a Vatikán képviseletében magyarul is köszönetet mondott a meghívásért a Magyar Katolikus Egyház és a magyar kormány vezetőinek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?