Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Drasztikusan nőhet a kampányköltség

2005.12.01. 09:18
Felemelnék a pártok a kampányra fordítható, egy évtizede érvényben lévő képviselőnkénti egymilliós összeghatárt – értesült a Napi Gazdaság. Javaslatok 1,2-1,3 milliótól egészen az 5 milliós összeghatárig vannak.
Jövőre akár több millió forintra is emelkedhet a kampányidőszakban a képviselő-jelöltenként elkölthető pénz, legalábbis a most egymilliós összeg növeléséről tárgyaltak kormányzati körökben. Erről Horn Gábor beszélt a Napi Gazdaságnak.

Az SZDSZ ügyvivője szerint a konzultáció során az 1,2-1,3 milliótól egészen az 5 milliós összeghatárig szóltak a javaslatok. A választási törvény jelenleg egymillió forintos pártköltést enged képviselő-jelöltenként, így a három hónapos kampányidőszak alatt elvileg összesen 386 millió forintot költhetnek a pártok. Valójában ennek sokszorosa megy el a voksok megszerzésére, Horn szerint 2002-ben a két nagy párt együttesen 2-3 milliárd forintot költött, a 2006-os kampány pedig legalább 3 milliárd forintjába kerülhet a pártoknak szakértők szerint. A több mint egy évtizede hatályban lévő egymilliós összeghatárt időszerű lenne hozzáigazítani a gyakorlathoz. A módosítás tehát minden parlamenti párt érdekében állna - véli Kékesi Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A szocialista képviselő ugyanakkor hozzátette, hogy mindenképpen négypárti megegyezés szükséges a keretösszeg emelésének mértékéről, mivel nem szabad teret hagyni ennek kapcsán a politikai haszonszerzésnek. A módosítás nyomán helyreállhat a kampánybüdzsék társadalmi megítélése, amely most a jogellenes helyzetet tükrözi. Az SZDSZ legfeljebb olyan emelést tart elfogadhatónak, amely mellett a végösszeg nem nő 500 millió forint fölé, ami a jelenlegi képviselőszám mellett fejenként 1,3 milliós költést jelent.