Erzsébet
1 °C
4 °C

Választási email-ügy verőemberekkel

2003.09.12. 12:25
Patkányozásba, majd folyosói üldözésbe torkollot az a bírósági meghallgatás, amelyen a Népszabadság korábbi újságírója mutatott be bizonyítékokat egy tavaly áprilisban, a két választási forduló között született cikkel kapcsolatban. Az írás miatt Kovács Barnabás, a Külügyminisztérium parlamenti kapcsolatok főosztályának egykori vezetője beperelte a lapot. Kéri J. Tibor cikkében arról írt, hogy a Martonyi János vezette tárca belső hálózatán Kovács hivatali gépéről a jobboldal melletti kampányolásra felszólító emailt küldtek szét a köztisztviselő munkatársainak.
A III. kerületi bíróság folyosóin követte két kigyúrt fiatalember Kéri J. Tibor újságírót, aki éppen egy vitatott cikk sajtóperéről távozott. A Népszabadság korábbi munkatársa egy 2002 áprilisában, a két választási forduló között született cikkel kapcsolatban tanúskodott, amelyben egy, a külügy belső számítógépes hálózatán elküldött kampányemailről írt.

Belső buzdítás a külügyben

A cikk szerint az üzenetet Kovács Barnabás, a Külügyminisztérium parlamenti kapcsolatok főosztályának akkori vezetője küldte szét a tárca internetes belső honlapján. A Kovácsnak tulajdonított email arra buzdította a minisztérium köztisztviselő munkatársait a választások második fordulója alatt is hordják a nemzeti szalagot, valamint, hogy szabad idejükben menjenek el kampányolni a bizonytalan szavazók megnyerése érdekében.

Patkányozás a teremben

A perben a Népszabadság felkérésére tanúskodó Kéri J. az Indexnek elmondta, hogy a tárgyalóteremből távozóban hozzálépett egy ismeretlen férfi, aki a tárgyalás kezdete előtt a felperes Kovács Barnabással beszélgetett, és "szemét patkánynak" nevezte. A tárgyalóból kilépve a férfi intésére pedig két, ott várakozó kigyúrt fiatalember eredt az újságíró nyomába. A bíróság épületében folyt kergetőzés után Kérinek sikerült visszatérni a tárgyalóterembe, ahol kérdőre vonta Kovács Barnabást, ám ő azt mondta: nem köteles választ adni a kérdésre. Az újságíró és a Népszabadság ügyvédje végül bírónő által berendelt biztonsági szolgálat védelmével távozott az épületből. A tárgyalás csütörtökön ítélethirdetéssel zárul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?