Jácint
17 °C
31 °C

Választási email-ügy verőemberekkel

2003.09.12. 12:25
Patkányozásba, majd folyosói üldözésbe torkollot az a bírósági meghallgatás, amelyen a Népszabadság korábbi újságírója mutatott be bizonyítékokat egy tavaly áprilisban, a két választási forduló között született cikkel kapcsolatban. Az írás miatt Kovács Barnabás, a Külügyminisztérium parlamenti kapcsolatok főosztályának egykori vezetője beperelte a lapot. Kéri J. Tibor cikkében arról írt, hogy a Martonyi János vezette tárca belső hálózatán Kovács hivatali gépéről a jobboldal melletti kampányolásra felszólító emailt küldtek szét a köztisztviselő munkatársainak.
A III. kerületi bíróság folyosóin követte két kigyúrt fiatalember Kéri J. Tibor újságírót, aki éppen egy vitatott cikk sajtóperéről távozott. A Népszabadság korábbi munkatársa egy 2002 áprilisában, a két választási forduló között született cikkel kapcsolatban tanúskodott, amelyben egy, a külügy belső számítógépes hálózatán elküldött kampányemailről írt.

Belső buzdítás a külügyben

A cikk szerint az üzenetet Kovács Barnabás, a Külügyminisztérium parlamenti kapcsolatok főosztályának akkori vezetője küldte szét a tárca internetes belső honlapján. A Kovácsnak tulajdonított email arra buzdította a minisztérium köztisztviselő munkatársait a választások második fordulója alatt is hordják a nemzeti szalagot, valamint, hogy szabad idejükben menjenek el kampányolni a bizonytalan szavazók megnyerése érdekében.

Patkányozás a teremben

A perben a Népszabadság felkérésére tanúskodó Kéri J. az Indexnek elmondta, hogy a tárgyalóteremből távozóban hozzálépett egy ismeretlen férfi, aki a tárgyalás kezdete előtt a felperes Kovács Barnabással beszélgetett, és "szemét patkánynak" nevezte. A tárgyalóból kilépve a férfi intésére pedig két, ott várakozó kigyúrt fiatalember eredt az újságíró nyomába. A bíróság épületében folyt kergetőzés után Kérinek sikerült visszatérni a tárgyalóterembe, ahol kérdőre vonta Kovács Barnabást, ám ő azt mondta: nem köteles választ adni a kérdésre. Az újságíró és a Népszabadság ügyvédje végül bírónő által berendelt biztonsági szolgálat védelmével távozott az épületből. A tárgyalás csütörtökön ítélethirdetéssel zárul.