György
14 °C
24 °C

Nem kizárt, hogy Dávid Ibolyából kormányfő lesz

2006.04.10. 00:35
A mandátumbecslés alapján 172 fideszes, 186 MSZP-s, 17 SZDSZ-es és 11 MDF-es képviselőből áll majd a következő parlament. Igaz, a számításból hiányoznak az "emberi tényezők", azok pedig lesznek a következő két hétben.

A választás nem dőlt el az első fordulóban, mert az MDF is bejutott a parlamentbe, mondta Kern Tamás, a Századvég elemzője.

A mandátumbecslésük alapján a következő parlament 172 fideszes, 186 MSZP-s, 17 SZDSZ-es és 11 MDF-es képviselőből fog állni. Igaz, ez egy matematikai alapú becslés, az "emberi tényezők" nincsenek benne.

A visszalépések, a választási részvétel, a két forduló közötti mozgósítás sokat számít majd. Az MDF eljátszhatja a jobbra is, balra is nyitott politikai erő szerepét, nem úgy, mint az SZDSZ, amely jobbra már nem tud nyitni.

Ha Dávid Ibolya kitart eredeti álláspontja mellett, és egyik párttal sem köt koalíciót, akkor ezzel az MSZP-t segíti. Az MDF-es szavazópolgárok másodlagos pártpreferenciájáról az elemző sem tudott sokat mondani, mivel az alacsony mintavétel miatt ezt eddig nem különösebben mérték a közvélemény-kutató irodák. "Egy órával ezelőtt lehetetlennek tartottam, hogy Dávid Ibolyából miniszterelnök lehet, de most ezt sem tudom kizárni" - mondta Kern Tamás.

A két forduló között markáns kampány várható, de most nemcsak a Fidesztől, mint négy évvel ezelőtt, hanem az MSZP-től is.