Konfrontatív beszéd, széles társadalmi bázis

2006.04.02. 18:40
Orbán Viktor konfrontatív, helyenként kommunistázó beszéde inkább arra volt alkalmas, hogy a Fidesz saját táborát erősítse meg, a bizonytalanoknak nem sokat mondott, véli a Századvég politikai elemzője. Kern Tamás szerint a Fidesz az MSZP-nél sikeresebben mutatta fel a mögötte álló politikai, társadalmi és kulturális bázist.

„Marketingszempontból a Fidesz nagygyűlését is professzionálisan szervezték meg. A majálisokat idéző, békés hangulatú, zenés rendezvényen sikerült felmutatni a szövetség mögött álló széles bázist művészekkel, sportolókkal, tudósokkal, ismert személyiségekkel, sőt egy borásszal is” – mondta Kern Tamás, a Századvég politikai elemzője.

A Fidesz vezető politikusai – Schmitt Pál, Mikola István, Áder János, Pokorni Zoltán és Kövér László – szerepüknek megfelelően nyilvánultak meg. Mikola István kifejezetten visszafogott beszédet mondott, elsősorban a mentális Magyarország képét bontotta ki, valamit a kórházak megtartását és a társadalombiztosítás egységét emelte ki. Schmitt Pál megerősítette a 14. havi nyugdíj bevezetéséről és az energiaárak kordában tartásáról szóló ígéretet, és megszólította a fiatal szavazókat.

A nagygyűlések és a választás

Várható volt, hogy a Fidesz nagygyűlésén jóval többen lesznek, mint a szocialistákén, mondta Kern Tamás. Az már korábban bebizonyosodott, hogy a Fidesz jobban tud mozgósítani. Ha a választási részvétel 58-60 százalékos lesz, ez komoly előnyt jelent az ellenzéki pártnak.

A Fidesz erődemonstrációjának hatása azonban nem feltétlenül jelenik majd meg a szavazóhelyiségekben. Ha az MSZP a médiában azt kommunikálja majd, hogy ők ütöttek meg békülékenyebb hangot, az a közvélemény-kutatások szerint amúgy is a szocialistákhoz húzó bizonytalanokra megfelelő hatással lehet.

Saját szavazóihoz szólt

Orbán beszéde meglepte az elemzőt. Kern Tamás visszafogottabb szónoklatot várt, Orbán patetikus, emocionális, kódoltan „kommunistázó”, „luxusprofitozó”, az „önző államról” szóló megnyilatkozásai inkább saját szavazóbázisának szóltak. A bizonytalanokról csak kevés szó esett, mondta Kern Tamás, mintha Orbán mindent egy lapra tenne fel, és abban bízna, hogy elegendő széles tábora teljes mozgósítása.

Kern szerint a Fidesz elnöke beszédében képletesen rajzolta fel a Fidesz mögött álló politikai, generációs és szellemi-kulturális hátteret, amikor a gazdákkal, kereszténydemokratákkal, vállalkozókkal, romákkal példálózott, felidézte az országépítő nemzedékeket, és köszönetet mondott a polgári köröknek és a Fideszt támogató művészeknek és tudósoknak.

Egymásra reflektáltak

Az elemző szerint bár az MSZP-nek is sikeres volt a szombati nagygyűlés, a párt nem tudott hasonlóan széles támogatói bázist felmutatni. Jól látható, hogy a két kormányfőjelölt folyamatosan egymásra reflektál, egymásban látják a demokrácia ellenségeit. Gyurcsány Ferenc azért is tette jól, hogy egy nappal előbbre hozta az MSZP nagygyűlését, mert ha egy napon lett volna a két rendezvény, Orbán megszólalásai valószínűleg hangsúlyosabbak lettek volna a nyilvánosságban.

A nagygyűlésekkel természetesen nem zárult le a választási kampány, a kormányfőjelöltek és pártelnökök vitája még módosíthat a közvélemény hangulatán. Kern szerint kérdéses, hogy Orbán a Gyurcsánnyal folytatott vitában vissza tud-e táncolni a kommunistázó hangütésből, hogyan tud ismét békülékeny hangnemben beszélni.

MSZP Fidesz
Hányan voltak a hivatalos közlés szerint? 350 ezer Jóval több mint 1,5 millió
Eszközök Piros, négyzet alakú táblák, nemzeti lobogó Narancssárga korongok, nemzeti lobogó
Időtartam 2 óra 2 3/4 óra
Színpadkép Pártvezetők, piros ruhás aktivisták a színpadon Hírességek, narancssárga sálas szimpatizánsak
A sör ára A mellékutcákban 300 Soproni: 300, Heineken 450
Fellépők (nem politikusok) Ranschburg Jenő, Ferge Zsuzsa, Pélyi Barna, Nádas György, Borbás Erika és Szomor György Pataky Attila, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Back 2 Black, Kormorán, Demjén Rózsi, Csoóri Sándor, Kerényi Imre, Eperjes Károly, Grosics Gyula, Kudlik Júlia, Fata Jánosné, Borbás Erika és Szomor György
Műsorvezetők Gál J. Zoltán, Juhász Ferenc Rákay Philip
Kivetítők száma 10 8
Időjárás Napsütés Napsütés
Hívószavak Nemzet, köztársaság, igen Változás, szobor, szoborpark, mosoly, igen  • Hírek
  • Hírek