Gál
3 °C
16 °C

Feloszlatják az MDF 'fideszes' alapszervezetét

2004.06.17. 13:02
Feloszlatja az MDF a "Fidesz mellett nyíltan agitáló" alapszervezetét a fővárosban. A budapesti választmány szerdán nagy többséggel megszavazta a korábbi frakcióvezető, Balsai István és Boross Péter szervezete, a II. kerületi MDF megszüntetését. Balsai szerint alapszabályellenes volt az EP-választáson a harmadik legsikeresebb kerületi szervezet elleni döntés.
Az MDF budapesti választmánya 90 százalékos támogatottsággal döntött arról, hogy az országos választmánynak javasolja a II. kerületi alapszervezet megszüntetését.

Vizsgálták volna az elnököt

Vasárnap a harmadik legemdéefesebb kerület volt
A II. kerületi szervezet 1988-ban alakult és 495 tagja van - jelentette ki Balsai István. Az MDF-es országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a szervezet az összes országgyűlési és önkormányzati választáson sikerrel szerepelt, parlamenti képviselőt adott és képes volt a frakcióalakításra. A vasárnapi EP-választáson a II. kerületben a szavazók 6,4 százaléka adta voksát az MDF-re, ezzel a harmadik legmagasabb támogatottságot érték el a fővárosban.
Hock Zoltán, az MDF budapesti elnöke az Index kérdésére azt mondta, hogy miután a fővárosi választmány értékelte a vasárnapi EP-választást és az azt megelőző kampányt, arra a következtetésre jutott, hogy "a párt további építkezése érdekében meg kell hozni ezt a drasztikus döntést". Hock szerint a II. kerületi alapszervezet az elmúlt hónapokban "számtalan" esetben tett olyan lépést, amely nem volt összeegyeztethető a pártvezetés politikájával, sőt kifejezetten szembe ment azzal. A fővárosi elnök emlékezetett rá, hogy a szervezet a választás előtt egy hónappal etikai eljárást kezdeményezett Dávid Ibolya ellen, a kerület MDF-esei pedig bekapcsolódtak a Fidesz petíciós aláírásgyűjtésébe is.

Megkezdik az újjászervezést

A II. kerületi alapszevezet tagja többek között Boross Péter, egykori miniszterelnök, Balsai István, volt frakcióvezető és Szűcs Ervin, a párt kerületi képviselőcsoportjának vezetője, aki tagja Orbán Viktor polgári körének is. Hock Zoltán szerint a "markáns" többséggel meghozott döntés nem egy személy, például Balsai ellen irányul. Mint mondta, ha ez így lett volna, akkor a kizárásra tettek volna javaslatot. A budapesti MDF hamarosan kijelöli azokat az aktivistáit, akik megkezdik majd az alapszervezet újjászervezését.

Alapszabályellenes oszlatás

Balsai István szerint alapszabályellenes volt a fővárosi választmány döntése, mivel a kérdés nem szerepelt a meghírdetett napirenden. A volt frakcióvezető a felhozott vádakra elmondta, hogy nem a kerület kezdeményezett vizsgálatot a pártelnök ellen, hanem egy másik alapszervezet tagjával együtt a szervezet három tagja. A vizsgálati javaslat után a II. kerületi elnököt elmozdították az országos választmányi tagságából. Balsai szerint a helyzet akkor mérdesedett el, amikor a kerület kérte a döntés felülvizsgálatát. Szerdán az álláspontváltoztatás helyett tett javaslatot a feloszlatásra a budapesti választmány. A képviselő szerint egyébként magától értetődő, hogy a közös indulás után továbbra is él a politikai együttműködés a Fidesszel.

Gondolkodnak a viszonyokon

Dávid Ibolya a választást értékelő elnökségi ülés utáni a politikáját nyilvánosan ellenzőkre vonatkoztatva azt mondta: "ők most gondolkodnak; gondolkodnak azon, hogy milyen legyen a viszonyuk ehhez a sikeres programhoz, és milyen legyen a viszonyuk azokhoz az emberekhez, akik az elmúlt két évben erősen hittek és sokat tettek azért, hogy legyen a konzervativizmusnak önálló képviselete az Európai Parlamentben Magyarországról".