Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lamperth Mónika a bíróságon vallott

2005.10.12. 15:26
Bácskai János volt rendőtábornok elleni büntetőügyben kiderült, hogy a megvádolt tiszt a belügyminiszert két éve értesítette arról, hogy férje is érintett a K&H-ügyben. Lamperth Mónika felháborodott és visszautasította a vádat.

A belügyminiszter a Kulcsár-üggyel összefüggő büntetőperben tanúként azt vallotta: 2003. június 27-én találkozott Bácskai Jánossal, aki elmondta neki, hogy - mára tízmilliárdos sikkasztással vádolt - Kulcsár Attilától olyan információkhoz jutott, amelyek szerint a Pannonplast-üggyel kapcsolatos dokumentumok veszélybe kerülhetnek. A dandártábornok azt is közölte, erről tájékoztatta az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságát.

Felháborodott az érintettségen

A belügyminiszter elmondta: felháborodott, amikor Bácskai János közölte vele, hogy Kulcsár Attila szerint férje is belekeveredett a Pannonplast-ügybe. Lamperth Mónika visszautasított a feltételezést és közölte Bácskai Jánossal, hogy a jövőben a beosztásának megfelelően járjon el.

A politikus tájékoztatta a találkozóról kabinetfőnökét, és annak helyettesét Lusztig Pétert, továbbá jelentést kért az ügyről Bácskai Jánostól, ám ezt a későbbiekben nem kapta meg. A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Lusztig Pétert is, aki elmondta: 2003 június végén személyesen találkozott Bácskai Jánossal. A dandártábornok tájékoztatta őt arról, hogy K&H-nál bankbotrány készül, ám pontos részleteket nem közölt.

Több info

Lusztig Péter közölte: beszélgetésükön az volt az érzése, hogy lényegesen több információval rendelkezik a K&H-ügyről, mint a tábornok. A Bácskai-perben szerdán délelőtt Tóth András, polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárt hallgatta meg a bíróság tanúként.

Bácskai János tábornokot, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét Kulcsár Attilával összefüggésben bűnpártolással vádolja a katonai ügyészég. Korábban, első fokon a Fővárosi Bíróság kimondta a vádlott bűnösségét, és lefokozta, ám az ítélőtábla megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a nem jogerős döntést, és a megismételt eljárás lefolytatására a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsát jelölte ki.

A tábornok az eljárás során mindvégig tagadta a terhére rótt cselekményeket. A tárgyalás október 17-én tanúk meghallgatásával folytatódik.