Mátyás
-6 °C
1 °C

K&H: Három banki alkalmazottat gyanúsít a rendőrség

2003.10.08. 16:40
A rendőrség állítása szerint egyetlen esetben sem jelentették az érintett bankok a K&H-ügy kapcsán felmerült, összességében 6 milliárd forintos pénzmosást. Emiatt két pénztárost az Inter-Európa Banktól és egyet az OTP Banktól gyanúsítottként kedden kihallgattak. A rendőrök már a K&H Equities jogelődjének ügyfélkörét is vizsgálják. Szerdai sajtótájékoztatójukon megerősítették, hogy több médiaszemélyiség is látókörükbe került, közülük Forró Tamást úgy tudjuk hamarosan tanúként hallgatja meg a rendőrség.
A rendőrök három banki alkalmazottat gyanúsítanak azzal, hogy nem jelentették az Inter-Európa Banknál illetve az OTP Banknál történt pénzmosásokat. Ötmilliárdot az előbbi, egymilliárdot az utóbbi pénzintézetben mostak tisztára, jelentette be Molnár Csaba ezredes szerdai sajtótájékoztatóján. A rendőrök feltételezése szerint nem szándékosan, hanem gondatlanságból nem jelentették a gyanús tranzakciókat. A gyanúsítottak válaszát, miért nem jelentették a rendőrségnek a gyanús tranzakciókat, Molnár Csaba alezredes nem kívánta ismertetni.

A nyomozásról további konkrétumokat a rendőrség nem mond. Annyi bizonyos, hogy már nem csak a K&H Equities ügyfélkörét, hanem jogelődjének ügyfélkörét is vizsgálják, "Kulcsár Attila munkába állásának napjáig visszamenőleg".

A rendőrök szerint elfogadható érvei voltak a Fővárosi Főügyészségnek, amikor nem továbbította az osztrák szervek felé, hogy jogsegély keretében Bécsben kihallgathassák Kulcsárt. Ez az ügyészség szerint ugyanis meghosszabbíthatja a kiadatási folyamatot, és nem magyar rendőrök vezetnék a kihallgatást.

Egy, a napokban nyilvánosságra került és Kulcsárnak tulajdonított levéllel kapcsolatban, amelyben volt főnökét, a szintén előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibort gyanúsítja, a rendőrség úgy nyilatkozott: megvárják, ameddig Kulcsár hazajön, és akkor "mélységeiben is kikérdezik a levélről" és az abban foglaltakról.

A rendőrök kitértek arra is, hogy több médiaszemélyiség is a látókerükbe került, közülük név szerint egyedül Forró Tamást említették. A tévést úgy tudjuk tanúként egyelőre még nem hallgatták meg, de erre hamarosan sor kerül. Forró kedden az MTI-nek azt állította, hogy a Tízezer Kft-hez érkezett 64 millió forint egy tagi kölcsön volt, amelyet a társaság 56 százalékos tulajdonosa - egy magánszemély - fizetett be; a tagi kölcsönt aztán egy üzleti tranzakciót követően visszakapta.