Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem létező szállót adott el a K&H?

2003.11.10. 10:42
Nincs benne a telekkönyvi kivonatban az a soproni szálló, amelyet a K&H Bank többségi tulajdonában álló Fordat Kft. kínált fel eladásra - állítja a Népszava. A nem törlesztett hitel fejében a pénzintézethez került ingatlan régi tulajdonosa állítja, peren kívül egyezkedik a bankkal, a vevő ugyanakkor a PSZÁF-hez fordult.
A K&H Bank többségi tulajdonában álló Fordat Kft. "az egyik országos napilapban" hirdette meg más ingatlanok mellett a soproni szállodát, amelyről a Népszava azt állítja, hogy nem is létezik, legalábbis a hivatalos telekkönyvi bejegyzésben. A volt tulajdonos, Bezzeg László állítása szerint átadta a banknak a rajzokat, amelyek alapján a K&H-nak kellett volna felvezetnie az építményt a telekkönyvi kivonatra, amelyen jelenleg a "beépítetlen terület" kitétel szerepel. A vevőnek viszont nem engedték, hogy betekintsen a szállodát érintő peres ügyekbe.

A soproni Korona Hotelen a kft. és a Kvantum Követeléskezelő Rt. azért akart túladni, mert a korábbi tulajdonos nem tudta törleszteni a banktól felvett hitelt, így az ingatlan tulajdonjoga a pénzintézethez került. A pályázaton a Lévai Kft. nyert, ugyanakkor az épülethez már nem jutott hozzá.

Bezzeg László kifogásolja, hogy a bank 65 millió forintos tartozás fejében "vette el tőle" a félmilliárdot érő szállót. Szerinte peren kívüli egyezségre a bank hajlandó, jelenleg arról tárgyalnak, hogyan kerülhet vissza hozzá az ingatlan.

A pályázat nyertese ugyanakkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordult, ahonnan elutasító választ kapott. A vevő arra hívta fel a hatóság figyelmét, hogy nem sikerült a Fordat vezetőjével egyezségre jutnia, sőt, amikor Rejtő E. Tibort, a bank akkori vezetőjének a közbenjárását kérte, ő visszairányította a Fordat vezetőjéhez. A PSZÁF azzal utasította el a közbeavatkozást, hogy nincs joguk a magánfelek közötti vitás ügyeket tartalmában vizsgálni.

A bank kommunikációs igazgatóságán banktitokra hivatkozva nem adtak tájékoztatást a lapnak az ügyről.