Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljesen kész vagyunk!

2002.04.05. 17:34
Minden együtt van a vasárnapi választás lebonyolításához - mondták egybehangzóan az előkészületek illetései a témával kapcsolatos utolsó összefoglaló sajtótájékoztatón. Kiderült: a 2002-es választás összköltsége 6,3 milliárd forint, az informatikai rendszer majdnem hackerbiztos, 18 millió szavazólap készült, a feldolgozást 280 okmányirodai hálózat végzi, 160 kilométernyi nemzetiszín szalag öleli az urnákat, a szavazólapon csak egyszer ronthatunk.
Az Országos Választási Központban (OVK) megtartották az országgyűlési képviselő-választás előkészületeiről szóló utolsó sajtótájékoztatót. Az eseményen Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke, valamint az Országos Választási Iroda (OVI) vezetői és szakértői adtak tájékoztatást.

- Az OVB-nak minden problémás kérdést sikerült megoldania a felkészülés hajrájára - kezdte tájékoztatóját Ficzere Lajos. - A legtöbb állásfoglalást és javaslatot a hazai választások történetében először alkalmazott közös lista állítással, a kampánycsend tárgyában, a választási bizottságok összetételével, a szavazólapok formájával kapcsolatban tettük.

Az OVB mintegy 70 konkrét határozatot hozott. Ezek mindegyike megtámadható a Legfelsőbb Bíróság előtt, és nyolc esetben volt is erre precedens, ám az LB minden alkalommal az OVB álláspontját akceptálta.

Anyagiak

- Mind az anyagi, tárgyi és személyi feltételek adottak a választás zavartalan lebonyolításához - közölte Sipos Irén, helyettes államtitkár, az OVI vezetője. - A választás előkészítésének, és lebonyolításának költsége 6,3 milliárd forint.

Elhangzott, hogy az összeg annak fényében sem tekinthető nagynak, hogy négy évvel ezelőtt csak 3,2 milliárdot fordítottak a választásokra.

A legnagyobb költségek-tételek között szerepel az értesítők kiküldése 400 millió forinttal, a nyomdai költségek 700 millióval, a közreműködők bérezése 500 millióval, és a technikai fejlesztések költsége 2,5 milliárddal.

Sipos Irén elmondta, tavaly 600 köztisztviselőt készítettek fel arra, hogy ismereteiket átadják annak a mintegy 100 ezer közalkalmazottnak, akik részt vesznek a lebonyolításban. - Elkészült az informatikai rendszer is, mely előkészítő, összesítő, és tájékoztató alrendszerekből épül fel. A biztonság területén is történtek fejlesztések - mondta Sipos Irén. - Elmondható, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált eredményes hacker-támadást intézni a rendszer ellen.

Befejeződött a szavazólapok kinyomtatása, és elküldése, és ezzel gyakorlatilag minden adott az OVI részéről a választások zavartalan lebonyolításához.

Csemegék

- Mi is teljesen készen vagyunk - közölte Rytkó Emília a BM választási hivatalának helyettes vezetője, aki ennek örömére "csemegékkel" szolgált. Elmondta, hogy 3000 választási iroda működött a felkészülés során, 20 ezer ember vett részt a munkában. Egyéni és listás szavazólapból egyaránt 8,1 millió darab készült. Erre 110 tonna papírt használtak fel, a cédulákat 45 nagy teherautó szállította ki. Az országban összesen 10 843 szavazókör lesz, az urnakötözés szükséges nemzetiszín szalagból 160 kilométernyi kellett, 65 ezer tollat, azokhoz 32 kilométernyi zsinórt visznek a szavazókörökbe. A szavazatszámlálásban 54 ezer választott, és 40 ezer delegált tag vesz részt. A feldolgozást 280 okmányirodai hálózat végzi.

A szavazatszámlálás után az OVI 21686 darab előzetes számlálási adatlapot vár, melyek a gyors informáláshoz szükségesek, a hivatalos eredmények később, csak a végleges számlálási adatok feldolgozása után várhatóak.

A szavazókörzetekben személyigazolvánnyal, útlevéllel, vagy az újfajta jogosítvánnyal lehet szavazni reggel hat órától 19 óráig. Mindegyik okmányhoz szükséges a lakcímigazolvány.

Az informatikai rendszer

- A választás vasárnapi információs rendszer kétféle információt gyűjt napközben - mondta Deményné Kertész Krisztina, az informatikai rendszer fejlesztési főosztályvezetője. - Az egyik a napközbeni részvételi adat, a másik a szavazati eredmény. Ez utóbbi publikálása előtt a rendszer átáll a "előzetes üzemmódra", majd megjeleníti az előzetes adatlapok összesített információit: a nem végleges választási eredményeket. Hajnalban publikálható az előzetes eredmény, majd ezt követően a rendszer átáll a "véglege üzemmódra", megkezdődik az eredmény jegyzőkönyvek adatainak összesítése.

Infók a választási oldalról

A szakember szerint lehetetlen az adatok manipulálása, ugyanúgy, mint a rendszerbe való behatolás. Az internetes tájékoztató rendszer, mely a www.valasztas.hu címen érhető el, négy új menüponttal bővül. Az egyik a napközbeni jelentések adatait tartalmazza, óránkénti frissítéssel, grafikonokkal, táblázatokkal. A második pont alatt a "rendkívüli események" szerepelnek majd. Lesz egy elemzői menüpont, mely a pártok szerepléséről informál, és elérhető lesz egy összehasonlító oldal is, melyen a korábbi választások adatai vethetőek össze a jelenlegivel.

- A választás napján a Duna Palotában működő Országos Választási Központba 450 média-munkást várunk - közölte Szolnoki Zsolt, a központ vezetője. Ezek harmada nemzetközi újságíró lesz, és 84 nemzetközi megfigyelő is a "vendégeskedik" a központban, ahol 160 fő gondoskodik arról, hogy a rendszer olajozottan működjön.

Csak egyszer tévedhetünk

Elhangzott az is, hogy új szavazólapot kap, aki véletlenül hibázik a kitöltésnél, azonban elvész a voksa, ha a második szavazólapon is ront, ugyanis újat már nem fog kapni. A limit bevezetését Sipos Irén azzal indokolta: elvárható a szavazótól, hogy két kísérletből sikerüljön kitölteni a lapot.