Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Teljesen kész vagyunk!

2002.04.05. 17:34
Minden együtt van a vasárnapi választás lebonyolításához - mondták egybehangzóan az előkészületek illetései a témával kapcsolatos utolsó összefoglaló sajtótájékoztatón. Kiderült: a 2002-es választás összköltsége 6,3 milliárd forint, az informatikai rendszer majdnem hackerbiztos, 18 millió szavazólap készült, a feldolgozást 280 okmányirodai hálózat végzi, 160 kilométernyi nemzetiszín szalag öleli az urnákat, a szavazólapon csak egyszer ronthatunk.
Az Országos Választási Központban (OVK) megtartották az országgyűlési képviselő-választás előkészületeiről szóló utolsó sajtótájékoztatót. Az eseményen Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke, valamint az Országos Választási Iroda (OVI) vezetői és szakértői adtak tájékoztatást.

- Az OVB-nak minden problémás kérdést sikerült megoldania a felkészülés hajrájára - kezdte tájékoztatóját Ficzere Lajos. - A legtöbb állásfoglalást és javaslatot a hazai választások történetében először alkalmazott közös lista állítással, a kampánycsend tárgyában, a választási bizottságok összetételével, a szavazólapok formájával kapcsolatban tettük.

Az OVB mintegy 70 konkrét határozatot hozott. Ezek mindegyike megtámadható a Legfelsőbb Bíróság előtt, és nyolc esetben volt is erre precedens, ám az LB minden alkalommal az OVB álláspontját akceptálta.

Anyagiak

- Mind az anyagi, tárgyi és személyi feltételek adottak a választás zavartalan lebonyolításához - közölte Sipos Irén, helyettes államtitkár, az OVI vezetője. - A választás előkészítésének, és lebonyolításának költsége 6,3 milliárd forint.

Elhangzott, hogy az összeg annak fényében sem tekinthető nagynak, hogy négy évvel ezelőtt csak 3,2 milliárdot fordítottak a választásokra.

A legnagyobb költségek-tételek között szerepel az értesítők kiküldése 400 millió forinttal, a nyomdai költségek 700 millióval, a közreműködők bérezése 500 millióval, és a technikai fejlesztések költsége 2,5 milliárddal.

Sipos Irén elmondta, tavaly 600 köztisztviselőt készítettek fel arra, hogy ismereteiket átadják annak a mintegy 100 ezer közalkalmazottnak, akik részt vesznek a lebonyolításban. - Elkészült az informatikai rendszer is, mely előkészítő, összesítő, és tájékoztató alrendszerekből épül fel. A biztonság területén is történtek fejlesztések - mondta Sipos Irén. - Elmondható, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált eredményes hacker-támadást intézni a rendszer ellen.

Befejeződött a szavazólapok kinyomtatása, és elküldése, és ezzel gyakorlatilag minden adott az OVI részéről a választások zavartalan lebonyolításához.

Csemegék

- Mi is teljesen készen vagyunk - közölte Rytkó Emília a BM választási hivatalának helyettes vezetője, aki ennek örömére "csemegékkel" szolgált. Elmondta, hogy 3000 választási iroda működött a felkészülés során, 20 ezer ember vett részt a munkában. Egyéni és listás szavazólapból egyaránt 8,1 millió darab készült. Erre 110 tonna papírt használtak fel, a cédulákat 45 nagy teherautó szállította ki. Az országban összesen 10 843 szavazókör lesz, az urnakötözés szükséges nemzetiszín szalagból 160 kilométernyi kellett, 65 ezer tollat, azokhoz 32 kilométernyi zsinórt visznek a szavazókörökbe. A szavazatszámlálásban 54 ezer választott, és 40 ezer delegált tag vesz részt. A feldolgozást 280 okmányirodai hálózat végzi.

A szavazatszámlálás után az OVI 21686 darab előzetes számlálási adatlapot vár, melyek a gyors informáláshoz szükségesek, a hivatalos eredmények később, csak a végleges számlálási adatok feldolgozása után várhatóak.

A szavazókörzetekben személyigazolvánnyal, útlevéllel, vagy az újfajta jogosítvánnyal lehet szavazni reggel hat órától 19 óráig. Mindegyik okmányhoz szükséges a lakcímigazolvány.

Az informatikai rendszer

- A választás vasárnapi információs rendszer kétféle információt gyűjt napközben - mondta Deményné Kertész Krisztina, az informatikai rendszer fejlesztési főosztályvezetője. - Az egyik a napközbeni részvételi adat, a másik a szavazati eredmény. Ez utóbbi publikálása előtt a rendszer átáll a "előzetes üzemmódra", majd megjeleníti az előzetes adatlapok összesített információit: a nem végleges választási eredményeket. Hajnalban publikálható az előzetes eredmény, majd ezt követően a rendszer átáll a "véglege üzemmódra", megkezdődik az eredmény jegyzőkönyvek adatainak összesítése.

Infók a választási oldalról

A szakember szerint lehetetlen az adatok manipulálása, ugyanúgy, mint a rendszerbe való behatolás. Az internetes tájékoztató rendszer, mely a www.valasztas.hu címen érhető el, négy új menüponttal bővül. Az egyik a napközbeni jelentések adatait tartalmazza, óránkénti frissítéssel, grafikonokkal, táblázatokkal. A második pont alatt a "rendkívüli események" szerepelnek majd. Lesz egy elemzői menüpont, mely a pártok szerepléséről informál, és elérhető lesz egy összehasonlító oldal is, melyen a korábbi választások adatai vethetőek össze a jelenlegivel.

- A választás napján a Duna Palotában működő Országos Választási Központba 450 média-munkást várunk - közölte Szolnoki Zsolt, a központ vezetője. Ezek harmada nemzetközi újságíró lesz, és 84 nemzetközi megfigyelő is a "vendégeskedik" a központban, ahol 160 fő gondoskodik arról, hogy a rendszer olajozottan működjön.

Csak egyszer tévedhetünk

Elhangzott az is, hogy új szavazólapot kap, aki véletlenül hibázik a kitöltésnél, azonban elvész a voksa, ha a második szavazólapon is ront, ugyanis újat már nem fog kapni. A limit bevezetését Sipos Irén azzal indokolta: elvárható a szavazótól, hogy két kísérletből sikerüljön kitölteni a lapot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!