Népmese Park Kesztölcön

2000.06.22. 21:07
A vasorrú bába összeférhetetlenség miatt mostantól a mágneses mezők mellett Kesztölcöt is el fogja kerülni. A Pilis ölében ugyanis Nemzetközi Népmese Parkot álmodott meg Hey Lóránt, nem pedig össznemzeti rajzfilmfigura-panoptikumot, így csupán azok a monda-és mesehősök indulhatnak a szereplés jogáért, akik már a kezdetektől fogva szerepelnek szeretett szülőhazájuk folklór-kincstárában. Akik csippantják az antropológiailag csúcsrajáratott hősöket, a leendő parkban steril kőlevest ehetnek hamuba sült pogácsával, üveghegyen csúszhatnak be a csodaszarvas legendájába, vagy éppen ismeretbővítés címén akár kurd népdalokat is tanulhatnak váltott hangfekvésben.
A Torgyán-család fája
A park eddigi legfontosabb ismertetőjele a pilisi rengetegben egy nagy lendülettel formálódó fapalánta, amely körübelül olyan gyorsasággal fejlődik, mint a magyar mezőgazdaság. Persze a gondosan kiagyalt metafora Torgyán doktor úr szerepére kíván utalni, aki már idén áprilisban fát ültetett a leendő park bejárata mellett. Ennek ellenére még sikeres lehet az elképzelés, hiszen az utóbbi napokban felgyorsultak az események a Pilis völgyében.

Június elején ötezer emberrel karéjában letették a Park alapkövét, a ceremónia médiavisszhangja miatt bátorkodtak megjelenni az első szponzorok, és ráadásul Jankovics ,,Fehérlófia" Marcell kijelentette, hogy a néphagyomány Mekkája lehet a tervezett létesítmény. Szóval valami elindult, igaz a mesét ezelőtt nyolc évvel ezelőtt kezdték el írni Pomázon.

Tapétáért indult, Park lesz belőle

Hey Lóránt azért indult Kesztölcre, hogy tapétát vásároljon pomázi lakásába. A 2500 lelkes kis falu azonban nem engedte visszatérni a karnagyot. Ezen nincs mit csodálkozni, Kesztölc varázslatos hely, amolyan barátságos kis zöldövezet, amely tálcán kínálja az idegenforgalmi lehetőségeket.

Persze a Népmese Park első hallásra elég durva ötlet ahhoz, hogy simán be tudja fogadni az ember. Ezért sokáig csak a feleség vett részt a házi brainstormingokon, aztán hirtelen lett két hektár föld is, egy önkormányzati határozat, és megalakult a Nemzetközi Népmese Park Közalapítvány. A kuratórium elnökének fantáziáját dicséri, hogy a létező összes hivatal az ötlet mellé állt, hogy csak a Kávássy Sándor, Rogán Antal alá rendelt közintézményeket, vagy éppen a fővédnököt, Habsbujg Ottót és kijályi adminisztjációját említsem.

- Egy ellen Disneylandet akarunk létrehozni, mert ez a mostani mesevilág egy teljesen torz világképet közvetít. Itt a gyermek játszva tanulná meg a toleranciát, hiszen minden pavilonban más-más nemzet sajátosságaival ismerkedik meg. Közben pedig játszik, és folyamatosan tanul - fogalmazza meg az ötlet ars poétikáját a kuratóriumi elnök.

Mutasd, mid van!

Ide tervezik
A Parkot körübelül úgy kell elképzelni, mint egy kamaszgyerek agyféltekéjét. Bárhol bolyong is benne az ember, csak izgalmat, ismeretlent, és csupa olyan helyet fog találni, amit meg kell hódítani, amibe be kell bújni, és amiben csak élvezni lehet. A park öt és fél hektárra lett tervezték egy esztergomi mérnök asztalán, de ez folyamatosan bővíthető attól függően, hogy hány nemzet szeretne magának egy apró legelődarabot saját gyermekkori példaképeinek propagálására.

A fákkal, virágokkal beültetett területen minden nemzet egy-egy százhúsz négyzetméteres részt kap, ahol bemutathat egy jelenetet a saját maguk által kiválasztott mondából vagy meséből. Aki viszont döntött, az örökre döntött, mert a kiállításon nyomban kiszűrik azokat, akik egy egész mesét szeretnének bemutatni egy hetes snitteknek álcázva.

Nálunk Hunor és Magor fogja üldözni a csodaszarvast, bár ha közvélemény-kutatást végeztek volna népünk fiataljai között, valószínűleg a szűzrablás munkacím alatt futó jelenet lett volna a győztes, de itt nem a rating, hanem a tisztelet a lényeg.

Kultúrharc

Persze a hülyeségért sem kell átmenni Dorogra. Az ember csak egy üveghegy megmászása után juthat be a parkba, ahol gyakorlatilag vietnami akciójelenetek sorát kell véghezvinni ahhoz (kötélmászás, fűzfaalagút, labirintus), hogy utána a gyereket épségben kirángassuk a román pavilonból. Állandó kóstolás lesz mézeskalácsból, süvegcukorból, törökmézből, bár a gonosz banya almáját egyelőre egyetlen Dragon Ball Fan Club sem tudta japán ételkülönlegességként akkreditálni.

A hétköznap állandó tárlattal, hétvégente különböző tematikus programokkal (néptáncfesztivál, népszokások bemutatója, bábkészítés) jelentkező intézmény azonban elsődleges céljai között a néphagyományok ápolását jelölte meg, valamint a nemzeti kultúrák megismertetését. ,,Aki nem ismeri a múltját, nem látja a jövőjét - mondta Hey Lóránt, de menten elbizonytalankodott, amikor az Index a vállalkozás pénzügyi hátteréről kérdezett.

A kurdok már itt vannak

Az alapítvány kuratóriuma tíz nemzet jelentkezésénél - és persze az ehhez szükséges fedezet megszerzésénél - már elindítaná a beruházást. Ez körübelül 140 millió forintba kerülne, amely jelenleg elérhetetlen összegnek tűnik.

Az országok azonban sorra adják be jelentkezési adatlapjukat, és eddig már biztos kiállítónak tekinthető Svédország, Japán, az Egyesült Államok, Románia, sőt a kurdok is jelentkeztek a részvételi lehetőségéért.

Bár kurd mesehősök által reklámozott cornflakes bizonyára kevés fogy a világban, az ötlet úgy tűnik osztatlan sikert aratott a különböző fórumokon. Ezt támasztja alá a Magyar Tudományos Akadémia támogatása, az idegenforgalmi szervezetek köszönő, és támogató levelei valamint azoknak a sora is, akik a park mellett interpretálnak.

Mesebeszéd

A/4 lapokból azonban még Stadler József sem tudna vállalkozást finanszírozni, és úgy tűnik ez még meseországban sem megy. Csupán egy-két szponzor gondolta eddig komolyan a projektet, akik kisebb pénzösszegekkel már támogatták az alapítványt. Paradox módon azonban a környék önkormányzatai lépten-nyomon szívatni méltóztatják az alapítványt.

Zöld utat kapott az elképzelés
Hey Lóránt idén februárban küldte el terveit a szomszédos Pilisjászfaluba, ahol nyilván egészen véletlenül márciusban már mesefesztivált rendeztek. Igaz a mesékhez annyi köze volt a fesztiválnak, mint műtőasztalnak a vasalóhoz, de szürreális világban élünk, ahol az eladott 1700 darab ezerötszáz forintos jegy meggyőző érv lehet a plágium felvállalásához.

- Itt nem giccsparkot szeretnénk létrehozni, hanem egy magas színvonalú intézményt, amely csak javára válhat a környék idegenforgalmának. Ennek szellemében jó választásnak tűnik a Kesztölc, amely végre elveszthetné tapétafalu szinonimáját, és Esztergom előbástyája lehet a német és angolszász területről érkező turistáknak. Még jó, hogy így gondolják Esztergomban is, ahol a frissen megválasztott polgármester nyolcszori megkeresésre sem volt hajlandó az alapkőletétel meghívójára reagálni.

Pedig Esztergom a Grimm testvérek szülőhelyének testvérvárosa.

Úgy tűnik tehát, hogy a merániak újra köztünk vannak, és ráadásul pont ott, ahol anno Bánk Bán feleségét is meggyilkolták. Hunor s Magor készüljetek!  • Tippek
  • Hírek