Kétéves a drogtörvény

2001.03.02. 07:41
A rendőrség operatív elemző és koordinációs osztályának tájékoztatója szerint a jelentős erőfeszítések ellenére sem sikerült a kábítószer-bűnözés növekedését visszafogni. A jelentés is elismeri, hogy Magyarország mára már nem csak tranzitország, de mint kábítószer-felvevő piac is egyre jelentősebb, és bármelyik drog beszerezhető magyarországi terjesztőktől. Csernus Imre addiktológus szerint húsz-huszonöt év múlva várható csak, hogy kedvezőbb lesz a helyzet.
A rendőrség operatív elemző és koordinációs osztályának tájékoztatója szerint a jelentős erőfeszítések ellenére sem sikerült a kábítószer-bűnözés növekedését visszafogni. A jelentés is elismeri, hogy Magyarország mára már nem csak tranzitország, de mint kábítószer-felvevő piac is egyre jelentősebb, és bármelyik drog beszerezhető magyarországi terjesztőktől.

A legtöbb halálos áldozatot a heroin szedi a drogosok között
Szakértők szerint két ok miatt távoznak idő előtt az anyagosok: az egyik ok, ha hosszabb-rövidebb leállás után ugyanolyan jelentős adagot adnak be maguknak, mint akkor, amikor még gyakrabban nyomtak. Másrészt pedig a terjesztők - hogy magukhoz csalogassák a fogyasztókat - kezdetben erősebb, föl nem ütött (higított) anyagot árulnak, ha ebből ugyanannyit használ a drogos, mint a kakaóval-homokkal-vakolattal - jó esetben gyógyszerrel - kevertből, abba belehalhat.
Növekedett a kábítószer fogyasztásából eredő halálesetek száma is - áll az ORFK sajtóosztálya által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumban. Ezek egyrészről a túladagolásból, másrészről a terjesztők által - a mennyiség növelése érdekében -alkalmazott adalékok, szennyező anyagok következménye lehet - írják.

A szigorítás óta szigorodott az ítélkezési gyakorlat is

Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivőjének tapasztalata szerint a szigorítás óta szigorodott az ítélkezési gyakorlat is a kábítószerrel való visszaélés miatt indított ügyekben.

Korábban - alkalmi fogyasztók esetében - megszüntették az eljárást, ha a gyanúsított kényszerkezelést vállalt, ehelyett egyre több fogyasztóra szabnak ki pénzbüntetést, felfüggesztett szabadságvesztést. A TASZ két esetbetben is védett olyan fogyasztót már, akiket felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtottak fogyasztás miatt.

A fogyasztók, kipróbálók száma egyre emelkedik - folytatta a jogász -, a Szigeten elvégzett közvélemény-kutatás eredménye azt mutatta, hogy a fogyasztókat a törvény nem tartja vissza a kipróbálásról.

Anomáliák a depridol-kezelés körül

Decemberben nemzeti stratégiát fogadtak el a kábítószer-megelőzésről, így ez év elején jelentős programokat, pályázatokat indít az ISM. Pelle Andrea úgy látja, kevés az a pénz, amit a kábítószer-probléma kezelésére biztosítottak.

Anomáliák voltak a depridol-kezelés körül is - tette hozzá az ügyvezető - tavaly az Állami Népegészsgéügyi és Tisztiorvosi Szolgálat gyakorlatilag megtiltotta, hogy az ópiátfüggőket depridollal kezeljék. A problémát úgy hidalták át, hogy új gyógyszert törzskönyveztek - így viszont vannak olyan kezelőhelyek, amelyek elvileg nem jogosultak tovább kezelni az ópiátfüggőket a heroint helyettesítő gyógyszerrel.

Elvész akkor a más típusú kezelés lehetősége

Pelle Andrea szerint az iskolai prevencióban túlságosan jelentős szerepe van változatlanul a rendőrségnek, amit a TASZ nem tart jónak. Ebből ugyanis arra a következtetésre juthatnak a pedagógusok, hogy a fogyasztás kriminális kérdés, melyben a rendőrség a kompetens - ugyanakkor nem célszerű a rendőrséget értesíteni, ha kiderül, hogy a diák az iskolában fogyasztott kábítószer. Elvész akkor a más típusú kezelés lehetősége. Ott nem lesz többet őszinte párbeszéd a kábítószer-fogyasztás témájáról.

Rengeteg a cuccos

Csernus Imre, az Országos Pszichiátriai Intézet addiktológusa érdeklősünkre elmondta: az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a kezeltek száma. A korábbi egy-két függő helyett ez idő szerint általában négy-öt anyagos van az osztályon - rengeteg a cuccos - fogalmaz az orvos.

Ezen túl orrba-szájba szívnak füvet, munkahelyen, társasági-baráti körben, és egyre jobban terjed a heroin is - teszi hozzá Csernus.

Hogy a törvénynek mennyire lehet elriasztó hatása, kérdéses, bár az orvos szerint elképzelhető, hogy volt olyan réteg, aki emiatt állt le. Aki azonban rajta van a kemény drogon, azt a törvény nem igazán riasztja, csak ha előzetes letartóztatásba kerül minden egyes ember másként reagálhat - hangsúlyozta az orvos.

Húsz-huszonöt év múlva várható változás

Nyugodtan cuccozzanak, a drog jó - ironizál a szakorvos - csak vállalják be az ezzel járó következményeket. Hogy mik ezek? Szétesik a drogos személyisége, eltűnik az egzisztenciája, a családja, a párkapcsolata - lesz egy végzetes szerelme, korán meg fog dögleni - ez az ő választása.

Érdemleges változás Magyarországon az orvos szerint húsz-huszonöt év múlva fog jelentkezni. Akkor, amikor azok, akik abbahagyják, szülnek, gyermeket kezdenek nevelni, és átadják a tapasztalataikat. Akkor is lesznek narkósok, de remélhetőleg nem ennyi, mint most.  • Hírek
  • Hírek