Ervin
14 °C
21 °C

Medgyessy visszaállítaná a kétkamarás parlamentet

2001.07.27. 22:47
A szocialisták miniszterelnök-jelöltje kezdeményezi a kétkamarás törvényhozás visszaállítását. Medgyessy Péter a Tényekben elmondta, hogy a felsőtáblán különféle társadalmi szervezetek és a régiók kapnának helyet. Az SZDSZ a maga részéről elutasítotja a szocialisták elképzelését.
Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a kétkamarás parlament visszaállítását kezdeményezi, és ez ügyben tárgyalásokat kíván folytatni Kulcsár Kálmán és Vastagh Pál egykori, valamint Dávid Ibolya jelenlegi igazságügy-miniszterrel. A politikus erről a tv2 Tények című műsorában beszélt pénteken. Medgyessy szerint a jelenlegi parlament létszáma aránytalan az ország lélekszámához képest, ezért úgy módosítaná az alkotmányt, hogy 386 parlamenti képviselőnél kevesebb politikus üljön az alsó- és a felsőházban összesen.

Érdekképviselet a felsőtáblán

Medgyessy úgy látja: a civil szférán kívül az egyházaknak, a régióknak, a kisebbségeknek és a szakszervezeteknek is helyet kell biztosítani a parlamentben. A Tények emlékeztetett arra, hogy az MSZP képviselőinek többsége eddig nem támogatta a kétkamarás parlament visszaállítását. A miniszterelnök-jelölt elmondta: tárgyalt a párt meghatározó személyiségeivel, akik nem utasították el a javaslatot.

Dávid Ibolya szerint ez jó ötlet

"A rendszerváltozás óta a kétkamarás parlament híve vagyok" - mondta el az MTI-nek Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke. Dávid, aki állítása szerint pusztán a személyes véleményét mondta el, úgy véli, hogy a kétkamarás parlament fontos politikai ellensúlyként szolgálhatna, és tisztázná az érdekképviseleti rendszert is.

Az SZDSZ-nek jó, ahogy van

Az SZDSZ nem támogatja a kétkamarás parlament visszaállítását - derül ki a Fodor Gábor által az MTI-hez eljuttatott közleményben. A szabad demokrata politikus szerint külön kell választani egymástól az érdekképviseleti és a politikai képviseleti rendszert. Az SZDSZ szerint elégséges garanciát jelent a demokrácia számára az Alkotmánybíróság, az igazságszolgáltatási rendszer, és a köztársasági elnök intézménye.

A kétkamarás törvényhozás rendszerét mindössze a kisgazdás támogatták eddig. A pártok nagy része egyetért abban, hogy a parlamenti képviselők létszámát csökkenteni kell, de a csökkentés méretéről és mikéntjéről megegyezni eddig nem tudtak.