Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Fradi-meccs idején nincs rendőr az utcákon

2003.06.04. 08:42
Csaknem a teljes fővárosi járőrkapacitást leköti egy-egy "durvább futballmeccs", emiatt ilyenkor szinte eltűnnek a rendőrök az utcákról. A Népszabadság összeállításából kiderül az is, hogy például egy Fradi-meccsre 200--250 rendőrre volna szükség, éppen annyi egyenruhásra, mint ahány Budapesten egyszerre szolgálatban van.
A rendőrségnek teljességgel elfogadhatatlan és kezelhetetlen a futballmeccsek biztosításának jelenlegi gyakorlata, adta hírül a Népszabadság. A lap szerint gondot okoz, hogy egy adott napszakban az országban átlagosan 1500-2000 rendőr járőrözik az utcákon - köztük a közlekedési járőrök is. Budapesten 250-300-an vannak, a készenléti rendőrség bevetési egységeivel együtt - ha azoknak éppen nincs más feladatuk vidéken - legfeljebb 400-an. Csakhogy: például egy Fradi-meccs biztosítására legalább 220-250 rendőrt kellene összevonni, tehát a fővárosban a meccs ideje alatt gyakorlatilag eltűnnének a rendőrök a közterületekről.

A rendőrség azért is ragaszkodik ahhoz, hogy a labdarúgóklubok - a sporttörvényben előírtaknak megfelelően - fizessenek a rendőri biztosításért, mert a bevételből tisztességesen megfizetett szabadidős rendőröket tudna küldeni a mecscsek biztosítására. Ebben az esetben a mérkőzés alatt is folyamatosan lehetnének rendőrök az utcákon. A jelenlegi gyakorlat az, hogy a kritikus meccsekre túlórában rendelik be a mérkőzésbiztosító erőket. Csakhogy egy-egy rendőr egy év alatt legfeljebb 150 órányi pluszmunkára kötelezhető. Ha a havi keretet kimerítették, a további túlórákat szabadidő formájában kell kiadni nekik. Akkor pedig végképp nem lesz elég rendőr az utcán.

Ifj. Lasz György, az In-Kal Security vezetője a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a felkészült biztonsági cégek a jegyellenőrzésnél lényegesen többre is képesek. Rendőri közreműködés nélkül azonban az ő cége sem vállalná a komolyabb mérkőzések biztosítását. Az Üllői úton szolgálatot teljesítő Preventív Security vezetői a vizsgálat lezártáig nem kívánnak nyilatkozni. A Népszabadság információi szerint korábban a Fáy utcában, a Vasas-pályáján is ők tartották fenn a rendet, de munkájukkal akkor elégedetlenek voltak - ezért szerződést bontottak.