Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Kinyitották a szavazóhelyiségeket

2002.04.21. 07:15
Reggel hat órakor kinyitottak a szavazókörök, megkezdődött a választás második fordulója. A kampánycsend továbbra is érvényben van a 19 órai urnazárásig. A második forduló előzetes végeredményét vasárnap este tíz órára ígéri az Országos Választási Iroda.
Vasárnap reggel hat órakor kinyitották a szavazóhelyiségeket, megkezdődött a szavazás. A kampánycsend a szavazást megelőző nap nulla órájától van érvényben és vasárnap este hétig, a szavazás befejezésig tart. Ezután megkezdődik az adatok feldolgozása.

201 mandátum sorsa még bizonytalan

Az előzetes szavazási eredmény vasárnap este kilenc-tíz óra körül várható. A választás eredménye ellen - annak hivatalos kihirdetése után - 24 órán belül, más jogsértések gyanúja esetén pedig három napon belül lehet írásban kifogást emelni az illetékes választási bizottságnál.

A vasárnapi második fordulóban több mint hatmillió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát. A 386 parlamenti képviselőhelyből 201 sorsa még bizonytalan, a második fordulóban 131 egyéni mandátum sorsa dől el, hetven listás helyről pedig a töredékszavatok alapján döntenek. Az egyéni választókerületben azokra a képviselőjelöltekre lehet szavazni, akik az első fordulóban az első, a második vagy a harmadik helyen végeztek, és még nem szereztek mandátumot, tehát nem kapták meg a voksok több mint felét.

A 131 választókerületből 7 helyen voksolnak három egyéni jelöltre, a többi helyen viszont már csak két jelölt közül választhatnak. A szavazás akkor lesz érvényes, ha az adott választókerületben a választásra jogosultaknak egynegyede az urnákhoz járul, a mandátumot pedig a legtöbb szavazatot kapó jelölt szerzi meg. A szavazáson való részvétel feltétele a személyazonosság és a lakcím igazolása.

Este hétig kampánycsend

Az Index oldalain a későbbiekben olvashatnak arról is, történt-e, ha igen, hol, milyen módon kampánycsendsértés. A kampánycsend megsértésének minősül a választói akarat befolyásolása. Ilyen például a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szervezett szállítás szavazásra, étel-ital osztogatása), tilos pártjelvények, zászló, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy a nevét tartalmazó szuvenírek osztogatása, plakátolás. Ugyancsak tiltott a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.