Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vidéki városnak adnák a kulturális fővárosi címet

2005.09.24. 10:33
A megkérdezettek kétharmada vidéki városnak adná az Európa kulturális fővárosa címet - derül ki a Medián Népszabadságban közölt közvélemény-kutatásából.

Az emberek alig fele hallott arról, hogy 2010-ben egy magyar város lehet Európa kulturális fővárosa, így a kezdeményezés nem mondható igazán mozgósító erejűnek. Ez derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet szeptember 2-6. között készített, 1200 embert megkérdező felméréséből, amelyet a szombati Népszabadság közöl.

A címért hét magyar város - Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron - verseng. A válaszadók egyharmada szerint a fővárosnak kellene ítélni ezt a címet, majdnem kétharmaduk viszont vidéki várost javasolna.

Budapest mellett sokak szerint Győr, Miskolc és Pécs a legesélyesebb a címre. A válaszadók viszont másként vélekedtek: akik vidéki városnak adnák ezt a címet, Debrecent, Pécset és Egert juttatták dobogós helyhez. Az összes választ figyelembe véve Budapest a megkérdezettek számára a legkívánatosabb jelölt, azonban jócskán alulmarad Péccsel szemben, ha a városokat a saját régióik szerint vizsgáljuk.

A válaszadók pártpreferenciája is árnyalta a véleményeket: akiknek nincs kedvenc pártjuk, a többieknél nagyobb arányban választották Budapestet, a kormánypárti szavazók az átlagnál nagyobb arányban mondták Pécset, az ellenzékiek pedig Debrecent.

Az idén 20 esztendős kezdeményezés annak idején a fővárosokat részesítette előnyben, és csak azóta szerepelnek kisebb városok, amióta a nagyok "elfogytak". Ennek ellenére Budapest jelölésétől még a fővárosiak közel fele is elzárkózik, vidéken pedig ez az arány még nagyobb (tíz megkérdezettből heten).

Budapest esélyeit ugyanakkor némileg az is rontja, hogy egy évvel később, 2011-ben Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, tehát akkor amúgy is jelentős beruházásokra számíthat, és Európa figyelmének a középpontjába kerülhet.