Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Óvadéki eljárást kér Kulcsár ügyvédje

2004.01.06. 16:51
Óvadéki eljárást kezdeményez Kulcsár Attila ausztriai ügyvédje. A védelem bízik abban, hogy a korábbinál alacsonyabb összeget határoz meg az osztrák bíróság.
"Osztrák kollégám már elkészítette annak a kérelemnek a tervezetét, amellyel új óvadéki eljárást kezdeményezünk Kulcsár Attila ügyében" - közölte Bánáti János, a volt bróker magyarországi ügyvédje.

Személyes körülmények

Az ausztriai szabályok szerint a bíróság Kulcsár Attila letartóztatásakor a magyar hatóságok tájékoztatása alapján kalkulált kárösszegre figyelemmel automatikusan állapította meg az óvadék összegét 80 millió euróban, azaz több mint 20 milliárd forintban.

Az új eljárásban lehetőség lesz több más meghatározó szempont figyelembe vételére. Ezek közé tartozhatnak a személyes körülmények. De tekintettel lehet az osztrák bíróság a brókerbotrány során óvadékügyekben Magyarországon született bírósági döntésekre is, bár azok nem kötik határozatának meghozatalakor - magyarázta Bánáti János.

Bánáti nem találgat

Az ügyvéd nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor adják ki az osztrák hatóságok Kulcsár Attilát a magyar rendőrségnek.

A brókerbotrány Magyarországon fogva tartott gyanúsítottjainak 10 és 30 millió forint közötti óvadék ellenében szüntették meg az előzetes letartóztatását decemberben a magyar bíróságok, ám egyúttal elrendelték a gyanúsítottak házi őrizetét.

Kulcsár fellebbezett

Két fellebbezést adott be december elején az osztrák legfelsőbb bírósághoz Kulcsár Attila ügyében a K and H Euquities volt brókerének bécsi ügyvédje.

Simonfay Géza ügyvéd az egyik jogorvoslati kérelmet Kulcsár Attila július 17-e óta tartó ausztriai kiadatási őrizetének a megszüntetésére, azaz szabadlábra helyezése érdekében, a másikat pedig a bécsi legfelsőbb tartományi bíróság november 11-i kiadatási döntésével szemben adta be. Az ügyvéd szerint a jogorvoslati kérelmek 2-3 hónapon belüli elbírálása "gyors lenne az osztrák bírósági gyakorlat alapján".