Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Demeter: tudatos akció volt a K&H Equities-ügy

2004.04.18. 20:12
A brókerbotrányt vizsgáló országgyűlési bizottság elnöke szerint egyértelmű, hogy tudatos akció eredménye volt a K&H-ügy. Demeter Ervin (Fidesz) a bizottság jelentésének általa készített tervezetét ismertetve vasárnap elmondta: "teljesen egyértelműen megállapítható, hogy egy tudatos, és összehangolt akcióval állunk szemben,(...) valakik előre eltervezték és irányították ezt az akciót". Hozzátette: "feltételezni lehet az irányító személyét". A szocialista Tóth Károly szerint Demeter elkésett a jelentéstervezettel.
Demeter szerint egyértelmű, hogy felelősség terheli a Magyar Fejlesztési Bankot, amely megteremtette az átmenetileg szabad pénzeszközt az Állami Autópálya Kezelőnél (ÁAK), amelyet azután befektettek a K and H Bank brókercégénél, a K and H Equitiesnél.

A brókerbizottság elnöke szerint felelősség terheli az ÁAK és a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. vezetését is, mert nem az elvárható gondossággal jártak el, amikor befektették a pénzt és utólag ezeket legalizálták. Úgy vélte, felelős a bank vezetése is a brókercég működéséért, valamint a bűncselekmény végrehajtói, és a kormány is, amely egy rendeletével megkönnyítette, hogy a bróker a tőzsdei ügyletekből származó pénzt ismeretlen bankszámlára utalhassa.

A képviselő által készített jelentés összefoglalója szerint "a bizottság rendelkezésére álló iratok alapján egyértelmű, hogy 2003 márciusában döntően közpénzből, az ÁAK Rt. rendelkezésére bocsátott költségvetési források bevonásával történt a Pannonplast Rt. részvényeinek magáncélú és szabálysértő tőzsdei felvásárlása".

Demeter szerint az NA Rt. a pénzmozgást megelőzően áttért a földterület-szerzés előfinanszírozására, és ez tette lehetővé, hogy az ÁAK Rt.-nek átmenetileg szabad pénzeszköze keletkezhessen. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését idézve közölte: az ÁSZ szerint semmilyen indoka nem volt az NA Rt.-nek, hogy áttérjen az előfinanszírozásra.

A brókerbizottság elnöke hangsúlyozta: a bizottság nem tudta megvizsgálni a pénz idegen számlára történő átutalását lehetővé tevő kormányrendelet születésének körülményeit, mert Kiss Péter kancelláriaminiszter megtagadta a kormányülésen készült jegyzőkönyv és hangszalag átadását.

"A bizottság megállapította azt is, hogy a Medgyessy-kormány hivatalba lépését követően az autópálya-építésekért felelős állami tulajdonú gazdasági társaságok vezető testületeibe szokatlan és példátlan módon kormánypárti politikusokat delegáltak. Nem kerülhette el ez az eljárás a bizottság figyelmét már csak azért sem, mivel a sikkasztás gyanúsítottja, a K and H Equities brókere számos, máig tisztázatlan tartalmú kapcsolatot tartott fenn kormánypárti politikusokkal, illetve az elsikkasztott pénz körül számos, a szocialista párthoz közel álló gazdasági társaság neve merült fel" - jelentette ki Demeter Ervin.

A képviselő közölte: csak a felmerült és tisztázásra váró kérdéseket tudta a bizottság összegezni, mert "a bizottság kormánypárti képviselői megakadályozták a szocialista politikusok meghallgatását".

"A bizottság megállapította, hogy a Pannonplast-ügyet felderítő és nyilvánosság elé táró Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére és annak vezetésére a kormány az eset napvilágra kerülése óta folyamatosan nyomást gyakorol" - mondta.

Demeter közölte: a sikkasztott pénz egy részéből történt a Pannonplast-részvények felvásárlása, és bizonyított az is, hogy 6,2 milliárd forint az Inter-Európa Bankhoz került, amelyet aztán készpénzben felvettek és a büntetőeljárás feladata kideríteni, kihez került végül a pénz.

"Alapos okkal feltételezhető, a harmadik hely, ahová jutott a pénz, (...) hogy ebből épült Medgyessy Péter miniszterelnök barátjának, Mudura Sándornak a nagyváradi Lotus Plazája" - mondta.

A jelentéstervezet szerint a bizottság javasolja az Országgyűlésnek, hogy hosszabbítsa meg megbízatását a feladat elvégzéséig, szólítsa fel a kormányt, hogy minden, a bizottság feladatköréhez tartozó ügyben keletkezett dokumentumot adjon át a testületnek. Felkérik az Országgyűlést, hogy kérje fel a Rendészeti bizottságot: vizsgálja meg a rendőrség magatartását és eljárását a Pannonplast-ügyben, az NA Rt. és ÁAK Rt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló miniszter pedig indítson vizsgálatot a mulasztások felelőseinek megállapítására.

Demeter Ervin közölte: a vizsgálóbizottság tagjai a hétvégi futárpostával megkapták a jelentéstervezetet. A bizottság jövő kedden, az Országgyűlés által megszabott hat hónapos működés utolsó napján ül össze ismét.

Tóth Károly, a bizottság szocialista tagja március végén nyilvánosságra hozta az általa készített jelentéstervezetet. Ebben többek között az szerepel: "A vizsgálóbizottság nem tudott megfelelni a társadalom elvárásainak. Eredménytelen munkát végzett. A sikertelenség oka nem az időhiány volt, hanem a tévesen megválasztott cél, az egyoldalú antidemokratikus vezetési mód, ezért a bizottsági vizsgálat idejének meghosszabbítása felesleges".

Demeter elkésett

Az Országgyűlés brókerbotrányt vizsgáló bizottságának szocialista tagja, Tóth Károly szerint Demeter Ervin (Fidesz) bizottsági elnök vasárnap közzétett jelentéstervezete csak módosító indítvány lehet. Tóth Károly az MTI-vel közölte: elolvasta Demeter Ervin jelentéstervezetét. A szocialista politikus emlékeztetett rá: két hete már eljuttatta az általa készített jelentéstervezetet a bizottság tagjaihoz, így az elnökhöz is, azaz Demeter Ervin vasárnap közzétett jelentéstervezete csak annak a módosító indítványa lehet.

El fogunk menni a bizottság következő, keddi ülésére és "el fogom mondani, van-e olyan mondata a módosító indítványnak, amivel egyet tudok érteni" - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a bizottság elnöke által korábban megfogalmazott vizsgálati ütemterv szerint március végén kell elkezdeni a bizottsági jelentés véglegesítését. "A bizottság elnöke nem tett eleget a kötelességének, elkésett vele. Az elnök meghatározta, mikorra kell a munkának ebbe a fázisba jutnia, ez volt március vége. Én megcsináltam, ő nem" - mondta Tóth Károly.

Nem a sötét középkorban élünk

A szocialista politikus szerint igaza van a brókerbotrányt vizsgáló bizottság elnökének abban, hogy a K and H-ügy tudatosan megtervezett volt. "Abban igaza volt Demeter Ervinnek, hogy előre kitervelt, tudatosan megtervezett volt, de bűncselekmény, amelyben a Magyar Köztársaság arra illetékes szervei eljárást és nyomozati munkát folytatnak" - mondta.

"Ma már nem úgy megy a bűnösök megállapítása, mint a sötét középkorban, ahol ha Demeter Ervin rámutatott volna valakire, hogy ő a boszorkány, akkor az eldöntött tény, hiszen megmondta Demeter úr" - jelentette ki, hozzátéve: "ez nem a sötét középkor, ez Európa és 2004-ben".

A bizottság elnöke "következetes volt abban, hogy megakadályozza, hogy meghallgathassuk azokat, akiknek az érdemi feladata volt a vizsgálat. De ha olyan információt hallott, ami tetszik neki, azt örömmel kikiáltotta igazságnak" - tette hozzá. "El kell ismernem, ideális boszorkányüldöző lett volna belőle" - mondta Tóth Károly.