Auguszta
-4 °C
2 °C

Még nem írták meg Kulcsár kiadatási kérelmét

2003.07.22. 08:38
A Fővárosi Bíróság még nem döntött Kulcsár Attila, a sikkasztással gyanúsított bróker ügyében a nemzetközi bírói elfogatóparancs kibocsátásáról. Az ügyészség erre irányuló kérelme pénteken megérkezett, azonban az elbíráláshoz nélkülözhetetlen iratok csak hétfőn kerültek a bíróság elé. A Blikk szerint a jelenleg ausztriai őrizetben lévő Kulcsár utolsó banki tranzakciója az volt, hogy a Betonút Rt. értékpapírjainak egy részét 50 millió forintért eladta a egy már felszámolt ír cégnek.
Az Igazságügyi Minisztériumban a Népszabadságnak elmondták: a miniszter a bírói elfogatóparancs kibocsátása után dönt a kiadatási kérelem előterjesztéséről.

Még 35 napja van a rendőrségnek

Amennyiben kiadatási kérelemmel él, úgy a dokumentumokat elküldik Ausztriának. A tárcának erre az elfogástól számított negyven napja van, eddig tart az ideiglenes kiadatási őrizet. Az osztrák hatóságok eljárása egy-két hónapot vehet igénybe. Ha viszont az elfogott hozzájárul a kiadatásához, egyszerűsített eljárást is lehet alkalmazni. Ekkor az osztrák hatóság még a magyar kérelem megérkezése előtt hozzájárulhat a kiadatáshoz, így az illetőt akár egy-két héten belül is átadhatják.

A Betonút 7,4 milliárdot bukott

A rendőrség birtokában lévő dokumentumok szerint Kulcsár utolsó banki tranzakciója az volt, hogy a Betonút Rt. értékpapírjainak egy részét 50 millió forintért eladta egy már felszámolt ír cégnek - értesült a Blikk. A Montrade a vételi árat átutalta Kulcsárnak, a Betonút Rt. azonban egy fillért sem látott belőle. Az iratok szerint a Betonút Rt. összesen 7,4 milliárd forintot vesztett Kulcsár tevékenysége miatt, mivel a bróker ennyiért adta el a cég neki átnyújtott összes értékpapírját. A Blikk szerint Kulcsár a Montrade-nek 2 milliárdért, Libéria tiszteletbeli konzuljának 125, egy újságkiadó részvénytársaságnak 42, egy kereskedelmi rádiónak, egy off-shore cégnek 71 és egy játékkaszinónak 74,5 millióért adott el az értékpapírokból.

Újabb gyanúsítottak?

Blikk értesülései szerint átkutatták Kulcsár elfogása előtti utolsó lakhelyét, azonban a bécsi Intercontinentál Hotelben a bróker fogkeféjén és néhány ruháján kívül semmit sem találtak. A bróker a bécsi szállodában mindent készpénzzel fizetett.

A bulvárlap információi szerint a nyomozók hamarosan újabb gyanúsítottakat fognak megnevezni.