Gusztáv
-8 °C
-1 °C

MSZP: egyházi tulajdonba sem kerülhet kórház

2004.11.20. 13:19
A jövőben egyházi tulajdonba sem kerülhet kórház abban az esetben, ha az egészségügyi közszolgáltató intézmények tulajdonlásáról szóló népszavazáson az igen voksok győzedelmeskednek - mondta Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter szombaton.
A képviselő a Magyar Kórházszövetség adataira hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon 16 felekezeti, alapítványi vagy vállalkozói alapon működő kórházat tartanak nyilván, amelyből négy intézmény van egyházi tulajdonban.

"Ha a népszavazás eredményes lesz és az igen szavazatok kerülnek túlsúlyba, akkor a feltett kérdés alapján az Országgyűlésnek olyan döntést kell hozni, amely szerint az egyház tulajdonába sem kerülhet a jövőben már egészségügyi intézmény" - közölte Kökény Mihály. Hozzátette: kérdés lehet az is, hogy visszamenőleges hatálya lehet-e egy ilyen döntésnek.

Megjegyezte, hogy az egyetértő szavazatok túlsúlyba kerülésével például az evangélikus egyház sem veheti birtokba azt az épületet, amelyet most szeretne egy rekonstrukció befejezése után egészségügyi intézményként működtetni. "Ugyanígy alapítvány sem szerezhet kórházat, rendelőintézetet, ugyanis annak lehetőségét is a népszavazás eredménye fogalmilag kizárná" - mutatott rá Kökény Mihály.

Utalt arra, hogy az a 25 milliárd forintos kerettel előirányzott hitelkonstrukciós program sem folytatódhat, amely az egészségügyi dolgozók, orvosok tulajdonszerzését segíti a járóbeteg-szakellátás területén. A politikus hangsúlyozta: ezeket a tényeket az embereknek a népszavazáshoz tudniuk kell.

Kökény Mihály emlékeztetett arra: az MSZP véleménye változatlanul az, hogy egy rosszul feltett kérdésre semmilyen módon nem lehet jól válaszolni. "Senki nem akarja a kórházakat, egészségügyi intézményeket eladni, a tőkebevonás másról szól" - tette hozzá. Kifejtette: a magánbefektetők korszerű eszközöket, műszereket hoznak be a meglévő lemaradás pótlására, amelyeket a továbbra is önkormányzatban maradó intézmények működtetnének.

"A betegek érdekében áll, ha magát a kórházat vagy egyes részleteit az önkormányzati vagy állami tulajdon megtartásával hatékonyan, vagy szervezettebben működtetik" - mondta Kökény Mihály. A politikus méltatta a magánszektor egészségügyben való részvételét. Példaként említette a művese-állomásokat és a különböző nagy értékű diagnosztikai eszközöket, amelyek elmondása szerint nem működhetnének magántőke nélkül.

"Miskolcon is egy magáncég beruházásával adnak át egy katéteres laboratóriumot, amely az infarktusos betegek korszerű gyógykezelését segíti elő" - fűzte hozzá.